zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Daling olieprijzen zet voort

23 oktober 2013 - De stijging van olieprijzen kwam eind september abrupt tot een einde. Dit kwam mede doordat de markt anticipeerde op het afbouwen van de steunaankopen door de Fed. Ook pogingen van Iran om de relatie met de Verenigde Staten te verbeteren, het compromis tussen Rusland en de VS over Syrië en de stijging van de olieproductie in Libië zorgden voor een daling van de olieprijs.

ABN AMRO verwacht dat de daling van de olieprijs zich in de komende maanden voortzet. De risicopremie daalde als gevolg van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en kan volgens ABN AMRO verder worden afgebouwd als in de regio concrete vooruitgang wordt geboekt. Doordat dit op de korte termijn nog niet zichtbaar wordt, verwacht zij dat de olieprijs in oktober in een nauwe, wellicht licht dalende, bandbreedte blijft.



Energie-infrastructuur VS blijft achter
De Verenigde Staten zijn niet alleen "s werelds grootste producent van aardgas en de op twee na grootste olieproducent, maar ook de grootste energieverbruiker ter wereld. De Amerikaanse energie-infrastructuur moet, zeker nu de economie aantrekt,  gemoderniseerd worden. Hierdoor blijft het mogelijk om betrouwbaar energievoorzieningen aan huishoudens en bedrijven te kunnen leveren.. Een groot deel van de energie-infrastructuur is echter verouderd en onvoldoende aangepast aan de huidige energievraag. Zo maakt de schalierevolutie de noodzaak van de aanleg van nieuwe pijpleidingen, wegen en spoorwegen groot. Zowel schaliegas als -olie moet voor verwerking van boorlocaties naar raffinaderijen worden getransporteerd. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar energie in nieuwe regio"s en stimuleert CO2-reductie de overgang van een kolen- naar gasgestookte elektriciteitsproductie. De Amerikaanse energie-infrastructuur is niet ingericht op het transport van opslaglocatie naar afnemers. Ook doen zich problemen voor bij de aanvraag van vergunningen en locaties voor de aanleg van nieuwe pijpleidingen en is soms sprake van maatschappelijk verzet tegen de aanleg hiervan. Hierdoor lopen sommige projecten vertraging op of vinden  geen doorgang, waardoor kosten oplopen. Ook de veiligheid en betrouwbaarheid van de Amerikaanse infrastructuur staan ter discussie. Omdat een betrouwbare elektriciteitsvoorziening een belangrijke pijler vormt voor de groei van de Amerikaanse economie, is het belang en de afhankelijkheid hiervan toegenomen. De herstructurering en uitbreiding van de energie-infrastructuur moeten daarom volgens ABN AMRO in de komende jaren worden voortgezet.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Plafond olieprijs in zicht
 Overschotten in de energiemarkt
 Verdere daling grondstofprijzen verwacht
 Hogere olieprijs houdt geen stand, daling voorzien
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10