zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Positief totaalrendement voor Nederlands vastgoed in 2012

4 maart 2013 - De vorige week gepubliceerde IPD Nederlandse jaar Vastgoedindex, laat op het niveau van alle sectoren van het Nederlands beleggingsvastgoed een gerealiseerd totaal rendement zien van 1,2 procent in 2012. Dit is een relatief significante daling ten opzichte van het over 2011 gerealiseerde totaal rendement van 3,9 procent.

Met inachtneming van de inflatie (CPI) van 2,9 procent, is een reëel rendement behaald van -1,6 procent in 2012, ten opzichte van 2,0 procent in 2011. De resultaten tonen aan dat de vastgoed beleggingsmarkt niet ontkomt aan de algemene ontwikkeling van de Nederlandse economie, welke zich voor de derde keer sinds het begin van 2009 in recessie bevindt. 



Direct vastgoed
Hoewel de index afgelopen jaar een lager resultaat liet zien in vergelijking met andere beleggings-categorieën, waarbij aandelen een rendement behaalden van 19,3 procent, gevolgd door vastgoedaandelen met 10,7 procent en obligaties met 8,7 procent (JP Morgan zeven-tien jaar), laat direct vastgoed een outperformace zien ten opzichte van zowel aandelen als vastgoedaandelen over een periode van vijf jaar. 

Stabiel rendement
Evenals de afgelopen twee jaar is voor alle sectoren het directe rendement stabiel met 5,4 procent. Deze daling van het totaal rendement in 2012 is veroorzaakt door het indirect rendement van -4,0 procent. Het cumulatieve indirect rendement bedroeg -12,6 procent nominaal over de laatste vijf jaar. 

Sectorale verschillen
Tussen de vier sectoren zijn duidelijke verschillen waarneembaar. De sector winkels laat het hoogste totaal rendement van 4,2 procent zien, terwijl de sector kantoren het laagste totaal rendement liet zien met -2,7 procent. De sector woningen heeft een totaal rendement van 0,6 procent behaald en de sector bedrijfsruimten een totaal rendement van 1,5 procent. Alle individuele sectoren laten een negatief indirect rendement zien, waarbij de sector kantoren met een indirect rendement van -8,8 procent het laagste indirecte rendement realiseerde. 

Afwaardering beleggingsvastgoed
Arnoud Vlak, Managing Director of IPD BeNeLux, zegt, "De afwaardering van beleggingsvastgoed is in Nederland gedurende 2012 doorgegaan. De sector winkels liet over de laatste twee jaar nog een positief indirect rendement zien. In 2012 hebben voor het eerst sinds 2009 alle sectoren tegelijk een afwaardering van het onderliggende vastgoed laten zien. Met name de sector kantoren laat geen goede resultaten zien. De toenemende leegstand, een van de belangrijke verklarende factoren voor het indirect rendement, is op een historisch hoogtepunt als gevolg van de huidige economische neergang en een overproductie van nieuw gebouwde kantoorruimte in de jaren hiervoor."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vastgoedbeleggers verkiezen Duitse steden boven Amsterdam
 Vastgoedbeleggers verwachten stijging transactievolume in 2013
 'Geen bezuinigingen; wel hervorming woningmarkt'
 2012 wordt het jaar van de ommekeer in buitenlands vastgoed
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10