zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleiden accepteren werk onder hun niveau

30 juli 2013 - Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden groeit weliswaar, maar toch accepteert een kwart van de hoger opgeleiden werk onder zijn niveau. Opvallend genoeg zit 1 op de 5 middelbaar opgeleiden op een hogere functie. Dit komt doordat zij zijn doorgegroeid binnen de eigen organisatie. Dit alles blijkt uit cijfers van Yacht.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Als hoogopgeleide een functie onder je niveau accepteren zou niet nodig hoeven zijn. De vraag naar hogeropgeleiden is nog steeds groot en zal blijven groeien, omdat processen steeds kennisintensiever en complexer worden. Dus aan de vraagkant naar hoger opgeleiden ligt het niet. Het is duidelijk dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag die er is. Doordat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten hebben werkende MBO'ers de kans door te groeien naar functies op HBO niveau. De interne MBO'er die solliciteert naar de baan op hoger niveau heeft goede kaarten in handen door de kennis en vaardigheden opgedaan in de praktijk. Zo kan het gebeuren dat er wel meer vacatures voor hoog opgeleiden zijn, maar dat de HBO/WO'ers die afgelopen jaar een nieuwe baan zochten niet passen bij deze vraag en noodgedwongen een baan onder het eigen niveau accepteerden. Je kunt jezelf als hogeropgeleide dan wel afvragen of je je persoonlijke wendbaarheid op orde hebt, of dat je de marktvraag uit het oog bent verloren."Hij vervolgt: "Op zich is het natuurlijk kapitaalvernietiging van jarenlang onderwijs. Je ziet dat alleen opleiding waarbij veel kennis wordt vergaard niet genoeg is. Specifieke vaardigheden tellen zwaar mee en het onderwijs zal daar op moeten aansluiten."

Technische profielen wel conform marktvraag
Hoogopgeleiden in een technische functie werken voor het merendeel wel op hun niveau: slechts 7 procent onder zijn of haar niveau. In deze groep werkt overigens ook 20 procent van de middelbaar opgeleide technici boven het opleidingsniveau. Binnen ICT komt dit nog vaker voor. Maar liefst 58% van de middelbaar opgeleide ICT'ers is aan het werk in een functie op HBO/WO niveau. Koopman: "Deze cijfers laten zien dat het ook bij technische functies steeds meer om het totaalplaatje gaat: de juiste kennis gecombineerd met de juiste vaardigheden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge werkzoekende langer zonder baan
 Ondanks crisis neemt reisbereidheid af voor baan
 IT-manager wil hoogopgeleid IT-personeel beter benutten
 Technici zoeken noodgedwongen heil in leidinggeven
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
31-07-2013
 | 
07:52 uur
In het artikel wordt aangegeven dat vooral veel ICT'ers boven hun opleidingsniveau werken. Hoe is dit de andere kant op? In welke branches accepteren hoogopgeleiden een baan onder hun niveau?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10