zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse IT-beheerder niet klaar voor cyberaanval

13 december 2013 - Het merendeel van de Nederlandse IT-beheerders (77,5 procent) vindt het steeds moeilijker om zijn organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Belangrijkste redenen hiervoor zijn de groeiende complexiteit van aanvallen (zoals DDoS-aanvallen - distributed denial of services) en de groei van BYOD. Wanneer een bedrijf slachtoffer zou worden van een DNS-aanval, zegt meer dan de helft te vrezen voor grote gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken. Wellicht nog opmerkelijker is dat bijna vier procent geen idee heeft wat er dan zou gebeuren. Dit blijkt uit onderzoek van F5 Networks onder Nederlandse IT-beheerders en -managers.



Management
Om de security-uitdagingen het hoofd te bieden, kijken IT-beheerders met name richting het management. Daar moet volgens 63,2 procent van de respondenten security nog hoger op de agenda komen. Verder heeft bijna de helft (47,1 procent) behoefte aan geconsolideerd management van meerdere security-tools en zou 36,8 procent meer inzicht willen hebben in het soort apparaten dat het netwerk benaderd. Daarnaast geeft meer dan een derde toe dat ze meer verstand van de verschillende soorten bedreigingen willen hebben.

Reputatieschade grootste gevaar
Wanneer organisaties slachtoffer worden van een DDoS-aanval zijn IT-beheerders met name bevreesd voor een deuk in de reputatie. Liefst 68,6 procent geeft aan bang te zijn reputatieschade op te lopen. Daaropvolgend wordt genoemd de impact op dienstverlening richting klanten (57,4 procent), oplopende werkdruk voor IT-afdeling (41,2 procent) en omzetverlies (38,7 procent).
Rene Oskam, sales directeur van F5 Benelux: "Opvallend dat reputatieschade het vaakst wordt genoemd als belangrijk gevolg van een aanval. Die koppeling tussen IT-security en de business is bij de IT-beheerder dus helder, terwijl hun managers volgens hen het belang van security nog onderschatten."

Nieuwe technologie zorgt voor meer security-uitdagingen
Bijna 40 procent geeft aan dat het voeren van een constant security-beleid veel moeilijker is geworden, vanwege cloud, BYOD en off-premise IT. Een goede 46 procent ziet het iets rooskleuriger is, maar geeft nog altijd aan dat het iets moeilijker is. Slechts anderhalf procent vind zijn werk makkelijker geworden. Oskam: "Dat de druk op de IT-manager oploopt vanwege de nieuwe security-uitdagingen is niet vreemd. Wel opvallend is dat velen toegeven te weinig kennis te bezitten en soms zelfs geen idee te hebben wat er met hun organisatie zou gebeuren als ze aangevallen worden. Naast het belang van bescherming, moeten dus kennis, inzicht en preventie zichtbaarder worden. Als het al geen prioriteit is, dan is het directe oproep om deze onderwerpen hoger op de agenda te krijgen van het algemeen management en IT-beslissers."

In deze video hieronder gaat Wim Zandee van F5 Networks dieper in op het belang van beveiliging en worden handvatten gegeven om het onderwerp hoger op de managementagenda te krijgen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Cyberslacking’ - geen kinderspel voor bedrijfsnetwerken
 Analyse biedt onder meer inzicht in aanvalstactiek van Chinese ‘Comment Crew’
 Nederland scoort hoog op phishing en malware
 Wat kost een aanval op uw bedrijfsnetwerk?
 
 
reacties
 
Rob Koch  |   | 
27-03-2014
 | 
10:15 uur
Prima artikel! Security en privacy zullen steeds vaker op de agenda komen van senior management van organisaties vanwege de nieuw aangekondigde Europese privacy wetgeving. Hierbij worden zeer concrete maatregelen gevraagd om de privacy van persoonsgegevens te waarborgen. Bedrijven zullen zich hierop moeten voorbereiden. Naast de gevreesde reputatie-schade komen daar ook nog eens de boetes bij die van materieel belang zijn en de problematiek van het wel/niet goedkeuren van de jaarrekening. Security dient niet alleen op de agenda te staan van het management, maar van iedereen binnen de organisatie. Het gaat veel verder dan het installeren van firewalls, intrusion detection systemen, access management systemen, etc. Verlagen van risico's kan alleen bij het adresseren van drie belangrijke peilers in een organisatie: Mens, Processen en Techniek. Sebyde helpt.
mapquest driving directions  |   | 
19-04-2023
 | 
11:16 uur
Het feit dat een klein percentage van de respondenten geen idee had wat er zou gebeuren in het geval van een DNS-aanval, is zorgwekkend, omdat het de behoefte aan meer bewustzijn en voorlichting over cyberveiligheidsrisico's en -bedreigingen benadrukt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10