zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitzendbranche geen graadmeter voor economisch herstel

11 september 2013 - De Nederlandse uitzendsector bevindt zich al anderhalf jaar in zwaar weer. Hoewel er zicht is op economisch herstel, wordt dit niet weerspiegeld in het aantal uitzenduren. ABN AMRO verwacht in 2014 weliswaar een licht stijgend volume, maar benadrukt tegelijkertijd dat de uitzendsector geen voorloper is bij economisch herstel. Dit is één van de belangrijke conclusies van de Uitzendupdate van ABN AMRO.

Uit cijfers van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de branche al sinds begin 2012 wordt geconfronteerd met een voortdurende krimp. De resultaten zijn een weerspieging van het ongunstige economische klimaat. Dit blijkt ook uit de laatste kwartaalcijfers van de vier grootste uitzendorganisaties: USG, Randstad, Manpower en Adecco. Voor deze bedrijven gezamenlijk is sprake van zowel een dalende omzet als brutowinst. Deze daalden achtereenvolgens met 4,5 en 4,2 procent. Wel tekent zich bij de grote vier af dat de  brutomarge haar bodem heeft bereikt. Deze beweegt zich namelijk sinds begin 2011 in een relatief nauwe bandbreedte van zeventien tot achttien procent.Uitzendbranche geen voorloper van economisch herstel
Terwijl de uitzendmarkt bij een neergang van de economie voorop loopt, is dat bij economisch herstel niet het geval. ABN AMRO stelt zelfs vast dat het aantal uitzenduren iets achterloopt op een economische opleving. Zij verklaart dit doordat ondernemers eerst hun bestaande arbeidskrachten beter willen benutten voordat zij uitzendkrachten inzetten. Dit is vergelijkbaar met de terughoudendheid van met name industriële bedrijven om te investeren. Zij geven de voorkeur aan een optimale inzet van de bestaande capaciteit in plaats van te investeren in nieuwe machines.

Lichte stijging van volumes in 2014
ABN AMRO verwacht dat de economie in de laatste twee kwartalen van dit jaar groeit waarmee de periode van recessie wordt verlaten. Hierna zal de economie in 2014 een beperkte groei laten zien van 0,4 procent. Gezien de voorzichtige economische opleving voorziet ABN AMRO dat het aantal uitzenduren in 2014 met maximaal 0,5 procent groeit.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
 Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
 Werkende gelooft dat kwaliteit onderwijs beter zou zijn met minder overheidsrichtlijnen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lenteweer maakt uitzendkrachten 25 procent gezonder
 ‘70 procent minder flexwerkers WW in door transferpool’
 ‘Crisis maakt uitzendkrachten zieker’
 ABU doet voorstellen voor aanpak internationale schijnconstructies
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
11-09-2013
 | 
11:11 uur
Dit was voorheen toch wel een goede graadmeter voor de economie, wellicht dat door de sterke flexibilisering komt dat het geen goede graadmeter is volgens de ABN, zou echter niet weten wat de oorzaak dan zou moeten zijn.
Ellen  |   | 
11-09-2013
 | 
14:28 uur
Mij lijkt ook dat bedrijven nog altijd eerder mensen via een flex-contract binnenhalen, dan via een eigen contract. Dus als de economie aantrekt zou het aantal uitzenduren stijgen, en naar mijn idee ook als eerste.
En inderdaad, in het verleden was dit wel een goede graadmeter, waarom zou dat nu anders zijn?
NumoQuest®  |   | 
12-09-2013
 | 
08:00 uur
Wat we van de bancaire sector aan presentatie en berichtgeving vernemen moeten we sinds 2008 even op een andere weegschaal wegen. Zo ook deze stelling.

Wat is hier aan de hand? Abn-Amro heeft fors aan personeel in moeten boeten. Onder toeziend oog van een helpende overheid, waar de ABN-Amro nog steeds aan het infuus ligt, heeft men sanering op sanering uitgevoerd en die zijn nog niet helemaal voltooid zelfs.

Dat betekend dus dat er links en rechts tekorten ontstonden die door flexwerkers/uitzendkrachten moeten worden opgevangen. Om dus iets aan de intonatie van dit artikel iets te kunnen ontlenen, is de conclusie waarschijnlijk heel anders.

Namelijk dat men te ver is gegaan in het snijden in het personeelsbestand en dat men de leemten moest opvangen met temps.

Geenszins een indicatie voor iets economisch me dunkt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
top10
Tekort aan vaardigheden beperkt financiële instellingen om doelstellingen te behalen
Wat de coronacrisis ons leert over het managen van mental health
Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
Waarom vlot het niet met diversiteit op de werkvloer?
Bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning bij uitvoering wet ingroeiquotum en streefcijfers
Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
Werkenden willen zelf kunnen bepalen wel of niet naar kantoor te gaan
Werkende gelooft dat kwaliteit onderwijs beter zou zijn met minder overheidsrichtlijnen
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn
Significant meer mensen terug naar kantoor
meer top 10