zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gat in toezicht maatschappelijke ondernemingen

27 april 2012 - Het toezicht op maatschappelijke ondernemingen - waaronder ziekenhuizen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen - schiet tekort. Raden van toezicht zouden verantwoording moeten afleggen aan de samenleving en hiervoor zijn maatschappelijke raden noodzakelijk. Dat stelt prof. dr. Theo Camps in zijn lezing over leiderschap in maatschappelijke ondernemingen tijdens een symposium ter gelegenheid van 25 jaar executive search door Vanderkruijs.


Uit een inventarisatie van Berenschot blijkt dat er in Nederland naar schatting 10.000 maatschappelijke ondernemingen zijn, met circa 20.000 bestuurders, 70.000 toezichthouders en een miljoen werknemers. Camps, bestuursvoorzitter van Berenschot en hoogleraar aan de TiasNimbas Business School in Tilburg, betoogde dat het gaat om een grote, gevarieerde sector. "Maatschappelijke ondernemingen vergen een bijzonder soort leiderschap vanwege de complexe omgeving van overheid, samenleving en markt en de verschillende belangen en stakeholders daarin." Verantwoording
De bestuurder legt verantwoording af aan de toezichthouders. Maar de vraag is aan wie de raad van toezicht verantwoording aflegt. Op dat vlak concludeert Camps dat er bij maatschappelijke ondernemingen een gat bestaat. Hij bepleit de instelling van maatschappelijke raden met daarin vertegenwoordigers uit de samenleving, cliënten/patiënten, ledenraden en verenigingen. "Professionals uit het veld die de dialoog aangaan met de raad van toezicht en deze decharge verlenen. Voor raden van toezicht is de samenleving de hoogste instantie." 
In geval van incidenten, die volgens Camps qua aantal overigens verwaarloosbaar zijn, moet er een eind komen aan het eenvormigheidsdenken. "De ene keer is een private ondernemende oplossing het beste, de andere keer een maatschappelijk curator of een politiek-bestuurlijke interventie. En ook de sector zelf heeft hierin een verantwoordelijkheid."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorginstellingen moeten meer inzage geven
 80 pensioenfondsen maken gegevens openbaar
 RvC's bij niet-genoteerde onderneming: 'Onbekend maakt onbemind'
 RvC trekt touwtjes strakker aan bij RvB
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10