zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vereniging Eigen Huis: ook zorgplicht banken ná gedwongen verkoop

10 september 2013 - Mensen die gedwongen door financiële problemen hun huis moeten verkopen verkeren in grote onzekerheid over de woonsituatie na de verkoop. Een huurwoning in de sociale sector is door de lange wachttijden vaak niet voorhanden en in de vrije sector zijn huurwoningen vaak te duur. Hierdoor worden zij gedwongen om bij familie in te trekken, gedurende langere periode in een caravan te verblijven of gebruik maken van een noodopvang. Vereniging Eigen Huis wil dat deze situatie snel verbetert.

De bank is doorgaans de instantie die het traject van een gedwongen verkoop inzet en dat brengt bijzondere verantwoordelijkheden met zich mee. De vereniging pleit er voor dat bij een gedwongen verkoop een bank in samenspraak met de gemeente voorziet in vervangende woonruimte als de ex-huiseigenaar hier zelf niet toe in staat blijkt. Hiervoor zouden banken, gemeenten en corporaties een samenwerkingsverband moeten aangaan.



Knelpunten bij gedwongen verkoop
Vereniging Eigen Huis inventariseerde de knelpunten bij betalingsproblemen en gedwongen verkoop van de eigen woning en vraagt in een brief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken om betere afspraken te maken over de invulling van de zorgplicht van banken. Die zorgplicht moet ook doorlopen ná een gedwongen verkoop. Door de oplopende werkloosheid, maar ook door arbeidsongeschiktheid en echtscheiding kampen naar schatting van het BKR en CBS inmiddels tienduizenden huishoudens met een betalingsachterstand op hun hypotheek en de dreiging van verkoop of veiling van hun huis.
Met de knelpuntenbrief aan de staatssecretaris van Sociale Zaken wil Vereniging Eigen Huis bereiken dat de onzekerheid over iemands woonsituatie na een gedwongen verkoop wordt weggenomen. Het moet voor mensen duidelijk zijn wat je van je bank mag verwachten als je in betalingsproblemen komt. Als gevolg van de angst en onzekerheid die velen nu ervaren doen huiseigenaren er alles aan om zo lang mogelijk in het eigen huis te blijven wonen, ook al is dit een uitzichtloze situatie. Afspraken over de zorgplicht van een bank bij gedwongen verkoop kunnen worden opgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal jongeren met schulden sterk gestegen
 Nederlander heeft hoogste woonschuld
 Huidige economische crisis, een wetmatigheid?
 Nederlander steekt zich in de schulden voor fiscus
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
11-09-2013
 | 
11:15 uur
Goede zaak, met deze zorgplicht zullen banken beter nadenken over de consequenties die er zijn wanneer iemand uit huis is gezet. En zal over deze beslissing beter worden nagedacht.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10