23 september 2013 -
In september hebben de grote smartphonefabrikanten hun nieuwste modellen weer aan de internationale pers en het grote publiek getoond. Als vanouds is er grote aandacht voor technische specificaties en toekomstige toepassingen, maar over de mogelijkheden om smartphones te repareren bij een defect of schade blijft het opvallend stil. Teleurstellend, zo stellen The Fixables, want steeds meer smartphonebezitters komen hierdoor achteraf voor nare verrassingen te staan.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de gebruikers zijn smartphone minimaal een keer per uur checkt, ook tijdens het autorijden (24 procent) of op het toilet (39 procent). Onder jongeren zijn deze percentages nog veel hoger. Door dit intensieve gebruik bestaat er een groot risico op val- of waterschade en slijtage. Een toenemend aantal smartphonebezitters moet zijn telefoon op een goed moment laten repareren.
Repareerbaarheid
René Smit en Ferry Timmer van The Fixables: "Als mensen een toestel aanschaffen zijn ze met name gefixeerd op merk, design en gebruikservaring. Daar betalen ze soms wel zes-, zeven- of achthonderd euro voor. Of een toestel bij schade goed te repareren is, wordt nauwelijks overwogen omdat consumenten hier door niemand op worden gewezen. Wij roepen recensenten en journalisten daarom op om de ‘repairability scores’ van bijvoorbeeld iFixit.com mee te nemen in hun oordeel, zodat de consument een beter geïnformeerde keuze kan maken."
Door consumenten via de media beter te informeren over de repareerbaarheid van hun smartphone, hopen The Fixables ook ontwerpers van smartphones uit te dagen om repareerbaarheid nadrukkelijker mee te nemen in hun design. The Fixables: "Een consument mag van een smartphone verwachten dat deze makkelijk drie of vier jaar functioneert, maar sommige toestellen moeten wij al ‘total loss’ verklaren bij een simpel defect als een niet werkende microfoon of gebroken glasplaat. Dat is natuurlijk belachelijk en past niet meer in een tijd waarin duurzaamheid ook voor smartphonefabrikanten steeds belangrijker wordt."
Treffend artikel. Niettemin is het inderdaad bedroevend gesteld met de mogelijkheden een smartphone te laten repareren. Ik was één van de early adopters van een Palm III in 2000. Deze sneuvelde na 2 jaar, net buiten de garantie natuurlijk. Gevolgd door de volgende Palm, en de volgende, en zo door, en uiteindelijk een iPhone. Gemiddelde levensduur 1 tot 2 jaar. Niet alleen zijn reparaties duur en niet lonend, heb je eenmaal je hele agenda + contacten in het smartdevice staan, dan ben je aardig onthand in de 4 tot 6 weken reparatietijd. Laat staan als je besluit om wat anders aan te schaffen, dan gaan ook je backups niet meer terug.
De kroon spande een Samsung Galaxy die onregelmatig uitfloepte. Teruggestuurd voor reparatie, en kwam even kapot weer terug. ''Hij deed het goed toen we hem testten'' was het commentaar van Samsung. Niet alleen heb ik de telefoon 2 maal betaald gezien de verzendkosten voor reparatie, ik zat ook al die tijd zonder.
Dus nu heb ik de meest eenvoudige Nokia waarmee ik alleen kan bellen. Ik ben er een keer op geland toen ik van mijn fiets viel. Onverwoestbaar. En een papieren bloknote. Vooral de laatste is handig, één tool (pen), volledig vrij in invoer (op papier) en onbreekbaar. Voor 2.50 bij de Hema.
Smartphone fabrikanten verdienen het niet dat je een paar honderd euro uitgeeft aan weer het nieuwste product. Heerlijk om n de trein te zitten zonder dat je je e-mail moet checken.