zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Engels belangrijker dan wiskunde

6 november 2013 - Goed Engels kunnen spreken wordt mede vanwege kansen op de (internationale) arbeidsmarkt steeds belangrijker. Uit de derde editie van de door EF Education First samengestelde EF English Proficiency Index (EF EPI, de eerste internationale ranglijst voor Engelse taalvaardigheid) blijkt dat er een sterke relatie bestaat tussen de Engelse taalvaardigheid van de bevolking en de economische positie van een land.

Nederland doet het onverminderd goed en staat net als in de vorige editie stevig op de derde plek. Alleen Zweden en Noren spreken beter Engels dan Nederlanders.



Internationale ranglijst
De EF English Proficiency Index is de eerste internationale ranglijst voor Engelse taalvaardigheid wereldwijd. Voor de derde editie werden dit jaar 750.000 mensen uit 60 niet-Engelstalige landen onderworpen aan twee verschillende Engelse taaltoetsen. Uit de ranglijst die op basis van deze testscores werd samengesteld, blijkt dat vooral Nederland en de Scandinavische landen hoog scoren. Onderaan de lijst staan landen als Irak, Saoedi-Arabië en Algerije.
In de derde editie van de EF EPI wordt voor het eerst ook gekeken naar de ontwikkelingen en trends op de lange termijn. Hiervoor werden de testresultaten van de afgelopen zes jaar van meer dan vijf miljoen volwassenen uit 60 landen geanalyseerd. Een belangrijke conclusie is dat Engels wereldwijd niet langer een vaardigheid voor de elite is, maar steeds meer een noodzakelijke vaardigheid voor elke laag van de bevolking. Bovendien zorgt de crisis voor verandering. Want in landen met een hoge werkloosheid gaan steeds meer mensen terug naar school om hun kansen op een baan te vergroten. Goed taalonderwijs is daarbij van essentieel belang. Een sprekend voorbeeld is Spanje, waar de laatste jaren nog nooit zoveel studenten kozen voor een uitwisseling met het buitenland. Een opmerkelijk aspect van het onderzoek is verder de relatie tussen het toetreden van veel Oost-Europese landen tot de EU en hun opmars in de EF EPI. Oost-Europa is met zeven landen in de top twintig sterk vertegenwoordigd.

Top zeven
Dat de top zeven van de lijst wordt gevormd door kleine Europese landen is geen toeval. Hun beperkte grootte dwingt deze landen tot een sterke(re) internationale oriëntatie. Export speelt een grote rol in hun economie. Een goede Engelse taalvaardigheid is van belang met het oog op onder meer innovatie, investeringen, communicatie met afnemers en leveranciers en het recruiten van vaardig personeel. Recruiters en HR-managers van over de hele wereld melden in het rapport over de EF EPI dat personeel dat vloeiend Engels spreekt tussen de 30 en 50 procent meer salaris verdient dan mensen die geen of matig Engels spreken.

Engels taalonderwijs
Om deze redenen is de wereldwijde vraag naar Engels taalonderwijs sterk gestegen. Desondanks kiezen nog relatief weinig mensen er voor om na het afronden van hun studie Engels te leren. "Het is daarom belangrijk dat het onderwijs veel en kwalitatief goed Engels onderwijs aanbiedt zodat studenten op het moment van afstuderen al een hoog niveau Engels hebben. Ook het Nederlandse onderwijssysteem kan daarin nog verbeteren. Het zou meer als een basis-vaardigheid gezien moeten worden. Voor een professionele carrière is Engels net zo belangrijk als wiskunde. En misschien zelfs wel belangrijker," aldus Petra Cubretovic van EF Education First.

Nederlanders
Hoewel Nederlanders internationaal gezien goed Engels spreken, kan het volgens haar altijd beter: "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel Nederlandse scholieren niet zeker genoeg zijn van hun Engels om aan een Engelstalige studie te beginnen. Terwijl er in Nederland vorig jaar al bijna 1.550 opleidingen volledig in het Engels werden gegeven. Dat geldt ook voor het grootste deel van met name HBO- en WO-opleidingen. Op zich is dat een goede ontwikkeling. Maar dan moet het taalniveau van de studenten wel hoog genoeg zijn om zonder schroom voor deze studies te kunnen kiezen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bedrijven steeds populairder bij internationale stagiairs
 Nederlander spreekt bijna net zo goed Engels als Zweed
 Werknemer vindt Engelse functietitels overdreven
 Schreeuwerige reclame en Engels verjagen 50-plusser
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10