zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander heeft liever hogere overdrachtsbelasting dan forensentaks

17 september 2012 - In het 'Kunduz-akkoord' is besloten de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer af te schaffen (ook wel forensentaks genaamd) en daarmee een permanente verlaging van de overdrachtsbelasting te financieren. Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG blijkt echter dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegenstander is van deze uitruil.

In de Nationale Autoshow op BNR maakte BOVAG-directeur Koos Burgman bekend dat maar liefst 70,3 procent van de Nederlanders wil dat de politiek het reiskostenforfait intact laat en de overdrachtsbelasting op zes procent houdt. Zelfs van de mensen die aangeven op korte termijn te gaan verhuizen, ziet 67 procent liever dat de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer behouden blijft in plaats van een lagere overdrachtsbelasting. 



Eenvoudige keuze

Afschaffing van het reiskostenforfait wordt in een apart wetsvoorstel met het Belastingplan 2013 meegestuurd. dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Daarmee lijkt reeds te worden voorgesorteerd op het afschaffen van de 'forensentaks', maar veel politici worstelen blijkbaar met de vraag 'waar moet het geld dán vandaan komen?' Het onderzoek geeft aan dat de kiezer, en zelfs de huizenkoper, in elk geval totaal geen behoefte heeft aan een verlaagde overdrachtsbelasting ten koste van de onbelaste reiskostenvergoeding. Aangezien de opbrengst van de 'forensentaks' ongeveer gelijk is aan de kosten van de lagere overdrachtsbelasting (1,5 miljard per jaar structureel), zou de keuze voor de politiek toch vrij eenvoudig moeten zijn. De ingangsdatum van de wet waarin onder andere wordt geregeld dat de overdrachtsbelasting structureel twee procent zou worden is 1 januari 2013. Rondom de parlementaire behandeling van het Belastingplan is er dus nog tijd om dit element uit die wet terug te draaien.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 KIES WIJS check voor werkend Nederland
 Banenjagers zoeken dicht bij huis door reiskostendreiging
 Recessie stimuleert nieuwe manieren van werken
 'Kwetsbaarste groep zakelijke rijders melkkoe van de overheid'
 
 
reacties
 
steven  |   | 
17-09-2012
 | 
09:42 uur
het probleem is dat de overdrachtsbelasting verhoudingsgewijs met name terecht komt bij de hoge inkomens, welke in het verlengde ook weer gemakkelijker zouden kunnen verhuizen indien een andere loopbaar zich verder van de woonplaats zou bevinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10