zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede IT-beveiliging heeft oog voor de business

3 oktober 2013 - Tussen business en IT ontstaat in toenemende mate een spanningsveld rond security. Business managers willen hun medewerkers zo veel mogelijk vrij laten in de keuze van apparatuur en willen zo min mogelijk beperkingen in de toegang tot externe informatiebronnen. Men moet gebruik kunnen maken van social media en onbeperkt kunnen surfen op het web. Alles omwille van de business.

IT-managers leggen daarentegen de prioriteit bij een veilige IT-omgeving en willen daarom een zo hoog mogelijk niveau van beveiliging, zelfs als dat de business soms beperkingen op legt.Spanningsveld
Etienne van der Woude, Regional Sales Manager Benelux bij WatchGuard Technologies, herkent dit spanningsveld en kijkt met enige zorg naar het gemak waarmee vanuit de business van een bedrijf wordt gesteld dat IT hen in alles moet ondersteunen en nooit een belemmering mag zijn. "Natuurlijk, IT is er om de business te ondersteunen. Maar als dat tot enorme risico’s leidt, moet je als IT-organisatie ook een grens trekken. Kijk naar een bedrijf als Diginotar. Daar leidde een gebrek aan afdoende beveiligingsmaatregelen op heel korte termijn tot een faillissement."
Toch begrijpt ook Van der Woude dat de ‘IT volledig dichttimmeren’ geen optie is. Zeker niet nu onder invloed van een trend als BYOD (Bring your Own Device) medewerkers steeds meer hun eigen apparatuur gebruiken en data, ook bedrijfsdata, makkelijk opslaan buiten de eigen organisatie. Bijvoorbeeld op een cloud-service als Dropbox. "Die ontwikkeling hou je niet tegen. Maar het is wel zaak om de risico’s van zo’n trend helder in kaart te brengen en te zorgen dat medewerkers zich van de bedreigingen in cyberspace bewust zijn."

Hacken is zeer eenvoudig
En risico’s zijn er, weet Van der Woude als geen ander. "Iedereen kan naar websites als mega-exploit gaan. Op die site wordt precies uitgelegd hoe hacken werkt en wat je moet doen om bijvoorbeeld via ‘penetration testing’ de IT-systemen van een organisatie binnen te dringen. Wie zich daar echt in verdiept, is binnen een paar dagen een goede hacker. En daarmee dus een gevaar voor elk bedrijf dat zich er niet tegen gewapend heeft."
Een andere bedreiging komt van computervirussen. Van der Woude wijst erop dat banken en verzekeraars er van uit gaan dat 90 procent van alle pc’s die op hun sites inloggen besmet is met een computervirus. "Het is een aanname, gebaseerd op basis van hun praktijkervaring en daar stemmen ze hun IT-security policy dus ook op af."

Besmettingsgevaar is groot
Dat het merendeel van de computers besmet is met virussen komt doordat het binnendringen in IT-systemen die niet afdoende zijn beveiligd, heel makkelijk is geworden. Als voorbeeld verwijst Van der Woude naar websites waar advertorials op geplaatst worden. "Het is heel eenvoudig om een code in zo’n advertorial te plaatsen, die niet meteen gedetecteerd wordt door beveiligingssoftware. Alleen al naar zo’n website gaan, veroorzaakt een besmetting. U hoeft niet eens op de banner te klikken. En zonder dat u het weet, wordt er in uw systeem rond geneusd of gebruikt men uw computers om malware te verspreiden. Begin deze zomer is dit bijvoorbeeld gebeurd via de site van NU.nl."
Van der Woude onderkent dat het praktisch onmogelijk is om een IT-systeem waterdicht te beveiligen. Te meer omdat elke nieuwe beveiligingsmaatregel direct weer een uitdaging is voor hackers. "Het is een kat-en-muis spel tussen IT-beveiligers en de hackwereld. Juist daarom is het van belang dat u zich bewust bent van de risico’s die u loopt als u op het web surft. Daar zou vanuit de business wat mij betreft meer aandacht voor moeten zijn. Faciliteer uw medewerkers, maar zorg tegelijkertijd voor awareness en accepteer dat de IT-organisatie beveiligingsmaatregelen neemt zoals URL-filtering en Intrusion Prevention System (IPS), waarmee men het surfgedrag van een medewerker kan volgen en kan zien naar welk IP-adres het internetverkeer gaat. Ook dat is in het belang van de business."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vrouwelijke professionals en leidinggevenden weinig zelfverzekerd
 De grootste cyberdreigingen voor de financiële sector in 2020
 HR Case activatiebeleid: vier tips om medewerkers zelfstandig te laten leren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf beveiligingstips voor managers: laat u niet hacken
 60 procent van alle bedrijven blootgesteld aan BYOD-risico’s
 Wat kost een aanval op uw bedrijfsnetwerk?
 DDoS-aanvallen te weerstaan met meerlagen beveiliging
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken (1) 
Sligro rondt overname Horeca Totaal Sluis af (1) 
Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart (1) 
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers (1) 
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
top10
Niet-lerende organisatie bestaat over tien jaar niet meer
Tips voor 50-plussers: zo komt u snel aan een baan!
Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
Een op vijf luncht het liefst alleen
Risico cyberaanvallen grotere kopzorg voor bedrijven dan krappe arbeidsmarkt
Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
Tijdsregistratie op het werk: Nederland meest digitale leerling van de klas
Dit zijn de meest favoriete werkgevers in Nederland onder mensen met een migratieachtergrond
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
meer top 10