zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verdere bezuiniging kinderopvang negatief voor arbeidsmarktemancipatie

7 november 2012 - Bij een verdere bezuiniging op de Kinderopvangtoeslag verwacht 34 procent van de vrouwen met kinderen te stoppen of minder te gaan werken. Dit blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2012 van Jobtrack, uitgevoerd door Intelligence Group. In het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt gecommuniceerd dat er flink bezuinigd gaat worden op diverse kindregelingen, waarmee structureel 899 miljoen euro wordt bezuinigd.

Het regeerakkoord biedt echter geen duidelijkheid in hoeverre er bezuinigd wordt op de Kinderopvangtoeslag. Mochten de coalitiepartners gaan bezuinigen op de Kinderopvangtoeslag, dan zal de arbeidsparticipatie van met name jonge vrouwen sterk afnemen. Op de vraag 'Ik (of mijn partner) ga stoppen of minder werken als de kosten van kinderopvang omhoog gaan' gaf 34 procent van de vrouwen aan dit te zullen doen, ten opzichte van 30 procent van de mannen. Een verdere bezuiniging op het subsidiëren van de kinderopvang lijkt met name jonge vrouwen te raken. Bij vrouwen in de leeftijdscategorie 25 t/m 34 jaar geeft 52 procent aan minder te gaan werken, of helemaal te stoppen bij verder stijgende kosten. Dit betreft niet alleen vrouwen die parttime werken, maar in evenredige mate vrouwen die fulltime werken. Meer masculiene arbeidsmarkt

Dat vooral vrouwen minder verwachten te gaan werken, heeft onder andere te maken met dat ze over het algemeen minder verdienen dan mannen voor dezelfde werkzaamheden. Ondanks dat dit gat steeds kleiner wordt (Global Gender Gap Index, 2012), leidt een verdere bezuiniging op de Kinderopvangtoeslag tot een verslechtering van de participatiegraad van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De Nederlandse arbeidsmarkt ziet er al steeds meer masculien uit. In 2011 is de participatiegraad van vrouwen tussen 25 en 45 jaar ook al sterk verminderd. De gestegen kosten voor kinderopvang werd als mogelijk verklarende factor aangedragen (RWI, 2011). Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weerlegde de uitkomst van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) en meldde dat de bezuiniging op kinderopvang juist weinig effect heeft gehad op de arbeidsparticipatie. Echter, op basis van de resultaten uit Het Nationale Werkonderzoek 2012 lijkt de verklaring van de RWI aannemelijk. 

Kinderopvangtoeslag voor verhogen arbeidsparticipatie
 
In het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt de Kinderopvangtoeslag benoemd als middel om de arbeidsparticipatie te verhogen. Echter, nergens staat benoemd of er meer geld wordt uitgetrokken voor deze toeslag, of dat er verder op bezuinigd gaat worden. 'Dat de Kinderopvangtoeslag moet leiden tot het verhogen van de arbeidsparticipatie is logisch' zegt Martin Hendriks (Arbeidsmarktonderzoeker bij Intelligence Group). 'Maar doordat niet kan worden opgemaakt of er op bezuinigd wordt kan niet worden geconcludeerd of het daadwerkelijk een stimuleringsmaatregel is. Wordt er wel op bezuinigd, dan zal het niet tot een hogere arbeidsparticipatie leiden, maar juist een afname teweegbrengen.' 

Technische verantwoording

Het Nationale Werkonderzoek van Jobtrack, uitgevoerd door onderzoeksbureau Intelligence Group, wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd. In totaal hebben in 2012 16.968 respondenten de vragenlijst van Het Nationale Werkonderzoek 2012 ingevuld. Op de vraag 'Ik (of mijn partner) ga stoppen of minder werken als de kosten van kinderopvang omhoog gaan' hebben 3.419 mannen met kinderen, en 3.560 vrouwen met kinderen antwoord gegeven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 IT-professional staat open voor een nieuwe baan, maar wordt niet benaderd
 Tien MVO-managers op shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2018’
 Nederlander heeft liever geen expat als collega
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vaders willen alles behalve parttime werken
 Kinderen krijgen verandert blik op werk het meest
 Balans werk-privé compleet zoek voor veel Nederlanders
 Werkende ouders gaan minder kinderopvang afnemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vertrouwen onder koppels groot op financieel vlak (1) 
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
Steeds meer lawaai op de werkvloer
meer top 10
vacatures
meer vacatures