zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkzoekende vindt baan vooral via vacaturesite

15 februari 2013 - Maar liefst 70 procent van de werkzoekenden geeft aan dat zij de meeste kans op een baan denken te hebben door hun CV op een vacaturewebsite te plaatsen. Door hun CV te plaatsen, ontvangen ze niet alleen vacatures per mail, maar kunnen ze immers ook direct door bedrijven gevonden worden, die zoeken in de CV-database.

Twaalf procent laat zich omscholen naar een branche waar meer werk is. Nog eens twaalf procent gaat naar netwerkbijeenkomsten om een nieuwe baan te vinden. Zes procent van de ondervraagden volgt een sollicitatietraining om meer ervaring op te doen met sollicitaties. Dat blijkt uit onderzoek van Jobbird.com op basis van een enquête onder 580 werkzoekenden. 



Moderne variant op open sollicitaties

Jan-Peter Cruiming, oprichter van www.Jobbird.com: "Het is opvallend dat steeds meer mensen de kracht van vacaturesites ontdekken. Met het plaatsen van uw CV op een vacaturesite bent u binnen 5 minuten vindbaar voor meer 10.000 Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar goed personeel. Dit is een moderne variant op de open sollicitatie. Maar dit schiet natuurlijk veel meer op dan elke week een paar open sollicitaties te versturen." 

Omscholen

Twaalf procent van de ondervraagden wil zich laten omscholen naar een branche waar meer werk is. Cruiming: "Dat is een heel erg verstandig keuze in deze tijd, waarin de arbeidsmarkt totaal uit balans is. Enerzijds zijn de techneuten, vakmensen en ICT-ers niet aan te slepen, anderzijds is de vraag naar kantoorpersoneel sterk dalend. De overheid schiet hier tekort. Naar mijn idee zou iedereen die dreigt werkloos te worden, preventief, een gratis korte vakopleiding moeten kunnen doen van bijvoorbeeld drie maanden. Daarna zijn ze inzetbaar in andere functies, wat de overheid veel uitkeringsgelden bespaart."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digital recruitment: meten is weten
 Google verslaat vacaturebanken bij banenjacht jongeren
 Monsterboard blijft bekendste vacaturesite van Nederland
 Social media bezig aan sterke opmars op de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Anoniem  |   | 
16-02-2013
 | 
11:57 uur
Ik snap de titel van dit stuk niet:Werkzoekende vindt baan vooral via vacaturesite

In het artikel gaat het over een enquete onder werkzoekenden hoe zij zoeken en hoe zij denken een baan te vinden. Niets lijkt onderzocht over hoe daadwerkelijk een baan gevonden wordt.
Actiecode  |   | 
16-02-2013
 | 
23:45 uur
Ik had precies dezelfde gedachte als mijn voorganger na het lezen van dit stuk, een beetje een vreemde titel inderdaad.
NumoQuest®  |   | 
18-02-2013
 | 
07:41 uur
Tja of het is een artikeltje om jezelf in de picture te zetten, maar dan wel met een 'vage' weinigzeggende boodschap of het is nu al komkommertijd bij MOL.
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
18-02-2013
 | 
10:33 uur
''Met het plaatsen van uw CV op een vacaturesite bent u binnen 5 minuten vindbaar voor meer 10.000 Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar goed personeel.''

Ik heb nog weinig bedrijven meegemaakt die door duizende cv's gaan om een geschikte kandidaat te vinden. Bedrijven zetten gewoon een vacature uit en laten de werkzoekende wel naar hun komen. Dit scheelt ze tijd en geld (tenzij men in een specifieke branche iemand zoeken waar al weinig aanbod in is, dan geloof ik best dat een bedrijf zelf het initiatief neemt en gaat zoeken naar nieuw personeel).
NumoQuest®  |   | 
18-02-2013
 | 
12:16 uur
Beste mevrouw Schalken,

Ik geloof dat steeds meer managers tot de conclusie aan het komen is dat de huidige methode verre van ideaal en werkbaar is. Dit om twee redenen.

1. Een cv wordt dikwijls naar een vacature toegeschreven
Doordat we met een crisis te maken hebben zij er zeer veel mensen die zeer veel moeite doen een aanstelling te vinden. Dat doen zij echt niet alleen via een online database zoals u dat stelt.

2. Niet alle goede/uitstekende professionals gebruiken de gewenste gebruikte woorden

Als voorbeeld, wanneer men zoekt naar een ervaren PM die ook nog eens bedreven is in Itil of Prince2, aan geeft dat men dan ook nog competenties wil zien zoals in Prince2 of Itil verwoord, kan er helemaal vanuit gaan dat zeer veel professionals zullen afvallen. Immers, als u het hebt over Itil of Prince2, dan is uitweiden daarover in een cv onnodig.

Maar de software die men gebruikt om. ... kijkt alleen maar naar die opgegeven steekwoorden en wanneer die statistisch niet uit dat cv naar voren komen dan ....

Er zijn vele verhandelingen en white papers geschreven over dit soort zaken evenals de zin/onzin van bepaalde vormen van discriminatie waar veel recruiters en HR professionals zich van bedienen.

Er zijn verschillende wegen op zoek te gaan naar goede professionals en de laatste is vaak, en dat gebeurd steeds vaker, is het uitzetten van de betreffende vacature. Dus wat u beschrijft, gebeurd al, en zal steeds vaker plaats nemen.

Het is en blijft een keuze uiteindelijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10