zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers Noord-Nederland: minder nieuwe banen, vergrijzing zorgpunt

23 september 2011 - Werkgevers in Noord-Nederland verwachten minder nieuwe banen dan een jaar geleden. 40 procent van de werkgevers verwacht geen veranderingen in de vraag naar personeel en ruim twintig procent verwacht minder mensen nodig te hebben. Als belangrijkste aandachtspunt voor de komende jaren noemen zij het opvangen van de uitstroom van oudere werknemers.

Dit blijkt uit een enquête van UWV onder middelgrote en grote werkgevers in het Noorden. De enquête laat zien dat werkgevers iets pessimistischer zijn dan in 2010. Toen gaf vijftien procent aan een afname van de vraag naar personeel te verwachten, dit jaar is dat 21 procent. Werving van personeel heeft net als vorig jaar weinig aandacht, slechts veertien procent ziet het als belangrijkste aandachtspunt. Vergrijzing staat daarentegen hoger op de agenda van bedrijven dan in 2010: 44 procent noemt het opvangen van de uitstroom van oudere werknemers het belangrijkste aandachtspunt, tegen 38 procent vorig jaar. Vergrijzing biedt kansen voor werkzoekenden

Dezelfde vergrijzing speelt de komende jaren een belangrijke rol bij de kansen op een baan voor werkzoekenden, zo verwacht UWV. Het Noorden kenmerkt zich hierbij enigszins als voorloper, zo blijkt uit een recente arbeidsmarktschets van UWV WERKbedrijf voor Drenthe, Groningen en Friesland. In de sectoren zorg en welzijn, overheid, onderwijs, transport en bouw is het percentage 55-plussers relatief hoog. In deze nu reeds vergrijsde sectoren zullen de komende jaren bijna 38.500 werknemers de noordelijke arbeidsmarkt verlaten. 

Tijdig anticiperen
UWV adviseert sectoren met relatief veel oudere werknemers om tijdig op de naderende uitstroom van menskracht en kennis te anticiperen, temeer daar een aantal van deze sectoren - zoals industrie, zorg, onderwijs en bouw - economisch van groot belang zijn in het Noorden. De spelers op de arbeidsmarkt (bedrijven, gemeenten, uitzendbureaus, UWV, provincie, onderwijs) zouden zich gezamenlijk moeten inspannen om het bedrijfsleven te voorzien van voldoende gekwalificeerd personeel, zodat de continuïteit bij bedrijven kan worden gewaarborgd, aldus UWV.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Detailhandel kampt met tekort aan geschoold personeel
 Vergrijzing blijvend probleem voor de arbeidsmarkt
 Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
 Kennistekort door vergrijzing laat bedrijven koud
 
 
reacties
 
cor  |   | 
26-09-2011
 | 
11:53 uur
oudere werknemers met veel ervaring kunnen zeer waardevol zijn voor een onderneming.Heb dit ervaren in veel aan gelegenheden.Kan zelf export orders binnenslepen maar oud betekend in Holland waarschijnlijk ook dom en kom dan ook niet aan de bak ! Sorry voor bedrijf en mijzelf

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10