zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minimumloon afgeschaft voor starters?

27 september 2013 - Steeds meer starters solliciteren op stages na hun afstuderen, omdat zij niet aan een baan kunnen komen door gebrek aan werkervaring. Uit cijfers van Stageplaza blijkt dat zij gemiddeld een stagevergoeding van 550 euro ontvangen en 34,5 procent van de stage lopende starters ontvangt zelfs helemaal niets. De werkgevers voldoen dus niet aan het wettelijk gestelde minimumloon.

Géén probleem volgens minister Asscher, want het gaat om een stage, waarbij een vergoeding niet verplicht is. Echter, bij navraag aan de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt het tegendeel.Economische crisis
Afgestudeerden hebben steeds meer last van de economische crisis bij het vinden van een baan. Het gebrek aan banen en werkervaring doet veel starters besluiten om stage te gaan lopen om op deze manier toch relevante werkervaring op te doen. Uit cijfers van Stageplaza blijkt dat maar liefst 82,2 procent van de 2.145 ondervraagde studenten bereid is stage te lopen na het afstuderen. De gemiddelde stagevergoeding die zij hiervoor ontvangen ligt ver onder het minimumloon.

Gratis stage
Tweede Kamerlid Ulenbelt (SP) stelde Kamervragen aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat steeds meer jongeren gratis stage lopen. Minister Asscher vindt het denkbaar dat afgestudeerden jongeren alternatieve oplossingen aangrijpen om hun kennis actueel te houden. "Er zijn ook jongeren die in plaats van een onbetaalde stage vrijwilligerswerk verrichten om werkervaring op te doen. Ook vrijwilligerswerk is gratis." Op de vraag ‘waarom werkgevers reeds afgestudeerde jongeren die een onbetaalde stage lopen niet het wettelijk minimumloon hoeven uit te betalen?’ gaf hij de volgende reactie: "Voor het verrichten van een stage is het van essentieel belang dat een stagiair zich duidelijk onderscheidt van een ‘gewone werknemer’." Organisaties en bedrijven die geen vergoeding betalen aan afgestudeerde jongeren hoeven dan ook niet aangepakt te worden, omdat deze wettelijk niet verplicht zijn een stagevergoeding of minimumloon uit te keren.

Wet Minimumloon
Stageplaza zette vraagtekens bij deze antwoorden en deed navraag bij een expert van de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Het is in beginsel niet mogelijk om iemand, zonder dat deze persoon studeert, onder het noemer stage werkervaring te laten opdoen. Zij brengen in een bedrijf dezelfde rechten en plichten met zich mee als werknemers. De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is dan (in beginsel) ook gewoon van toepassing. Een stagevergoeding lager dan het Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is dan ook niet toegestaan," aldus de inspectie. Bij het lopen van stage moet er dus sprake zijn van het voltooien van een opleiding, wat bij afgestudeerden niet meer het geval is.
Toch werken jongeren graag mee aan de constructies die bedrijven bedenken. Een studie gerelateerde stage gebruiken zij om extra ervaring op te doen en een netwerk op te bouwen.

Praktische ervaring
De bijna afgestudeerde literatuurwetenschappen student Mariska is één van hen. "Het lastige is dat mijn WO studie vrij theoretisch is en daarbij praktische ervaring ontbreekt. Ik ben sterk met taal en teksten en hoop via een stage meer werkervaring op het gebied van communicatie, pr en evenementen op te doen."
Laurance Kema, afgestudeerd als HBO International Business & Communications student, kampt met een soort gelijke situatie. "Na mijn studie was ik op zoek naar een parttime baan, maar liep tegen verschillende dingen aan. Het grootste probleem is het gebrek aan ervaring, zelfs bij startersfuncties werd minimaal twee jaar werkervaring vereist. Ondanks het feit dat ik verschillende stages heb gelopen, waarvan één zelfs bijna een jaar lang, kwam ik niet in aanmerking. Om mezelf te blijven ontwikkelen wil ik opnieuw gedurende één jaar stage gaan lopen, tegenover een kleine vergoeding al dan niet gratis."

Eenduidig antwoord
Stageplaza ziet zowel een toename in het aantal afgestudeerden die stage wil lopen als bedrijven die starters als stagiair willen aannemen. Steeds meer starters en bedrijven bellen en vragen naar de mogelijkheden. Echter, uit de reactie van minister Asscher blijkt dat er veel onduidelijkheid is omtrent dit onderwerp. Op dit moment kan er geen concreet antwoord worden gegeven op de deze vragen, zolang er geen eenduidig antwoord wordt verstrekt vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiŽnt beheer van LinkedIn-profiel
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onbetaalde stages wel degelijk nuttig
 CEO-stage op herhaling
 Bijna afgestudeerden beginnen al vroeg met oriŽnteren
 Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiŽnt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Praktische tips voor managen op afstand
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Herstel vacaturetrend zet verder door
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
AAR niet voor watjes
meer top 10