zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cloud-verkeer is verzesvoudigd in 2016

24 oktober 2012 - Uit de jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2011-2016) die gisteren voor de tweede maal is verschenen, blijkt dat het totale wereldwijde datacenterverkeer tot 2016 met een factor vier zal groeien tot een totaal van 6,6 zettabyte, ofwel 6,6 miljard terabyte. Het wereldwijde cloud-verkeer, het snelst groeiende segment binnen het totale datacenterverkeer, neemt in deze periode zelfs zesvoudig toe van 683 exabyte in 2011 tot 4,3 zettabyte in 2016 - een gemiddelde groei van 44 procent per jaar.


Cisco heeft de Global Cloud Index ontwikkeld om inzicht te krijgen in wereldwijde trends op het gebied van datacenter- en cloud-verkeer. Dit inzicht wordt steeds belangrijker nu netwerken en datacenters meer en meer verbonden raken met cloud-diensten.


Bob Stemmerik, Directeur Datacenterarchitectuur Cisco-Noord: "De Cisco Global Cloud Index is een waardevolle barometer die kan helpen om strategische beslissingen te nemen over cloud computing. De voorspellingen van dit jaar bevestigen dat de sterke groei van datacentergebruik en cloud-verkeer wereldwijde trends zijn, die weerspiegelen dat we onze zakelijke en persoonlijke content altijd en overal, en via elk device willen benaderen. Wanneer je deze groei koppelt aan de verwachte toename van apparatuur en objecten die met het net verbonden zijn, zal de volgende generatie Internet essentieel zijn om een nieuwe wereld van onderling gekoppelde clouds en veel grotere datacentervirtualisatie mogelijk te maken." 

Belangrijkste bevindingen
 
Cloud readiness. 
Uit de Cisco Global Cloud Index komt verder naar voren dat de vaste netwerken in het Verre Oosten, Centraal- en Oost-Europa, Noord-Amerika en West-Europa van voldoende kwaliteit zijn om geavanceerde cloud-diensten aan te bieden. Momenteel beschikt alleen West-Europa over een mobiele infrastructuur die het mogelijk maakt om gemiddelde (versus geavanceerde) cloud-diensten aan te bieden. Onder ‘gemiddeld’ worden onder meer hd-video en video-chats verstaan, terwijl zaken zoals 3d-tv of high-end virtuele kantoorservices als ‘geavanceerd’ worden gekenmerkt. Hongarije is het enige land dat geavanceerde cloud-diensten over een mobiele infrastructuur kan aanbieden. 

Enorme groei van persoonlijke online opslag (Dropbox, iCloud, Skydrive, Google Drive) 
Het dataverkeer van en naar persoonlijke online opslag zal explosief groeien, van ongeveer twee exabyte in 2012 tot meer dan 25 exabyte in 2016. Dit komt neer op meer dan een verdubbeling per jaar. 

Groei cloud-verkeer per regio
o In 2011 genereerde Noord-Amerika het meeste cloud-verkeer (261 exabyte), gevolgd door het Verre Oosten (216 exabyte) en West-Europa (156 exabyte).
o In 2016 zal het Verre Oosten het meeste cloud-verkeer genereren (1,5 zettabyte), gevolgd door Noord-Amerika (1,1 zettabyte) en West-Europa (963 exabyte).
o De snelste groei van het cloud-verkeer in de periode 2011-2016 zal volgens Cisco te zien zijn in het Midden-Oosten en Afrika (79 procent gemiddelde groei per jaar), gevolgd door Latijns-Amerika (66 procent) en Centraal- en Oost-Europa (55 procent). 

