zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Flexwerker krijgt straks eerder een hypotheek dan vast-contracter'

22 februari 2013 - Branchevereniging NVUB (Nederlandse vereniging van uitzend- en bemiddelingsbedrijven) en de vakbond AVV (Alternatief voor Vakbond) hebben deze week hun handtekening gezet onder de principe-versie van de vernieuwende ContinuFlex-CAO. NVUB-voorzitter Rendert Algra: "We zijn enorm trots op deze overeenkomst. Eindelijk slaan we écht een brug tussen flex en vast."

De NVUB heeft de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met sociale partners en de politiek, waar de plannen uit de ContinuFlex-CAO zeer positief zijn ontvangen. De politiek heeft de NVUB geadviseerd enig geduld op te brengen bij het implementeren van de nieuwe cao omdat de Minister van Sociale Zaken de komende maanden waarschijnlijk belangrijke nieuwe regelgeving presenteert. 



Oplossing uit de markt zelf

Voorman Algra, eerder bestuursvoorzitter van vakbond De Unie en Tweede-Kamer-lid, heeft vertrouwen in de politiek. "Minister Asscher benadrukt dat hij open staat voor oplossingen vanuit de markt. Dat geeft ons het vertrouwen om de start van de ContinuFlex-CAO nog even op te schorten. Want deze cao is voor honderd procent ontwikkeld door ondernemers en experts uit de flexmarkt. Bovendien heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Labyrinth in opdracht van het AVV onderzocht dat ook de flexwerkers zélf zeer enthousiast zijn over ContinuFlex. 81 procent van de ruim 1.000 ondervraagde flexkrachten is vóór het toepassen van de nieuwe cao." 

Hypotheek

De cao-makers zullen niet stil zitten in afwachting van de nieuwe regels. De NVUB gaat met de principe-versie van de ContinuFlex-CAO onder de arm in gesprek met verschillende partijen uit de markt, onder wie de sociale partners aan werkgevers- en werknemerskant. Met name zal een dialoog gezocht worden met de ABU en de NBBU. Algra stelt waar mogelijk met hen te willen samenwerken: "Ik hoop dat de gevestigde orde inziet dat we met symposia en veel gepraat geen stap verder komen. Het credo van de ContinuFlex-CAO is simpel: flexwerkers juist méér zekerheid bieden dan werknemers met een vast contract waarbij toch sprake is van een gezond verdienmodel voor werkgevers. Dát past bij de situatie van vandaag. Als het aan ons ligt, verstrekken banken straks liever een hypotheek aan een flexwerker dan aan een vast-contracter."

Transferpool
Twee speerpunten van de ContinuFlex-CAO zijn de transferpool - een platform waar aangesloten ondernemers gemakkelijk elkaars werknemers over kunnen nemen - en een opleidingsmodel waarbij werknemers bijna twee keer zoveel te besteden hebben als in andere cao's. Daarnaast biedt de cao flexwerkers al na zes maanden een vast contract.
De NVUB presenteert de ContinuFlex-CAO op 28 maart aan haar leden.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Flexwerker dupe van afschaffen payroll-organisaties'
 Regeerakkoord zet flexwerkers in de kou
 Cultuursector werkt het meest flex, beveiliging het meest vast
 Verkiezingsprogramma’s: arbeid wordt flexibeler
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
22-02-2013
 | 
08:24 uur
Ik vind de kop van het artikel al alles zeggend op de vroege morgen. Klaarblijkelijk zijn de makers, overigens met alle Respect, nog niet erg op de hoogte van de huidige economische omstandigheden in Nederland?

Crisis
Mijn beste auteur. Nederland bevind zich al sinds 2008 in een diepe crisis. De stappen die de overheid heeft gezet om tot oplossingen te komen heeft men, tot vandaag de dag, nagelaten waardoor de crisis alleen maar dieper en sterker kon worden.

Veroorzakers
De veroorzakers van deze crisis, de banken, die zichzelf onbetrouwbaar/inhalig/ongeloofwaardig hebben betoond, stellen dat door de huidige economische situatie, de afnemer van o.m. hypotheken, vaak een niet solide achter/ondergrond heeft een hypotheek te verstrekken.

Kort gesteld, de veroorzaker van de huidige problemen bestempeld goedwillende 'klanten' tot insolvabel en daarom worden er geen hypotheken verstrekt vrijwel.

Incompetente en inerte overheid
Misschien heeft u de laatste perikelen rondom de startershypotheek nog niet helemaal gevolgd? Dat het de overheid wederom is gelukt een idioot staaltje van 'polderen' laat zien en zichzelf op de schouders klopt omdat....

Men toch maar een volkomen idioot/onbegrijpelijk/onuitlegbaar product te hebben gebrouwen die de starter aan een hypotheek moet helpen. Overigens, weet geen enkele ambtenaar of accountant uit te leggen wat de gevolgen zijn van dat akkoord of hoe die moet worden uitgelegd aan de burger of potentiële afnemer van een starters hypotheek.

We bezien graag elk artikel positief en begrijpen de stappen die al zijn gezet. Maar uw zelf-presentatie hier zal echt niet leiden tot het verhogen van de kansen voor flexwerkers een hypotheek af te sluiten.

De tarieven voor flexwerkers wijzen nog steeds op neerwaarts en dat zorgt er weer voor dat het afsluiten van een hypotheek voor het bedrag waarvoor je een woning zou kunnen kopen, nagenoeg onmogelijk blijft.

