zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemeenten betalen bijna kwart facturen nog steeds te laat

17 juli 2012 - Het betalingsgedrag van gemeenten is het afgelopen jaar slechts marginaal fractie verbeterd: 77,5 procent (77,3 procent in 2011) van de rekeningen wordt op tijd voldaan. Daarmee blijven de lokale overheden nog ver achter bij de rijksoverheid, waar inmiddels 90 procent van de facturen binnen 30 dagen wordt betaald. De gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn is gedaald van tien naar negen dagen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Dun & Bradstreet op verzoek van MKB-Nederland, waarbij circa 150.000 rekeningen aan gemeenten onder de loep zijn genomen. 



Verschillende gemeenten, verschillende betaalmoraal
De ranglijst die uit het onderzoek voortvloeit, laat zien dat Ameland en het Brabantse Landerd de snelst betalende gemeenten van Nederland zijn. Beide hebben alle onderzochte rekeningen op tijd voldaan. Castricum komt als slechtste uit de bus. De Noord-Hollandse gemeente betaalt 41 procent van de rekeningen te laat, met een gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn van 30 dagen.
Met een 60ste plaats op de ranglijst is Amersfoort de best scorende grote gemeente: hier wordt 83 procent van de rekeningen op tijd betaald en is de gemiddelde vertraging 2 dagen. Van de G36 scoort Schiedam het slechtst: 57 procent wordt op tijd betaald; de gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn is 21 dagen. 

Teleurstellend

MKB-Nederland vindt de uitkomsten van het onderzoek teleurstellend. De ondernemersorganisatie zet zich sinds 2009 in om overheden aan te sporen sneller hun rekeningen te voldoen. De verbetering die het betalingsgedrag van gemeenten sindsdien liet zien, lijkt nu te stagneren.
Juist in deze economisch zware tijden kunnen te late betalingen ondernemers in liquiditeitsproblemen brengen. Het is daarom belangrijker dan ooit dat klanten - en de overheid als goede voorbeeld voorop - op tijd hun rekeningen voldoen. De rijksoverheid lukt dat inmiddels in de meeste gevallen wel. Het doel van MKB-Nederland is dat gemeenten de score van de rijksoverheid - 90 procent van de rekeningen op tijd - tenminste evenaren.
Maar is er is nog een wereld te winnen, constateert de ondernemersorganisatie, en ook voor de gemeenten zelf. Straks moeten overheden voor elke rekening die zij niet binnen 30 dagen voldoen, een boete betalen van 40 euro plus acht procent van het factuurbedrag. De nieuwe wet die dat bepaalt is vlak voor het zomerreces door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer moet zo snel mogelijk volgen, zodat de wet nog eind dit jaar in werking kan treden. MKB-Nederland ziet de boeteregeling als een goede stok achter de deur, al is het jammer dat deze überhaupt nodig is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB-ondernemer ligt wakker van wanbetaler
 Plekje in telefoonboek zorgt voor afbetaling schulden
 Zo betaalt Nederland in 2012: lage inkomens hard getroffen
 Klanten betalen steeds slechter
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10