zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vereniging Eigen Huis in actie tegen overwinsten op hypotheken

17 september 2012 - Nederlandse banken berekenen hun klanten een kwart meer hypotheekrente dan nodig. Dit laat de Eigen Huis Rentebarometer zien die Vereniging Eigen Huis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) introduceert. De barometer toont maandelijks de gemiddelde overwinst die banken bovenop de gebruikelijke winstmarge aan hun klanten verdienen.

Sinds februari 2011 is de extra winstopslag die banken de consumenten rekenen fors gestegen. Zo zou de gemiddelde hypotheekrente van 4,7 procent bij tien jaar rentevaste hypotheken eigenlijk 3,7 procent moeten zijn. Die laatste rente komt ook meer overeen met de hypotheekrente in ons omringende landen. Door de extra winstmarge voor banken betaalt een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 euro ruim 200 euro bruto per maand meer en wordt het moeilijker gemaakt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een starter kan door deze hogere rente al snel enkele tienduizenden euro's minder lenen.



Rentemarge na onderzoek direct weer omhoog
Opvallend resultaat van de Rentebarometer is de sterke fluctuatie van de rentemarge ten tijde van het NMa-onderzoek in augustus 2010, dat op verzoek van Vereniging Eigen Huis werd uitgevoerd. Al bij de aankondiging van het onderzoek hebben de banken hun winstmarges onmiddellijk verlaagd, om ze vervolgens direct na publicatie van het onderzoek weer sterk te verhogen. Inmiddels staan de winstmarges weer op een hoog niveau van 0,85 procentpunt. Het voordeel van de lage rente die banken zelf op de kapitaalmarkt betalen komt niet terecht bij de klanten, maar stroomt direct naar de eigen kas. 

Petitie

Vereniging Eigen Huis vindt deze situatie onacceptabel en dringt er bij de politiek en de NMa nadrukkelijk op aan om in te grijpen. Iedereen die protest wil aantekenen tegen de hoge winstmarges op hypotheken kan de petitie tekenen op eigenhuis.nl
Het televisieprogramma Zembla gaat vrijdagavond over de prijsvorming van Nederlandse hypotheken en de afspraken die daarover in 2009 zijn gemaakt. Vereniging Eigen Huis introduceert vanavond om 21:30 de Eigen Huis Rentebarometer op haar website. Hierin wordt de ontwikkeling van de overwinst op hypotheken maandelijks bijgehouden.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Daling huizenprijzen nog niet ten einde
 Besluit annuïteitenhypotheek pakt slecht uit voor Nederlander
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Elco Brinkman: Blokkades voor starters nu opheffen
 
 
reacties
 
A.O.V. van Oorspeong  |   | 
17-09-2012
 | 
12:47 uur
Tegen de belazerij van de Bankdirecteuren. Genoeg is genoeg.
m.a. berens-keijser  |   | 
17-09-2012
 | 
13:56 uur
volkomen mee eens dat de rente veel te hoog is men kan beter ingrijpen in de hoge bonussen en salarissen, minder hoge top-mensen die zogenaamd controleren en het dus niet goed doen
omdat ze teveel bedrijven aannemen voor het geld

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10