zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder administratieve lasten, meer banen

18 oktober 2013 - Verlaging van de administratieve lasten draagt bij aan de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee aan de economische groei. Panteia heeft onderzocht wat de economische gevolgen zijn van een uniforme vermindering van de administratieve lasten van bedrijven in de marktsector met tien procent, ofwel 1,3 miljard euro in voor dit onderzoek gekozen richtjaar 2009. Verschillende varianten van vermindering van administratieve lasten zijn onderzocht.

Al met al levert beleid gericht op vermindering van de administratieve lasten een bijdrage aan economische groei en banencreatie in de marktsector, ongeacht de vorm die dat beleid zou krijgen.



Beleid gericht op verlaging van de administratieve lasten is de moeite waard
Weliswaar is beleid gericht op vermindering van administratieve lasten niet eenvoudig te ontwikkelen, de overheid moet immers wel over voldoende informatie uit het bedrijfsleven blijven beschikken. Toch is het effect van de reductie de moeite waard om het beleid door te zetten. In 2009 bedroegen de administratieve lasten van bedrijven in de marktsector vier procent van de door deze bedrijven gecreëerde toegevoegde waarde; in het MKB was dat percentage acht procent. Verschillende varianten zijn onderzocht: vermindering van de vaste dan wel de variabele arbeidskosten en een variant waarbij de uitbesteding van activiteiten aan administratiekantoren kan verminderen door de lastenverlichting. In alle varianten is de vermindering van administratieve lasten gunstig voor het BBP van bedrijven in de marktsector. Daarbij zijn de effecten voor MKB en grootbedrijf ruwweg even groot. Opvallend is daarbij dat op macro-economisch niveau de effecten relatief groot zijn.

Kostenvermindering lever het meeste op
Het voornaamste kanaal waarlangs vermindering van de administratieve lasten werkt, is kostenvermindering voor bedrijven. Dit versterkt de concurrentiepositie met als gevolg verbetering van de arbeidsproductiviteit, waarbij de productiviteitswinst steeds het grootst is in het MKB. Dat laatste is vooral omdat de onderzochte lastenvermindering sterk neerslaat in het MKB. De toename van de productiviteit leidt op zichzelf tot lagere werkgelegenheid. Dit effect wordt echter meer dan volledig gecompenseerd door de toegenomen productie, zodat de werkgelegenheid per saldo toeneemt. De toename van de werkgelegenheid is overigens relatief gering in het MKB; in geval de vaste kosten worden verminderd, daalt de werkgelegenheid in het MKB zelfs, omdat een relatief groot deel van de werkgelegenheid in het MKB als vaste arbeid moet worden beschouwd.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijf hecht minder belang aan HR
 Prinsjesdag 2013: vijf wijzigingen voor HRM en salarisadministratie
 Virtuele assistent steeds populairder bij Nederlandse bedrijven
 Wie documentprocessen beheerst, beheerst de toekomst
 
 
reacties
 
Eelco  |   | 
18-06-2014
 | 
11:15 uur
De mate van administratieve lasten waar het MKB mee te kampen heeft is al natuurlijk al geruime tijd aan de orde - jarenlang aan de gang - kunnen we wel stellen. Toch jammer dat de overheid geen concrete stappen onderneemt gezien het aantal onderzoeken waarvan de uitkomst allemaal in dezelfde richting wijst.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10