zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slecht leiderschap frustreert competentiemanagement

24 augustus 2012 - Het gros van de bedrijven denkt in competentiemanagement de heilige graal te hebben gevonden. Competentiemanagement is echter geen panacee voor alle bedrijf- en alle personeelskwalen. Slecht leiderschap frustreert de implementatie en het effect van competentiemanagementinstrumenten. Bedrijven schieten zichzelf in de voet door gebrekkige investering in goed leiderschap.

Dit constateert Daphne van den Broek, senior consultant en psycholoog bij Right Management. En dit terwijl competentiemanagement-instrumenten eerder vaagheid en abstractheid creëren dan sturing. Bij bedrijven heerst veel onduidelijkheid over de definitie van competenties. Het gros van de competenties zoals flexibel, kwaliteitsgericht en assertief is vaag en multi-interpretabel. Bovendien leiden de vereiste competenties niet perse tot het gewenste gedrag en zijn competenties extreem lastig meetbaar. Effectiviteit van competenties

Bedrijven laten de keuze van competenties vaak niet tot stand komen in relatie tot wat het personeel effectief maakt. Bestuursleden doen water bij de wijn om een lijstje van competenties af te tikken. De focus ligt teveel op het bereiken van consensus, in plaats van kijken naar wat werkelijk werkt. Het ontwerpproces is tijdrovend, terwijl managers het instrument vaak op de plank laten liggen of erdoor op een abstracte manier gaan communiceren. Bedrijven moeten niet heilig geloven in de werking van dergelijke processen. Het zijn slechts instrumenten. Deze komen pas goed uit de verf als ze goed worden gebruikt. 

Toegevoegde waarde

Om competentiemanagement een toegevoegde waarde te geven en te ontwikkelen tot een effectief instrument is het noodzakelijk om eerst te werken aan de ontwikkeling van de managers die met het instrument moeten werken. Daarnaast moeten de instrumenten bruikbaar en concreet zijn. Het gebruiken van een duur koksmes betekent helaas nog niet dat iemand kan koken. Hetzelfde geldt voor competentiemanagement. Bedrijven moeten bij de implementatie van competentiemanagement niet denken dat ze dan na de implementatie klaar zijn, maar investeren in goed leiderschap. Alleen als het management goed kan omgaan met de instrumenten is competentiemanagement van waarde voor het bedrijf.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
 Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
 Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-manager zet externen in voor invullen specifieke competenties
 Top tien meest gevraagde competenties van hoogopgeleiden
 Drie leiderschapscompetenties die onmisbaar zijn in Het Nieuwe Werken
 Drie suggesties voor een andere kijk op competentieontwikkeling
 
 
reacties
 
Willem  |   | 
24-08-2012
 | 
08:52 uur
Aandacht voor en werken aan goed leiderschap is ondanks de fantastische bijdragen van bijvoorbeeld Covey en Collins bijzonder onderschat.

Voor wie wél echt leiderschap ambieert: maak gebruik van de zeer betaalbare TMA Talentenanalyse van Focus op Sales. Gecombineerd met het vakvrouwschap van Judith Winkel krijg je daarmee buitengewoon goed gereedschap in handen om je medewerkers echt te leren kennen en vandaar uit op de juiste wijze aan te sturen. Een echte aanrader!
Bert-Jan van der Mieden  |   | 
24-08-2012
 | 
09:19 uur
Dit artikel is mij uit het hart gegrepen en als professional roep ik al sinds 1992 dat alle instrumenten slechts hulpmiddelen zijn. Je kunt slecht leiderschap en management wellicht een tijdje verbloemen door allerlei toeters en bellen, maar het gaat een keer mis. Alhoewel veelal ook helaas veel te laat. Teveel of niet goed ingezette instrumenten kosten nodeloos veel geld. Slecht leiderschap nog meer. Herstel begint bij de top, die moet het aanpakken. Een externe inhuren is vandaag de dag uit den boze, maar ik zou zeggen ''uitzonderingen bevestigen de regel''. Tenminste als ze willen overleven, of als ze meer winst willen maken.
Koos Groenewoud  |   | 
24-08-2012
 | 
12:11 uur
Ik ben het van harte eens met de opmerkingen over slecht leiderschap. Ik hoop van ganser harte, dat de ''war for talent'' in combinatie met de impact van de nieuwe media en het invoeren van 360 graden feedback van grote invloed zijn op het gedrag van de slechte leiders. Helaas zijn veel managers en bestuurders zelf bezig met overleven en de waan van de dag, waardoor ze zich niet realiseren dat het binden en boeien van medewerk(st)ers van groot belang is. Immers als je talenten kwijt raakt, komen er geen nieuwe voor terug. dan sta je met lege handen.
Roland  |   | 
3-09-2012
 | 
09:47 uur
Absoluut eens met dit artikel. Daarom investeren wij in onze organisatie heel veel in het vormen, begeleiden en ondersteunen van onze leidinggevenden, o.a. via maandelijkse 3 uur durende intervisie. Geen enkel instrument vervangt de kwaliteit van goed leiderschap.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
meer top 10