zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Regeerakkoord leidt tot grote druk op IT bij woningcorporaties

14 maart 2013 - Ruim 90 procent van de IT-verantwoordelijken binnen woningcorporaties is van mening dat het regeerakkoord invloed heeft op hun bedrijfsvoering. De ontsluiting van informatie wordt daarbij, net als vorig jaar, door IT-verantwoordelijken van woningcorporaties gezien als het belangrijkste vraagstuk voor nu en de nabije toekomst.

Thema’s als efficiënter werken en kostenreductie staan ook hoog op de agenda bij corporaties. De onderwerpen ‘beveiliging’ en ‘mobility’ hebben duidelijk veel minder prioriteit. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Info Support, uitgevoerd door Right. Het onderzoek is uitgevoerd onder 36 IT-verantwoordelijken van de grootste woningcorporaties in Nederland. 



Ontsluiten van informatie
Ontsluiting van informatie wordt door 26 procent van de ondervraagden gezien als belangrijkste ontwikkeling binnen woningcorporaties, op de voet gevolgd door kostenreductie en systeem- en data integratie met beiden 21 procent. Slechts zes procent noemt Het Nieuwe Werken als belangrijkste thema. Ook het gebruik van tablets scoort laag: slechts drie procent van de ondervraagden noemt dit thema. Daarnaast is de inzet van cloud-oplossingen steeds meer gemeengoed geworden: in 2012 gaf nog 23 procent van de ondervraagden aan dit een belangrijk onderwerp te vinden, in 2013 is dit twaalf procent. 

Financiële gevolgen
Vrijwel alle IT-verantwoordelijken geven aan dat het regeerakkoord duidelijke financiële gevolgen zal hebben voor de corporaties. De wijze waarop dit naar verwachting effect heeft op de IT-bedrijfsvoering verschilt echter sterk. Daar waar de meerderheid van de IT-verantwoordelijken duidelijk bezuinigingen voorziet binnen alle geledingen van de corporaties, zien andere IT-verantwoordelijken hier juist kansen.
"Uit de onderzoeksresultaten blijkt, dat er duidelijk nog wat bruggen te slaan zijn tussen IT-management en het hoger management binnen corporaties. Een focus op informatiehuishouding is nu van essentieel belang. Organisaties die, binnen alle geledingen, met de juiste risicoafwegingen beslissingen nemen, zullen de minste moeite hebben om het hoofd boven water te houden", zegt Marco Hout, Business Development Adviseur bij Info Support. "Daarnaast wordt samenwerking tussen corporaties steeds belangrijker. Om één gezicht naar buiten te geven, is het noodzakelijk dat gegevens onderling uitwisselbaar zijn. Ook om die reden is een focus op informatiehuishouding van essentieel belang."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Corporatiebestuurder met verworven rechten moet zich aan code houden
 Nieuwe Werken en social media geen prioriteit voor IT-manager woningcorporatie
 Gat in toezicht maatschappelijke ondernemingen
 Breed front komt op voor huisvesting middeninkomens
 
 
reacties
 
R. Sprang  |   | 
18-03-2013
 | 
11:56 uur
Zou het kunnen zijn dat bij het publiek en politiek, het beeld van de organisaties is dat er maar ''een beetje aangerommeld'' wordt.
Des investeringen, wanbeleid etc. Geboren uit een positie dat er geen of nauwelijks verantwoording afgelegd hoeft te worden. De structurele wanorde moet worden omgeturnd in verantwoord ondernemen of beleid voeren.
Een gezonden zaak.
IT is een onderliggende factor om dit mogelijk te maken. Een infrastructuur maken ondersteunend aan het proces en functie van de organisatie.
Job te Pas  |   | 
20-03-2013
 | 
11:27 uur
Wat mjns inziens nog de zwaarste gevolgen zal hebben is hoe de verhouding tussen inkomens van de huurders en hoogte van de huur in de praktijk vorm te geven.

Je ziet het al voor je: huurders die niet akkoord gaan met hun huurverhoging omdat hun huidige inkomen lager is dan het inkomen waar de belastingdienst van uit gaat. Zeer waarschijnijk het inkomen van 2 jaar geleden, immers het inkomen van 1 jaar geleden weet de belastingdiens nog niet, laat staan dat van nu.

Alle te verwachten bezwaren van huurders alleen al zullen een hausse aan administratieve taken opleveren. Zonder een daarmee sporende vergroting van hoeveelheid administratief personeel. Want de ''winst'' door de huurverhogingen moet worden ingeleverd bij de staat.

''Grote druk op IT'' lijkt me dan ook wel zeer eufemistisch uitgedrukt. ''Rampzalig'' dekt de lading vast beter.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10