Groei werkbelasting per regio
o In 2011 verwerkte Noord-Amerika de meeste cloud workloads (8,1 miljoen of 38 procent van de wereldwijde cloud workloads), gevolgd door het Verre Oosten, dat 32 procent van de cloud workloads verwerkte.
o In 2016 zal 36 procent van de wereldwijde cloud workloads door het Verre Oosten worden afgehandeld en 26 procent door Noord-Amerika.
o De groeiratio's van de cloud workloads zijn in de periode 2011 tot 2016 het hoogst in het Midden-Oosten en Afrika (73 procent jaarlijkse groei), Latijns-Amerika (60 procent) en Centraal- en Oost-Europa (50 procent).
o In dezelfde periode ziet Noord-Amerika de workloads in traditionele datacenters iets terugvallen van 18,3 miljoen in 2011 tot 17,4 miljoen in 2016. 

Wereldwijd datacenterverkeer verviervoudigt 
Van 1,8 zettabyte in 2011 tot 6,6 zettabyte in 2016, een gemiddelde jaarlijkse groei van 31 procent. 

Wereldwijd cloud-verkeer groeit 
Van 39 procent (683 exabyte) van het totale wereldwijde datacenterverkeer in 2011 tot 64 procent in 2016 (4,3 zettabyte). 

Wereldwijd cloud-verkeer groeit sneller dan wereldwijd datacenterverkeer
o De opkomst van cloud-diensten zorgt ervoor dat het wereldwijde cloud-verkeer sneller groeit dan het wereldwijde datacenterverkeer. Dit laatste groeit in de periode 2011-2016 viervoudig (een gemiddelde jaarlijkse groei van 31 procent), terwijl het cloud-verkeer in deze periode zesvoudig zal groeien (44 procent per jaar).
o Verschuiving workloads: tussen 2011 en 2016 groeien de datacenter workloads met een factor 2,5, maar cloud workloads met een factor 5,3. In 2011 werd 30 procent van de workloads in de cloud verwerkt, het resterende deel door traditionele datacenters. 2014 is het eerste jaar waarin het merendeel (52 procent) van de workloads door de cloud wordt afgehandeld. In 2016 zal dit zijn toegenomen tot 62 procent, bijna twee derde. 

40 terabyte
De Cisco Global Cloud Index is gebaseerd op een analyse van 40 terabyte aan netwerkverkeer, afkomstig van verschillende datacenters over de hele wereld in het afgelopen jaar, de resultaten van 90 miljoen netwerktests over de afgelopen twee jaar, aangevuld met onderzoeken naar netwerkverkeer van derde partijen. De Cisco Global Cloud Index onderzoekt ook de verschuiving van de werklast van traditionele datacenters naar cloud-omgevingen en kijkt naar de 'cloud readiness' van verschillende regio's in de wereld. Voor dit laatste is de kwaliteit van vaste en mobiele netwerken in bijna 150 landen beoordeeld op de geschiktheid om cloud-diensten voor zakelijke gebruikers en consumenten aan te bieden.

* Ter vergelijking, 6,6 zettabyte is gelijk aan:
• een datastroom van 92.000 miljard uur streaming muziek - genoeg om de hele wereldbevolking in 2016 anderhalf jaar lang continu van muziek te voorzien;
• 16.000 miljard uur zakelijke videoconferenties - hiermee kan de totale wereldwijde beroepsbevolking in 2016 twaalf uur per dag webconferenties beleggen;
• 7000 miljard uur streaming hd-tv - ofwel 2,5 uur hd-tv per dag voor elke aardbewoner in 2016.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese strategie eerste stap in richting groei cloud computing Europa
 Inzet cloud computing blijft achter in Europa
 Vijf vragen die u moet stellen om bestanden veilig op te slaan in de cloud
 Gebruik cloud computing verdubbeld - ondanks weerstand
 
 
reacties
 
Petra van Muijden  |   | 
24-10-2012
 | 
08:39 uur
Duidelijke cijfers en een niet te stoppen verandering van het computergebruik. Alleen de veiligheid en de toegang door derden blijft een vraagteken. Zeker met het opslaan van bedrijfsgegevens lijkt mij dat hier een veiligheidsrisico is. Ik denk dat cybercrime en buitenlandse belangstelling onderschat wordt bij het gebruiken van dit medium.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10