zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland kent nauwelijks tekort aan hoogopgeleid talent

1 oktober 2013 - Wereldwijd hebben achttien van de 30 landen last van een talent mismatch, bedrijven kunnen onvoldoende werknemers met de juiste competenties vinden. In Nederland is hier echter nauwelijks sprake van. Nederland is aantrekkelijk als vestigingsland voor internationale arbeidskrachten waardoor de druk op hoogopgeleid personeel niet extreem groot is.

Dit blijkt uit onderzoek van Hays, die in samenwerking met Oxford Economics de Global Skills Index 2013 presenteert. Het rapport, ‘The Great Talent Mismatch’, geeft de dynamiek weer van de arbeidsmarkten en is gebaseerd op de 30 grootste internationale economieën. Met een score van 4,3 is Nederland een wereldwijde middenmoter. Een score van lager dan 5.0 wijst op een minder kritische arbeidsmarkt met weinig beperkingen in het aanbod van geschoolde arbeidskrachten. Elk land kampt met specifieke problemen op de arbeidsmarkt voor professionals. De belangrijkste factoren voor een sterke arbeidsmarkt is haar mate van flexibiliteit, afstemming met het onderwijs, talent mismatch, immigratie, wet- en regelgeving.Meer conclusies
Verder blijkt uit het onderzoek dat:
• De recessie niet de enige verklaring voor de stijgende werkloosheid is;
• Landen met een slecht presterende economie en  een hoge werkeloosheid , zoals Spanje of Portugal, niet meer kans hebben goede kandidaten voor vacatures te vinden dan landen met een goed presterende economie;
• Het opleidingsniveau van Nederlandse werknemers afgelopen jaren is toegenomen;
• De loondruk toeneemt binnen industrieën met een grote behoefte aan talent, zoals de high-techsector;
• Als de Nederlandse economie weer aantrekt er een precair tekort ontstaat aan hooggeschoolde werknemers.
Judith Peeters, Operational Director bij Hays Nederland: "De economische recessie heeft sinds 2008 veel beweging veroorzaakt in Nederland. De arbeidsparticipatie is hoger dan ooit maar de langdurige werkeloosheid, nu 8,3 procent, laat de participatiecijfers dalen. De specifieke vaardigheden van werklozen worden minder gewaardeerd door werkgevers bij het uitblijven van ervaring en kennis veroudert snel."

Onderwijs
Nederland scoort goed op flexibiliteit van het onderwijs, heeft een lage jeugdwerkloosheid en er wordt nog eens extra geld gestoken in projecten om meer jongeren aan het werk te helpen. Alleen Duitsland heeft minder last van jeugdwerkloosheid. Uit het rapport komt naar voren dat landen met kwalitatief goed beroepsonderwijs en mogelijkheden als stages de aansluiting op de arbeidsmarkt voor young professionals vergemakkelijken. De jeugdwerkloosheid is in deze landen vaak lager dan in landen waar deze mogelijkheden niet of in mindere mate bestaan.

Loondruk
Het onderzoek laat verder zien dat Nederland de slechtste positie heeft van de 30 onderzochte landen als het gaat om de algemene loondruk. Nederland scoort hier precies 0 punten, wat betekent dat de reële lonen niet vooruitgang of zelfs achteruit gaan. Dit heeft als gevolg dat bij stijgende prijzen (inflatie) de koopkracht achteruit gaat. Wel is er een hoge loondruk binnen industrieën met een grote behoefte aan talent, zoals de high-techsector.

Paradox
Volgens de CEO van Hays, Alistair Cox, wijst de Global Skills Index 2013 op een paradox in de professionele arbeidsmarkt. "Werkgevers hebben de grootste moeite om werknemers in dienst te nemen die beschikken over de juiste competenties. Het verbinden van geschikte werknemers met bedrijven vormt de basis voor elke succesvolle organisatie en kan bedrijven, het leven van mensen en zelfs hele gemeenschappen transformeren. Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor de problemen op de mondiale arbeidsmarkt. Maar we geloven dat in onze aanbevelingen uitgangspunten staan die relevant zijn voor het aanpakken van de structurele problemen op de internationale arbeidsmarkt. Zo hebben overheden en bedrijven de belangrijke taak om de hoge werkloosheid en stagnerende participatiegraad van hogeropgeleiden te verminderen. Een betere aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven vormt hiervoor een belangrijke sleutel."

Zeven essentiële factoren
De Hays Global Skills Index geeft elk land een score tussen de nul en tien op basis van zeven essentiële factoren die invloed uitoefenen op de arbeidsmarkt. De score wordt berekend aan de hand van een analyse van zeven verschillende onderdelen waaronder onderwijsniveau, flexibiliteit van de arbeidsmarkt en loondruk. Een score boven het middelpunt van 5,0 suggereert dat werkgevers moeite hebben om de benodigde competenties in te vullen en te maken hebben met schaarste op de arbeidsmarkt. Een score van lager dan 5,0 wijst op een minder kritische arbeidsmarkt met weinig beperkingen in het aanbod van geschoolde arbeidskrachten. Nederland scoort een 4,3 in het onderzoek.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Ergonomie op de werkvloer blijft achter, behoefte bij werknemers stijgt
 Op het social intranet doen managers ertoe
 Jonge managers minder ervaren op de weg door pandemie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rem op economische groei door onbenut innovatief talent
 Vraag naar hoogopgeleide technici stijgt explosief in regio Rotterdam
 Hoogopgeleiden accepteren werk onder hun niveau
 Wereldwijd chronisch tekort aan hoogopgeleiden
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
2-10-2013
 | 
08:14 uur
Erg interessant onderzoek! Nederlandse werknemers hebben dus ook een erg goede positie om in het buitenland aan het werk te geraken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Terug in het thuiskantoor: leidinggevende vreest voor creativiteit
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Nieuwsgierige medewerkers zijn steeds belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Helft senior financieel managers maakt incorrecte kortetermijnprognoses
De vier meest voorkomende misvattingen over payrolling
Chinese cyberspionage-bootcamps leiden rekruten al tien jaar op in aanvallen op de software supply chain
Een derde van de consumenten klikt op verdachte links
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
FortiGuard Labs voorspelt voor 2022: cyberaanvallen op digitale wallets en satellietverbindingen
meer top 10