Helaas wel de realiteit van dit moment.
H.A.  |   | 
22-02-2013
 | 
10:03 uur
Van harte Numquest, maar Osho zei het reeds, bestuurders dat zijn lieden die anderen de weg willen wijzen echter hun eigen plaats niet kennen.
Niemand overtuigt zich van hetgeen teweeg wordt gebracht met zijn idiote acties.

Dat doen alleen EGO beperkten, in zichzelf gekeerden zoals Brinkman, gisteren leuk is geportretteerd. Stakkers die in het duister tastten met een knipoog naar Sonneveld.

We gaan nog meer leuke dingen tegemoet, dan kan een volgende generatie bestuurlijke redders weer aan de slag, ze staan nu al te trappelen met hun oplossingen op zak ;-)
Arie Arensman  |   | 
23-02-2013
 | 
18:33 uur
Uitzend-, payroll-, detacheringmedewerkers worden nu vaak via de ABU, NBBU of eigen Cao-tjes van bedrijven aangesteld. Daarbij bouwen deze flexwerkers geen rechten op zoals bij een vast dienstverband wel. Eén belangrijk recht is het kunnen krijgen van een hypotheek. De NVUB heeft al sinds 2007 een NVUB Cao gesloten waardoor het voor de zgn. flexwerker t.o.v. een 'vaste medewerker' in veel gevallen wel mogelijk is een hypotheek te verkrijgen en waarbij ze meer rechten hebben dan bij de ABU en NBBU Cao en andere eigen payroll- en detachering Cao-tjes. De NVUB gaat nu nog een stapje verder en heeft de ContinuFlex Cao gesloten waarbij de werknemers, indien ze via deze NVUB Cao gaan werken, naar verwachting zelfs nog meer zekerheden hebben dan 'vaste medewerkers' en daardoor makkelijker door die verkregen zekerheden een hypotheek af kunnen sluiten. De NVUB ContinuFlex Cao zorgt hierdoor dat de continu flexibele medewerkers, waarvan er steeds meer komen, gelijke rechten opbouwen t.o.v. vaste contracten of zelfs nog meer of betere rechten verkrijgen. Als nu ook de politiek meer mogelijkheden schept voor het sluiten van hypotheken dan zijn we natuurlijk helemaal een sprong voorwaarts. De NVUB heeft in ieder geval het verschil tussen uitzendkrachten en andere flexmedewerkers en 'vaste contracters' op hypotheek vlak geminialiseerd zo niet geelimineerd. Maar niet uitsluitend op hypotheekgebied, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van opleidingen en pensioenen. Daardoor zet de NVUB samen met de sociale partner vakbond AVV een gigantische stap voorwaarts in Cao land. Met de Continu Flex Cao van de NVUB wil straks iedereen een flex contract van een NVUB aangesloten bedrijf!
NumoQuest®  |   | 
23-02-2013
 | 
21:45 uur
@ Arie Arensman

Ik geloof niet dat u mijn reactie erg hebt begrepen. Momenteel is de situatie in Nederland dusdanig dat de meeste werk/opdrachtgevers nog steeds gaan voor flexwerkers en het goedkoopste tarief. Tegelijkertijd worden zzp-ers zelden of niet in aanmerking genomen voor de vastere posities.

Er worden geen rechten opgebouwd, u zou dit moeten weten, en er is stelselmatig gewoon sprake van pensioenbreuk, aangezien deze gelegaliseerde oplichting volkomen in zwang is bij overheden en verzekeringsmaatschappijen.

Dat element even terzijde. Wanneer wij naar de dagelijkse realiteit kijken, dan zien we zeer veel flexwerkers in de lager betaalden sector en veel zzp-ers die momenteel meer en meer in de problemen aan het komen zijn omdat 'gezonde zaakvoering' vrijwel niet meer mogelijk blijkt.

Aan de andere kant beginnen de organisaties zich steeds meer af te vragen hoe zaken, zoals bijvoorbeeld zakelijke continuïteit, beter te borgen. Er zijn in ieder geval steeds meer economen en gezonde mensen, met een goede zakelijke kijk op de gang van zaken, die het met me eens zijn dat die zg flexibiliteit, veel te ver is doorgeslagen.

Alleen dat gegeven al is goed voor een groot verlies van om en nabij 2 tot 3 miljard per annum. De hooggeplaatste politici die de werkgevers zeer ter wille geweest in deze 'flexibilisering', hebben overigens bijzonder goed voor zichzelf weten te zorgen.

De verliezers
Die flexibilisering kent alleen maar schade. De continuïteit is in gevaar gebracht en die wordt door menigeen ontkend, gebagatelliseerd of domweg ontkent. De verliezers in deze hele keten zijn er velen. De werkgever, de werknemer en de economie. Die schade begint veel groter te worden dan men werkelijk durft te erkennen.

In andere simpele bewoordingen, er zullen steeds minder mensen zijn die een beroep kunnen doen op, om het even welke, bedachte regelingen want de drempel die de banken hebben opgeworpen, voor de hypotheken en bedrijfskredieten, zijn te hoog voor 'gezond'.

Prachtig dat men prachtige overeenkomsten en convenanten heeft af weten te sluiten, de schade die is aangericht is de komende jaren nog niet glad te strijken. Jammergenoeg.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10