zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

TrendRede 2014: zelforganiserende dwarsverbanden maken oude kaders overbodig

30 augustus 2013 - Twaalf vooraanstaande trendwatchers presenteren op dinsdag 10 september 2013 bij Seats2meat.com in Utrecht voor de vierde keer de jaarlijkse TrendRede van Nederland. De TrendRede – de tegenhanger van de Troonrede – is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers en wordt belangeloos samengesteld. In de TrendRede wordt aan de hand van enkele overkoepelende thema’s een toekomstbeeld geschetst van Nederland.

Dit jaar heeft de TrendRede als thema ’Een stuwmeer vol vernieuwing. Hoe zelforganiserende dwarsverbindingen oude kaders irrelevant maken’. 



Nieuwe ideeën
"Overal in het land ontstaan nieuwe ideeën," aldus initiatiefnemer Tom Kniesmeijer. "Toch lijkt het, voor wie oppervlakkig kijkt, nog niet echt te bruisen in de samenleving. Regelgeving, stroperige financieringsstromen, tegenwerkende instanties en interne weerstand zijn hier schuldig aan. Het blijkt niet eenvoudig om de gevestigde kaders te doorbreken. Het oude houdt stand, hoewel de glans er al lang vanaf is."

Systeemelastiek
Daarvan zijn voorbeelden genoeg. Thuisafgehaald, ouderparticipatie-creches (OPC's) en de particuliere hotelkamerverhuurder Wimdu worden allemaal door oude structuren bekritiseerd of zelfs tegengehouden. De trendwatchers pleiten daarom voor systeemelastiek: om het stuwmeer aan innovaties te kunnen laten stromen moeten bestaande systemen, structuren en regels worden opgerekt. "Anders breekt de stuwdam, zoals in veel landen om ons heen gebeurt," aldus Kniesmeijer. "Ondanks dat we nu kunnen lachen om de weerstand van onze voorvaderen, leren we er niet van. We doen wederom hetzelfde en steken opnieuw de hakken in het zand. We benaderen de hedendaagse transitie van tijdsgeest nog teveel vanuit onze oude en ingesleten aannames." Met de TrendRede willen de trendwatchers de discussie en besluitvorming binnen organisaties, politiek en instituten aanjagen en richting geven.

Over de TrendRede
De TrendRede wordt samengesteld door Christine Boland, Tony Bosma, Marcel Bullinga, Goos Eilander, Ronald van den Hoff, Tom Kniesmeijer, Richard Lamb, Norbert Mirani, Carl Rohde, Hilde Roothart, Farid Tabarki en Marie-Lou Witmer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jury selecteert zes kandidaten voor Dutch BI Award 2013
 Complexer IT-beheer grootste uitdaging bij verkorte innovatiecyclus
 CEO’s moeten meer innoveren
 Innovatie stimuleert groei ondanks crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10