zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Druk op uitzendbranche nog niet voorbij

13 september 2012 - De omzet in de uitzendbranche is in het tweede kwartaal van 2012 gedaald met 0,5 procent j-o-j. Daarmee is de omzet van de Nederlandse uitzendbranche alweer twee kwartalen op rij gekrompen, na een periode van zeven kwartalen groei. Ook in het derde kwartaal zal de omzet onder druk blijven staan. Een gezonde basis voor een snel herstel ontbreekt op dit moment.

De positie van de meeste indicatoren zijn daarvoor nog steeds ongunstig. De macro-economische omgeving voor Nederland blijft uitdagend en onzeker, waarbij de ontwikkelingen in het buitenland een grote rol hebben. De mondiale ontwikkelingen zullen in de Nederlandse economie doorwerken en bijdragen aan de toenemende onzekerheid bij het Nederlandse bedrijfsleven. Per saldo gaat ABN AMRO uit van een omzetdaling van drie procent j-o-j in 2012. Positiever zijn de vooruitzichten voor 2013 als er een omzetgroei van 3,5 procent wordt verwacht. 



Op alle fronten weer daling in uren en omzet

SindDe omzet in de uitzendbranche is in het tweede kwartaal van 2012 gedaald met 0,5 procent j-o-j. Daarmee is de omzet van de Nederlandse uitzendbranche alweer twee kwartalen op rij gekrompen, na een periode van zeven kwartalen groei. Ook in het derde kwartaal zal de omzet onder druk blijven staan. Een gezonde basis voor een snel herstel ontbreekt op dit moment. s het begin van 2012 zit de omzet van vrijwel alle belangrijke sectoren voor de uitzendbranche in de min. Alleen de administratieve sector laat nog een (licht) positief beeld zien. De industrie blijft de belangrijkste afnemer van uitzendkrachten. En helaas zijn de vooruitzichten voor de industrie voor 2012 nog steeds ongunstig. De PMI verbeterde weliswaar in augustus naar 49,7 (vanaf 48,9), maar bevindt zich nog steeds onder het neutrale niveau van 50 punten. Maar ook alle andere onderdelen van de PMI (seizoensgecorrigeerd) verbeterde enigszins in augustus 2012, maar blijven nog altijd onder de 50-punten staan. Alleen bij de exportorders was er sprake van een score boven de 50, wat aangeeft dat bedrijven erop vertrouwen dat de orders uit het buitenland aan zullen trekken. Voor uitzendbedrijven met uitzendkrachten in de industrie is dit een positief signaal. Maar de opleving zou zomaar van korte duur kunnen zijn. De export is sterk afhankelijk van Duitsland en de Duitse IFO Business Climate Index voor de industrie daalde in augustus, wat vooral te wijten is aan het negatieve oordeel van Duitse ondernemers over het huidige ondernemersklimaat. 

Arbeidsmarkt ziet groei werkloosheid en krimp vacatures

Ook het optimisme in de huidige arbeidsmarkt is maar ver te zoeken en de negatieve spiraal waarin de arbeidsmarkt zich bevindt zet zich door. Sinds het tweede kwartaal van 2011 is de werkloosheid alleen maar toegenomen en het aantal vacatures afgenomen. De verwachting is dat de werkgelegenheid verder afneemt de komende kwartalen, vanwege de magere economische groei die wordt voorzien. Ook de werkloosheid is verder opgelopen en zit momenteel weer op het niveau van het tweede kwartaal van 2005. En het slechte nieuws is dat de misère op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel even aan zal houden; de werkloosheid zal de komende jaren verder toenemen. ABN AMRO gaat er in zijn ramingen van uit dat in 2012 6,4 procent van de beroepsbevolking werkloos zal zijn en dat dit in 2013 zal oplopen naar 7,1 procent.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Prijsstijgingen compenseren vraaguitval in uitzendsector
 Nederland werkt op schrikkeldag voor niets
 Uitzendkracht geeft baan een (ruime) voldoende
 Omzetgroei uitzendbranche vertraagt
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
13-09-2012
 | 
13:30 uur
Dit lag in der lijn de verwachting. Ben erg benieuwd hoe de Nederlandse economie gaat reageren op de beslissingen van de, nog te vormen, nieuwe regering.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10