zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers houden vast aan bonus tijdens crisis

20 juni 2013 - Werknemers blijven rekenen op een bonus, ook als het bedrijf financieel gezien in zwaar weer verkeert. Slechts 36 procent wil afzien van de eindejaarsuitkering om het bedrijf te redden. Dat blijkt uit een onderzoek van DAS onder werkgevers en werknemers in het midden- en kleinbedrijf. Werkgevers daarentegen zijn bereid om eigen vermogen (41 procent) in de zaak te steken om ontslagen te voorkomen.

Van de ondervraagde werknemers is 36 procent bereid om af te zien van een bonus of eindejaarsuitkering om het bedrijf financieel gezond te houden. Zij bezuinigen liever op secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld door hun leaseauto in te leveren (44 procent) of het opleidingsbudget te schrappen (40 procent). Eigenaren en directeuren leveren zelf liever hun eigen loon (41 procent) of vermogen (41 procent) in om ontslagen te voorkomen, dan dat zij besparen op hun leaseauto of pensioenregeling. Werknemers zien juist liever dat hun baas bespaart op de leaseauto (38 procent) en vinden óók dat hun baas loon zal moeten inleveren (28 procent). Slechts vijf procent van de personeelsleden vindt dat er bezuinigd moet worden op bonussen en het aantal managers in een bedrijf.



Verschil ondernemers en loonwerkers
"In tijden van economische luwte wordt het verschil tussen ondernemers en loonwerkers alleen maar duidelijker," verklaart Karin Korstanje, Chief Legal Business van DAS, het verschil in opvatting. "Dat is niet erg, maar beiden moeten wel realistisch blijven. Als de vraag uitblijft, zet het inleveren van een tankpas geen zoden aan de dijk. En het opeten van uw appeltje voor de dorst ook niet. Het gaat om ingrijpendere maatregelen en dan is kennis van juridische zaken en hoe verantwoord te reorganiseren enorm belangrijk."

Omzetdaling
Het afgelopen jaar daalde de omzet bij vier op de tien bedrijven en zag een kwart de omzet stijgen. Ondernemingen kleiner dan tien medewerkers hadden vaker te maken met een omzetdaling( 39 procent) Van alle ondervraagde ondernemingen tonen de branches productie en distributie een significant sterkere daling dan de dienstverlening, respectievelijk met 43 en 47 procent.
Een vijfde (twintig procent) van de bedrijven verwacht ook in 2013 een daling in de omzet en gaat daarom vooral bezuinigen op reclame-uitgaven, investeringen en personeel, zowel op het aantal FTE’s als door aanpassing van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Loon bevriezen en afschaffen leaseauto en tankpas zijn hierin de meest voorkomende maatregelen. 39 procent geeft aan ook in het aantal verlof/adv-dagen te willen snijden. Voorts heeft er een online onderzoek onder 532 werknemers plaatsgevonden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Uitdaging belangrijkste factor voor motivatie werknemer
 Bonussen ingezet om personeel binnen de poort te houden na fusie
 Werknemers willen liever kerstpakket dan geldbonus
 Zeventien procent van de banken vordert bonus topmanagers terug
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10