zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Marktaandeel elektrische auto blijft groeien

22 maart 2013 - Het wereldwijde marktaandeel van hybride en elektrische voertuigen zal in 2020 tot 6,3 procent zijn gestegen. Dat voorspelt PwC op basis van ruim 200 interviews met vertegenwoordigers uit de auto-industrie en aanverwante sectoren in 34 landen. Dat betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van het marktaandeel van 2,8 procent in 2012.

Volgens PwC moeten steden meer samenwerken met private partijen om de verhouding tussen oplaadpunten en het aantal elektrische auto's in evenwicht te brengen. Nederland behoort tot de koplopers als het gaat om de meest verkochte elektrische auto's. 



Meer betalen
De automotivesector is verwachtingsvol over de betaalbereidheid van consumenten: 46 procent van de respondenten denkt dat de consument bereid is meer te betalen voor de aanschaf van een elektrische auto als ze daar op de lange termijn minder geld aan kwijt is dan voor een normale auto. Maar die extra investering heeft wel een maximum van 5.000 dollar. Kostenbesparingen zullen dan ook essentieel zijn om de verkooptaantallen van elektrische voertuigen te doen stijgen. 

Meer concurreren
Rijden op stroom moet meer concurreren met andere brandstoffen, zegt Albert Brouwer, partner en automotiveleader bij PwC. "Autofabrikanten zijn al intensief opzoek naar oplossingen om de productie van elektrische auto's goedkoper te maken. Ze weten dat het doorberekenen van ontwikkelingskosten aan de consument of uitgaan van overheidssubsidies uiteindelijk geen levensvatbare strategie is."
Zo zullen autofabrikanten meer slimme auto- en technologieplatforms en wereldwijde partnerships moeten opzetten om schaalvoordelen te bereiken, aldus Brouwer. "Opvallend genoeg lijkt niet iedereen zich hiervan doordrongen. Slechts een kwart is ervan overtuigd dat wereldwijde samenwerking de komende jaren zal leiden tot een snellere ontwikkeling en productie van nieuwe elektrische auto's en ondersteunende technologieën." 

Duurzame infrastructuur
Volgens 40 procent van de deelnemers is een duurzame infrastructuur - zoals voldoende oplaadpunten en batterijwissellocaties - cruciaal voor het slagen van elektrisch rijden. Over de ideale verhouding tussen oplaadstations en aantallen elektrische voertuigen lopen de meningen uiteen. Een kwart vindt dat één oplaadstation per twintig elektrische voertuigen voldoende is, terwijl twintig procent één oplaadstation per vijf voertuigen ideaal vindt. Brouwer: "Er is meer samenwerking met steden en private partijen nodig om de verhouding tussen oplaadpunten en het aantal elektrische auto's constant in evenwicht te brengen." De respondenten vinden verder dat snelladen niet langer dan 30 minuten mag duren, wil de elektrische auto op lange termijn succesvol zijn. 

CO2-reductie
Volgens de respondenten laten grote natuurrampen, zoals de Japanse tsunami en orkaan Sandy in de Verenigde Staten, nog steeds hun sporen na. En intussen zorgt de aanhoudende schuldencrisis in Europa ervoor dat de autoproductie moet worden teruggeschroefd. Daarentegen ziet men kansen door nieuwe doelstellingen op het gebied van CO2-reductie. Brouwer: "De G8 heeft zichzelf ten doel gesteld om wereldwijde CO2-emissies tot 2050 met de helft terug te dringen. Wij verwachten dat de auto-industrie daarin een grote rol kan spelen, aangezien motorvoertuigen verantwoordelijk zijn voor meer dan 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. We verwachten niet dat straks op iedere oprit een elektrische auto staat, maar de elektrische auto is wel degelijk een blijvertje."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Elektrisch en hybride rijden stijgen in populariteit
 Nederlander wil dat elektrische auto geluid maakt
 Landelijke dekking oplaadpunten elektrische auto's stap dichterbij
 Groot potentieel voor elektrische auto, ondanks vooroordelen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10