zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twaalf actiepunten voor het beheer van uw Big Data

10 december 2012 - Nederlandse leidinggevenden verdrinken in de maalstroom die ´Big Data´ heet. Nieuw Europees onderzoek van Iron Mountain laat zien dat ook Nederlandse middelgrote bedrijven worstelen met de enorme hoeveelheid data die te groot is om op een efficiënte manier te verwerken of op een betekenisvolle manier in te zetten. Bedrijven vinden het lastig zakelijke voordeel te behalen uit Big Data.

Iron Mountain reikt de helpende hand in de vorm van een plan met twaalf actiepunten. Onderzoek van Iron Mountain laat zien dat de helft (51 procent) van de ondervraagde Nederlandse managers die denken dat Big Data zakelijke voordelen op kan leveren, geen idee hebben hoe ervan te profiteren. Van de 21 procent van de respondenten die aangeven geen plannen te hebben om Big Data te benutten, geeft een groot deel (35 procent) aan dat zij niet weten hoe ze de grote toevloed aan informatie kunnen benutten. Een klein, maar significant aantal (elf procent) van de respondenten zegt dat hun hogere leidinggevenden het punt niet zien. Per sector bezien loopt dit cijfer op tot 21 procent in de productie-industrie.


Voor het onderzoek werden 760 uitvoerende leidinggevenden ondervraagd, actief in de IT, marketing, klantenservice en juridische afdelingen van vijf branches in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Hype en Beheerprincipes

De klassieke principes voor goed informatiebeheer, gelden ook in de digitale wereld, en maken het mogelijk om de informatie beter te benutten; om problemen op te lossen; en om de kosten te beheersen. "Big Data is een hype. Met dit onderzoek wilde Iron Mountain uitzoeken hoe het onderwerp leeft bij degenen die verantwoordelijken zijn voor het dagelijks gebruik van de vloed aan informatie," zegt Jeroen Strik, commercieel directeur van Iron Mountain in Nederland. "Het goede nieuws is dat de meeste geïnterviewden erg positief zijn over de mogelijkheden met Big Data, en dat zij inzien op welke gebieden hun bedrijf ervan kan profiteren. Het slechte nieuws is dat de meesten bij de eerste hindernis al struikelen, omdat ze geen idee hebben hoe ze meerwaarde kunnen halen uit de grote hoeveelheid informatie, die met een hoge omloopsnelheid op hen af komt. De uitdagingen die Big Data biedt, los je niet in een dag op. Het informatielandschap verandert zo snel, dat wat vandaag goed is voor een bedrijf, morgen verkeerd kan zijn. De resultaten onderstrepen dat bedrijven behoefte hebben aan een gestructureerde aanpak om de Big Data-stroom onder controle te houden. Het is een nieuw en veranderlijk probleem, maar de klassieke principes voor goed informatiebeheer blijven van toepassing. Duidelijke bedrijfsdoelstellingen vormen de basis voor elke strategie. De onderverdeling en prioritering van gegevens, maken de exercitie beter beheersbaar." 

Actieplan

Iron Mountain heeft een plan met twaalf actiepunten opgesteld waarmee bedrijven hun Big Data beter beheren. Het actieplan is gebaseerd op de gezonde uitgangspunten voor informatiebeheer, en het biedt praktische adviezen om de omvangrijke klus terug te brengen tot behapbare proporties. Ook laat het zien hoe de informatie beheersbaar kan worden door die te structureren. Tenslotte laat het zien hoe te profiteren van de zakelijke voordelen die Big Data kan bieden: 

1. Begin bij het einde
 
Beschrijf de zakelijke doelstellingen en baseer daar de Big Data-strategie op. 

2. Verklein het probleem en maak het beheersbaar 
De informatiewereld verandert zo snel dat het onmogelijk is de perfecte oplossing te vinden die alle situaties dekt. Beslis waar de grootste kansen en risico´s liggen en richt daar de beschikbare tijd en middelen op. 

3. Krijg greep op binnenkomende data
 
Prioriteer binnenkomende data, bepaal wat bewaard moet worden en gooi de rest gewoon weg. Big Data zijn soms rommelig, verspil er geen tijd aan alles te ordenen – besteed aandacht aan wat het bewaren waard is. 

4. Maak een plan voor de rest
 
Gebruik hulpmiddelen en richt processen zo in, dat de informatie wordt gesegmenteerd en de broninformatie wordt gescheiden van onnodige documenten en rommel. Dat scheelt waarschijnlijk een derde tot de helft aan opslagruimte op de servers en maakt ruimte en middelen vrij voor belangrijke zaken. Tape blijft het beste opslagmedium voor de lange termijn. Het is een energiezuinig en voordelig medium, en betrouwbaarder en veiliger dan ´de cloud´. 

5. Richt een robuust, ´Big Data-bestendig´ informatiemanagementsysteem in
 
Een systeem dat ook ongestructureerde data zoals e-mail en social media kanaliseert, analyseert en archiveert. 

6. Ken de wettelijke verplichtingen
 
Bij technologische ontwikkelingen geldt dat de wet altijd achterloopt op de praktijk en het is daarom belangrijk om de nieuwe wetgeving te volgen ten aanzien van social media, contextuele klantgegevens, locatie-gebaseerde gegevens en dergelijke inhoud. 

7. Vermijd verlammingsverschijnselen
 
Big Data kan niet zonder het eigen oordeel en de persoonlijke intuïtie. De hoeveelheden maken dat Big Data enorme mogelijkheden biedt om betere beslissingen te nemen, maar kunnen vertragingen opleveren wanneer managers proberen duizenden of zelfs miljoenen gegevens na te pluizen om hun beslissingen op te baseren. 

8. Verkies voortgang boven perfectie
 
Het is vooral belangrijk om het beleid handen en voeten te geven. Ontwikkel beleid naar beste kunnen en voer dat beleid consequent door. Het bijzondere aan informatiebeheer is dat het iedereen binnen de organisatie raakt. Het is belangrijk iedereen mee te krijgen. Bedenk dat de kosten voor training en doorvoering vrijwel altijd hoger zijn dan het vormgeven van het beleid. 

9. Maak informatie toegankelijk
 
Mensen willen informatieprocessen die handig, helder en makkelijk zijn. Zorg dat mensen informatie kunnen vinden en analyseren, bijvoorbeeld door opslagformaten te standaardiseren en papieren bestanden te digitaliseren. 

10. Beschouw informatie binnen de context
 
Geïsoleerde data zijn in essentie waardeloos. Bij verregaande detaillering gaat het grotere plaatje verloren. 

11. Voorkom energieverspilling
 
Tape gebruikt maar een fractie van de energie van harde schijven en minder dan al die data in ´de cloud´ - wat in de praktijk een voortdurend draaiende server in een gekoeld datacenter is. 

12. Weet altijd welke data wanneer waar zijn
En wie er verantwoordelijk voor is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 SAS Forum Nederland in teken van high-performance analytics
 'Big data' leidt tot drastisch andere bedrijfsprioriteiten
 Big data-strategie cruciaal, tekort aan medewerkers vormt uitdaging
 Merendeel bedrijven investeert niet in Big Data-analyse
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10