zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe blijven uw medewerkers ook na ontslag ambassadeurs?

4 november 2013 - De crisis is nog niet voorbij. De ene na de andere reorganisatie wordt ingezet. Organisaties die waarde hechten aan ‘goed werkgeverschap’ en een coöperatieve identiteit, hechten waarde aan het welzijn van hun medewerkers. Daarnaast realiseren professionele werkgevers zich, dat het belangrijk is om bij ontslag op een professionele manier afscheid te nemen van medewerkers.

Wie met respect behandeld wordt en goed wordt begeleid, blijft een ambassadeur van de organisatie. Dat stelt Jose-Anne Ockhuijzen van De Zoete Citroen: "Ontslag heeft de smaak van een citroen. Het is zuur en ligt uiterst gevoelig. Gevoelens van onzekerheid, stress, boosheid, vermoeidheid, onvrede, frustratie en distantie van de organisatie liggen op de loer. Wie kent niet de verhalen uit de eigen omgeving dat medewerkers zich aan de kant gezet voelen als oud vuil? Dat heeft vooral te maken met de vorm waarop het ontslag werd aangekondigd en afgewikkeld. Zelden met de hoogte van de ontslagpremie."Professioneel afscheid
Ockhuijzen: "Hoe pijnlijk is het om te merken dat het proces belangrijker wordt bevonden dan de mens? Dat procedures voorrang krijgen op een warm woord of een eerlijke behandeling. Goede werkgevers of leidinggevende beseffen dat een professioneel afscheid uiterst belangrijk is. Niet alleen vanuit het menselijke aspect, maar ook in commercieel opzicht. Wat maakt dat men ambassadeur van de organisatie blijft, zelfs na ontslag? Grote kans dat het draait om respect, integriteit en inlevingsvermogen. Net als tijdige en transparante communicatie en beloftes die worden nagekomen." 

Performance Award
De Zoete Citroen is op zoek naar werkgevers en leidinggevenden die de Performance Award verdienen. Werkgevers en leidinggevenden die de kunst verstaan om ondanks een pijnlijke boodschap als ontslag, toch de ambassadeur in hun medewerkers te behouden. Kent u zo iemand of zo’n organisatie? Nomineer hen dan via info@dezoetecitroen.nl. De Zoete Citroen hoopt in korte tijd veel inspirerende verhalen te kunnen verzamelen om de Performance Award nog dit jaar uit te reiken.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dreigend ontslag? Zeven tips om uw toekomst te regelen
 Ontslagvergoeding? Goudenhanddruk? Wat moet ik ermee?
 Kwart medewerkers bang voor ontslag
 Vertrouwen behouden in tijden van crisis
 
 
reacties
 
edo bakema  |   | 
4-11-2013
 | 
11:11 uur
De zure smaak van ontslag kan deels worden weggenomen door de ontslagreden goed uit te leggen. Dit wordt nog belangrijker onder het nieuwe ontslagrecht dat vanaf juli 2015 geldig zal zijn. Onder de nieuwe ontslagregels worden de ontslagvergoedingen namelijk erg karig, zodat daarvan weinig 'zoet' te verwachten valt.
Zie voor de nieuwe regels: (Klik hier)
Jose-Anne  |   | 
6-11-2013
 | 
11:40 uur
Beste Edo,

Dank je wel voor jouw reactie.

Het is helemaal waar wat je zegt. Wanneer je een empathische, transparante communicatie ervaart dan kan de zure smaak voor een gedeelte voorkomen worden.

Ik ben ervan overtuigd dat buiten de ontslagvergoeding een aanhankelijke, afhankelijke en afwachtende houding je niet verder brengt.

De Zoete Citroen gelooft in succes uit eigen kracht. Wij geloven dat wanneer je weet wat je uniek maakt, weet hoe je mentaal sterker wordt en weet hoe je het verschil op de arbeidsmarkt kunt maken dat jij zèlf van een zure periode een zoete overwinning kunt maken. ''Willen is een kwestie van worden''.

Paul Kemperman  |   | 
11-11-2013
 | 
18:14 uur
Werkgevers kunnen inderdaad op fatsoenlijke manier van hun medewerkers afscheid nemen. Binnen de lokale overheid gaat aan ontslag vaak intimidatie vooraf.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10