zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europeanen maken weinig gebruik van professioneel financieel advies

25 maart 2013 - Onderzoek van ING Investment Management (ING IM) toont een verontrustende uitkomst: ongeveer acht op de tien Europeanen maakt geen gebruik van professioneel advies om inzicht in de eigen financieën te verkrijgen. Onder de Europeanen gaat 26 procent af op hun eigen beoordelingsvermogen bij het nemen van financiële beslissingen. Iets meer dan de helft (53 procent) vraagt daarbij familieleden om raad.

Slechts zeven procent zegt financiële beslissingen op basis van hun eigen beoordelingsvermogen te nemen tézamen met dat van onafhankelijke adviseurs. De overige dertien procent beslist op basis van de twee voorgaande factoren, plus het advies van familieleden. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 5.500 mensen uit elf Europese landen. Om een zo goed mogelijke afspiegeling van de samenleving te simuleren is er bewust gekozen voor een variabele groep mensen uit verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende opleidingsniveaus. 



Financieel ongeletterd
Ivar Roeleven, Directeur Beleggingsfondsen Europa, ING Investment Management: "Deze bevindingen zijn zorgelijk. Het verklaart ook waarom een eerder onderzoek van ING IM aantoont dat maar liefst 66 procent van de Europeanen over een mager basisniveau beschikt voor wat betreft hun financiële geletterdheid. Daarbij kwam ook naar voren dat nog eens twintig procent van de Europese bevolking zelfs een ronduit zwak financieel kennisniveau heeft. Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het niet inwinnen van professioneel financieel advies. Mensen dreigen onvoldoende vermogen op te bouwen en lopen het risico op een ontoereikende verzekeringsdekking of niet voldoende inkomsten in de toekomst om hun levensstijl te kunnen waarborgen. Ons onderzoek toont aan dat slechts 27 procent van de Europeanen een pensioenplan heeft en dat maar zeven procent over beleggingsproducten bezit." In Nederland gaat volgens het onderzoek het grootste gedeelte van de bevolking (52 procent) af op hun eigen beoordelingsvermogen als het gaat om financiële beslissingen. Daarnaast maakt niet meer dan zeven procent gebruik van onafhankelijke adviseurs.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Voorzichtig optimisme op de financiële arbeidsmarkt
 Vraag naar financieel specialist blijft dalen
 Gebrek aan uitdaging knaagt aan financiële experts
 Gezinnen vermogend, maar zuinig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10