zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Positieve outlook voor aandelen terwijl regionale verschillen domineren

29 april 2013 - Ondanks dat zij de globale risico-appetijt hebben gedreven over de afgelopen vijf jaar, ziet ING IM nu dat de invloed van wereldwijde risicofactoren afneemt. Momenteel bepalen lokale elementen het tempo. In het eerste kwartaal van 2013, merkt de investment manager op dat het verschil tussen Japan en de opkomende markten meer dan twintig procent was en recentelijk ziet zij divergentie tussen de VS en Europa ontstaan.

ING IM gelooft dat deze uiteenlopende ontwikkelingen blijven bestaan in een periode dat de risico’s verder normaliseren en de correlaties tussen markten verminderen. Patrick Moonen, Senior Equity Strategist bij ING Investment Management zegt: "Vooruitkijkend blijven we positief over aandelenmarkten. Ondanks wat zwakkere recente economische data, blijft de gematigde opwaartse trend intact. Natuurlijk zijn regionale verschillen aanwezig, met de VS en Japan die betere data laten zien dan Europa. Het herstel van de huizenmarkt in de VS en de betere vooruitzichten voor bedrijfsinvesteringen zijn beide ondersteunend. De gemiddelde leeftijd van het Amerikaanse machinepark staat op het hoogste niveau in 30 jaar. Dit is een direct gevolg van onder-investeringen omdat bedrijven focusten op kapitaalbehoud en schuldverlaging in plaats van op investeren en/of uitbreiden. De terugkeer van groei verhoogt de bezettingsgraad en dit was in het verleden altijd een voorloper van hogere investeringen. Ondertussen zal in Japan 'Abenomics', een combinatie van fiscale en monetaire verruiming, de groei aansporen." 



Zwakke euro
Met betrekking tot Europa, zegt ING IM dat het continent nog steeds wat zwakker is dan andere regio’s. Echter kan er steun komen van de export, geholpen door een zwakkere euro en hogere globale groei, wat in het bijzonder Duitsland ten goede kan komen. Verder, zouden fiscale bezuinigingen in mindere mate een tegenwind moeten zijn in 2013. ING IM blijft wel voorzichtig gegeven de continue dalend trend in de kredietgroei aan de private sector 

Betere winstverwachtingen
Kijkende naar andere positieve signalen, merkt ING IM dat de trend in de winstverwachtingen verbetert. Op dit moment is het wereldwijde winst momentum nog licht negatief, maar dit verbergt grote regionale verschillen. In Japan is het sterk positief terwijl in Europa het momentum zwak blijft. Het Amerikaanse momentum is recentelijk teruggevallen maar de investment manager dicht dit toe aan seizoensgebonden factoren waarbij analisten hun vooruitzichten temperen in de aanloop naar de eerste kwartaalcijfers. Als gevolg hiervan, heeft ING IM zijn winstverwachtingen voor 2013 voor Japanse bedrijven bijgesteld van +37 procent naar +41 procent en van +vijf procent naar +zeven procent voor Amerikaanse bedrijven. De investment manager stelt dat Japanse bedrijven erg exportgevoelig zijn en een hoge operationele hefboom hebben wat betekent dat zelfs een kleine stijging in de omzetgroei zal leiden tot een relatief grote stijging in de nettowinst. 

Waardering
Patrick Moonen vervolgt: Een ander sleutelelement in onze outlook is de waardering. De absolute waarderingen mogen dan dicht bij hun normale niveau zitten, ten opzichte van andere investeringsklassen zijn zij nog steeds erg aantrekkelijk. In de nasleep van de Italiaanse verkiezingen en de Cypriotische bankenredding is de Europese risicopremie gestegen naar 6,7 procent, meer dan 30 procent boven zijn lange termijn gemiddelde. Ondertussen steekt dividend gunstig af tegen de rente op bedrijfsobligaties. 

Meer fusies en overnames
"Een andere drijfveer voor aandelenmarkten is de stijging in fusies en overnames van aandelen. Wij verwachten dat deze trend doorzet aangezien alle benodigde condities aanwezig zijn. Bedrijven hebben sterke balansen, rentes zijn laag en bedrijven kunnen gemakkelijk, een beroep doen op de markt van hoogrentende obligaties om hun deals te financieren." 

Bedrijfslogica
"Naast deze financiële overwegingen, is er ook bedrijfslogica. In een lage nominale groei moeten bedrijven op zoek naar externe bronnen van groei. Bovendien laten de hoge bedrijf marges niet veel ruimte voor verdere autonome operationele verbetering. Balansherstructurering is een manier om hogere rendementen te bereiken door verlaging van de gemiddelde kapitaalkosten." 

Regionale vergelijking
In termen van regionale verdeling, is ING IM positief over Japan, die een combinatie biedt van hoge winstgroei en een aantrekkelijke waardering. Verder heeft de investment manager zijn positie in aandelen uit de Eurozone verder teruggebracht en verkiest hij de Amerikaanse aandelenmarkt en dit ondanks de hogere valuaties en lagere risicopremie.
Met betrekking tot de andere regio’s blijft ING IM voorzichtig over opkomende markten. Bedrijven hebben moeite om de superieure economische groei om te zetten in superieure winstgroei. 

Bijstelling
Patrick Moonen concludeert: "Kijkende naar de sectorallocatie, hebben we onze grondstofexposure verlaagd door de sector van de basismaterialen en de energiesector te onderwegen. We handhaven wel een lichte voorkeur voor cyclische sectoren via de duurzame consumptiegoederen en de technologiesector. De Health care sector hebben we verder opgebouwd op basis van de betere vooruitzichten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Return of the Living Dead
 Aandelen: veiligheid voorop?
 Optimisme beursexperts blijft in stand
 Institutionele beleggers zijn geen kortetermijnbeleggers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10