zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacatureaanbod op laagste punt sinds 2005

11 oktober 2012 - Het online vacatureaanbod daalde in september met drie punten. Dit blijkt uit de Monster Employment Index. Daarmee zakte het aanbod verder weg onder het niveau van zeven jaar geleden toen de Monsterboard Employment Index startte. Vorige maand nam het vacatureaanbod in de zorg sector (-30) het meest af en steeg het licht in de bouw sector (+een).

Alleen in Zeeland (+een) steeg de Index, terwijl het vacatureaanbod in de rest van Nederland daalde en in Friesland het meest met tien punten.


"Er is een lichte groei waarneembaar in het vacatureaanbod in elementaire beroepen zoals reparatie, onderhoud en in de maakindustrie (productiemedewerkers). Ondanks deze groei toont de algehele Index een vermindering van het aantal vacatures en bereikte het een nieuw dieptepunt in september," aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "We hopen dat de positieve verkiezingsuitslag en de belofte van een meer stabiele regering zal helpen bij het terugkeren van het vertrouwen bij zowel baanzoekenden als werkgevers. Dit zijn belangrijke factoren die de arbeidsmarkt kunnen verbeteren en we verwachten een positieve omslag te zien aan het begin van 2013." 

Grootste daling in zorgsector

In september daalde het vacatureaanbod in de zorg sector het meest. Het aanbod nam met maar liefst 30 punten af. Ook in de transport & logistiek sector (-negentien) sector liep het aanbod fors terug. Het vacatureaanbod nam onder meer ook af in de onderwijs sector (-dertien), de horeca & toerisme sector (-negen), de productie sector (-acht), de bancaire sector (-zeven) en de research & development sector (-zeven). In de management & consultancy sector bleef het aanbod vorige maand gelijk en in de bouw sector steeg de Index licht met een punt.
Ten opzichte van september 2011 daalde het aantal vacatures in alle sectoren. In de horeca & toerisme sector daalde het aanbod het meest. Het aanbod nam sterk af met 49 punten. Ook in de transport & logistiek sector (-34), de publieke sector (-34), de onderwijs sector (-32), de sales sector (-21) en de juridische sector (-21) daalde het aanbod flink. In de overige sectoren nam de vraag naar personeel minder sterk af en in de HR sector (-vier), de bouw sector (-drie), de zorg sector (-twee) en de bancaire sector (-een) daalde het vacatureaanbod licht. 

Vacaturedaling in vrijwel heel Nederland

Vorige maand daalde het vacatureaanbod in vrijwel iedere provincie. In Friesland nam het aanbod het meest af. Het aanbod daalde fors met tien punten. Ook in Limburg (-zeven) daalde het aanbod sterk. In Drenthe (-vijf), Overijssel (-vijf), Flevoland (-vier), Gelderland (-vier) en Groningen (-vier) daalde het vacatureaanbod minder hard en in Noord-Brabant (-twee), Utrecht (-twee), Noord-Holland (-een) en Zuid-Holland (-een) viel de daling mee. In Zeeland (+een) steeg de Index. 

Europees vacatureaanbod neemt af

In september daalde het Europese vacatureaanbod met drie punten. Het aanbod steeg in Zweden en België met twee punten. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië daalde de Index juist. De afgelopen twaalf maanden steeg de vraag naar personeel in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. In Zweden, Italië en Frankrijkliep het aanbod terug.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vraag naar financieel specialist blijft dalen
 Geen herstel juridische vacatures
 Vacatures inkoop en logistiek dalen met 21 procent
 Minder Marketing & Communicatie vacatures financiële dienstverlening
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
11-10-2012
 | 
13:42 uur
Verrassend, ik had toch wel verwacht dat het vacatureaanbod zou stijgen. Wel positief is dat het aanbod in de bouwsector maar licht is afgenomen, deze sector heeft al genoeg klappen gehad.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10