zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vestigingsklimaat Nederland behoort tot wereldtop

20 september 2013 - Het Nederlandse vestigingsklimaat behoort volgens onderzoek tot de meest aantrekkelijke vestigingsklimaten ter wereld. Alleen Ierland, Canada en Zweden worden hoger gewaardeerd. Dat blijkt uit de Global Dynamism Index, een wereldwijd onderzoek naar dynamiek waarvan Grant Thornton International Ltd de resultaten bekend maakt. Het onderzoek laat ook zien dat de economische activiteiten in het Aziatisch-Pacifisch gebied, met name in China, verder toenemen.

De Global Dynamism Index (GDI) is een jaarlijks onderzoek naar wereldwijde groei en dynamiek en is in 2011 ontwikkeld door Grant Thornton International Ltd en The Economist Intelligence Unit. Het onderzoek vormt een ranglijst van 60 van de grootste economieën op basis van 22 indicatoren van dynamiek binnen vijf gebieden: het vestigingsklimaat, wetenschap & technologie, menselijk kapitaal en arbeid, economische groei en het financiële klimaat van een land. Dynamiek verwijst naar ‘economische veranderingen’ die waarschijnlijk tot een snellere toekomstige groei leiden.Volop dynamiek in Australië, Chili en China
Australië, Chili en China staan bovenaan de index van ‘dynamische economieën’. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de veranderingen elkaar snel opvolgen en ondernemers in deze landen een ‘goede voedingsbodem’ voor toekomstige groei zullen vinden. Nederland neemt op de GDI een 38e positie in, ten opzichte van een 21e positie in 2012. Ons land staat (opnieuw) op een vierde plaats als het gaat om het vestigingsklimaat, direct achter Ierland, Canada en Zweden. Vanwege de afnemende arbeidsproductiviteit is Nederland 21 plaatsen gedaald op het gebied van menselijk kapitaal en arbeid. De krimp van het BBP heeft ertoe geleid dat Nederland dertien plaatsen is gezakt op het gebied van economische groei.
Cor Overduin, partner bij Grant Thornton: "Het Nederlandse vestigingsklimaat is van oudsher interessant voor het internationale bedrijfsleven. We hebben een stabiel politiek en juridisch systeem, goede relaties met andere landen en daardoor een breed pakket aan belastingverdragen. Ook kent ons land veel aantrekkelijke innovatieregelingen, waaronder de Innovatiebox, de WBSO en RDA en 30 procent-regeling voor buitenlands aangeworven personeel. Hier mogen wij trots op zijn. Tegelijkertijd maakt ook dit onderzoek duidelijk dat het tijd is voor serieuze actie. Ons land heeft behoefte aan een structureel plan om de arbeidsproductiviteit te versterken en zodoende onze economie te versterken."

Macht verschuift verder naar Aziatisch-Pacifisch gebied
Een andere conclusie uit de GDI betreft de machtsverschuiving naar Azië. De Filipijnen (+25), China (+zeventien), Venezuela (+vijftien), Canada (+elf), Maleisië (+elf) en Japan (+tien) zijn dit jaar allemaal gestegen op de ranglijst. Het feit dat vier van deze economieën zich in de Aziatisch-Pacifische regio bevinden toont volgens de onderzoekers aan dat de macht verder van het westen naar het oosten verschuift. Met name China is de afgelopen twaalf maanden aantrekkelijker geworden om zaken te doen, voornamelijk dankzij verhoogde uitgaven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, IT en een hogere arbeidsproductiviteit. Daarmee neemt China steeds meer afstand van de BRIC-landen (Rusland, India en Brazilië), die in  diezelfde periode zijn gedaald in de ranking en te maken hebben met grote uitdagingen.

Dynamiek in Europa neemt af
Niet alleen Nederland, maar ook Italië, Oostenrijk, Hongarije, Denemarken en Griekenland zijn flink gedaald op de ranglijst, een gevolg van de crisis in de eurozone, bezuinigingen en langzame groei. Dit duidt er volgens de onderzoekers op dat het (totale) economische klimaat in andere landen sneller is verbeterd, niet dat het zakelijk klimaat van deze landen fors verslechterd is. De Scandinavische landen presteren goed, voornamelijk Finland, Zweden en Noorwegen die veel investeren in wetenschap en technologie en daardoor een top tien positie bekleden. Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk staan allemaal in de top twintig.Cor Overduin, partner bij Grant Thornton: "De GDI maakt duidelijk dat organisaties er goed aan doen hun activiteiten niet enkel op snelgroeiende en opkomende markten te richten. De factor ‘economische groei’ is bepalend, maar niet allesbepalend. Of u als organisatie in een land groei kunt realiseren of gehinderd wordt hangt van veel meer factoren af. Het is dus van belang om het volledige plaatje van een internationale markt in kaart te brengen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kwart Nederlanders wil liever ander werk
 Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
 Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlands fiscaal vestigingsklimaat steeds minder onderscheidend
 Vestigingsklimaat Nederland behoort tot wereldtop
 Belastingplan 2012: wisselend beleid schadelijk voor vestigingsklimaat
 Alleen verlaging Vpb niet genoeg voor verbetering vestigingsklimaat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
meer top 10