zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Shell de nieuwe Meest Favoriete Werkgever van Nederland

23 april 2013 - Shell is de nieuwe Meest Favoriete Werkgever van Nederland. Daarmee neemt zij het stokje over van de Rabobank, die vier opeenvolgende jaren de nummer-een positie innam. Was in de eerste helft van 2012 al sprake van een nek-aan-nek-race tussen de Rabobank en Shell, eind 2012 is Shell verder op de Rabobank uitgelopen en de nieuwe koploper over 2012.

Voor de Rabobank, was het Philips die, inmiddels op plek zes, tot 2008 de ranking domineerde. De Rabobank staat nu tweede binnen de ranking van Meest Favoriete Werkgevers van Nederland, met in haar kielzog de Politie (derde) en KLM (vierde). Dit blijkt uit de meest recente gegevens van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van 


Intelligence Group, afgenomen onder 10.912 personen uit de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking in 2012. 

Shell bemachtigt nummer-een positie op eigen kracht
Shell heeft de nummer-een positie als Meest Favoriete Werkgever van Nederland vooral op eigen kracht verworven. Dat Rabobank in 2012 op de tweede plek staat, is dan ook het resultaat van de gestegen populariteit van Shell in Nederland in datzelfde jaar en de licht gedaalde populariteit van de Rabobank zelf. De geïndexeerde stijging van Shell als Meest Favoriete Werkgever van Nederland bedraagt 32 procent in 2012, terwijl de geïndexeerde daling voor de Rabobank op ‘slechts’ zestien procent voor datzelfde jaar uitkomt. Binnen de top tien zijn het ABN AMRO en het Rijk die hun positie licht zien stijgen: tussen 2011 en 2012 wisten beide werkgevers drie plaatsen op te klimmen binnen de ranking. ABN AMRO is van de tiende positie in 2011 naar de zevende positie in 2012 gegaan. Voor het Rijk geldt dat zij van de achtste positie in 2011 is gestegen naar de vijfde positie in 2012. 

Apple drukt Google uit de top tien

Ander opvallend resultaat is de stijging van Apple. Het bedrijf heeft een negende positie weten te bemachtigen in de ranking van 2012 (achttiende positie in 2011) en duwt daarmee Google uit de top tien. Microsoft is weliswaar gestegen van plek 27 in 2011 naar plek zestien in 2012, voorlopig lijkt Apple de prestigeslag met Microsoft en Google om een hoge notering als favoriete werkgever te winnen. 

Gevestigde namen onverminderd onderdeel van de top-50

Veel gevestigde namen die in 2011 en 2010 reeds deel hebben uitgemaakt van de top-50, zijn in 2012 nog steeds onderdeel gebleven van deze top. De Politie, KLM en Philips staan met respectievelijk een derde, vierde en zesde positie in 2012 nog op precies dezelfde plek als in 2011. De NS (elfde plek), KPN (dertiende plek) en DSM (vijftiende plek) hebben alle drie terrein gewonnen. Maar ook Unilever (zeventiende plek) en Heineken (30ste plek) behoren onverminderd tot de top-50 Meest Favoriete Werkgevers van Nederland. Heineken is daarbij elf plaatsen gezakt en Unilever drie plaatsen. De voortekenen van een stijging voor ASML in de zomer van 2012 hebben doorgezet: stond het bedrijf nog op een 52ste plek in 2011, in 2012 is het gestegen naar de 28ste positie. 

Achmea en Albert Heijn stijgen sterk; PostNL nieuwkomer in de top twintig

Achmea en Albert Heijn zijn sterk gestegen tussen 2011 en 2012. Achmea is in 2012 het meest gestegen en staat nu op plaats 23. Na een daling in 2011, wist Albert Heijn zich te herstellen en in 2012 uit te komen op de twaalfde positie. Daarmee heeft Albert Heijn ten opzichte van de eerste helft van 2012 nog twee extra plekken gewonnen en is het bedrijf terug in de top twintig. De meest opvallende nieuwkomer in de top twintig is PostNL. In een jaar tijd heeft het bedrijf de achttiende positie binnen de ranking weten te bemachtigen. Verder zijn opvallend in de top-25 de stijging van NH Hoteles (twintigste positie) en Ajax Amsterdam (21ste positie). 

Grootste dalers

Terwijl het Rijk is gestegen, zien we dat Rijkswaterstaat en de Belastingdienst in 2012 aan populariteit hebben ingeboet. Voor 2013 is het de moeite waard om de Belastingdienst te volgen vanwege de omvangrijke wervingsactiviteiten die het momenteel aan het doen is. ING heeft een kleine duikeling gemaakt en is naar een tiende plek in 2012 gezakt (vijfde plek in 2011), maar heeft zich in de tweede helft van 2012 goed hersteld van een scherpe daling die zij in de eerste helft van 2012 doormaakte (39ste plek). Ook GGZ zakte iets verder weg in de ranking, van een vijftiende plek in 2011 naar een 22ste plek in 2012.
De volledige top-25 kunt u hier teruglezen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groot deel ICT'ers zoekt nieuwe baan via social media
 Social media nauwelijks gebruikt om in beeld te komen bij bedrijven
 SAS, ORMIT en Q42 Beste Werkgevers van Nederland 2013
 Vertrouwen in werkgever groeit weer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10