zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondernemingen lijken groter dan ze zijn voor beleggers

6 juli 2012 - Meer dan de helft van de beursgenoteerde ondernemingen in Europa lijkt groter dan ze voor beleggers zijn. Financiële cijfers laten volledige dochterondernemingen zien, ook als het moederbedrijf deze dochters maar ten dele bezit. Boekhoudregels verplichten ondernemingen daartoe.

Slechts twee posten in de jaarrekening zijn gebaseerd op de werkelijke eigendomsverhou-dingen: de nettowinst voor de gewone aandeelhouder en het eigen vermogen. Dat is onvoldoende voor beleggers om de waarde en de risico's van ondernemingen goed in te schatten. Dit blijkt uit het Eumedion position paper 'Full consolidation of partly owned subsidiaries requires additional disclosure'. 



Kaspositie?
Ter illustratie: jaarrekeningen geven geen inzicht in welk deel van de kaspositie toekomt aan andere aandeelhouders in dochterondernemingen. Daardoor is het onduidelijk welk deel van de kas volgens de werkelijke eigendomsverhoudingen toekomt aan de beursvennootschap. Een gerapporteerde kaspositie van een miljard euro kan op de rekening van een 100 procent doch-teronderneming staan, maar kan evengoed op de rekening van een dochter waarvan slechts 51 procent in het bezit is. 

Grote onzekerheid
Deze onzekerheid, die voor alle posten in de volledig geconsolideerde jaarrekening geldt, is terug te voeren op het geheel ontbreken van toelichting op de ondoorgrondelijke post 'belang derden'. Zelfs als 'belang derden' maar een klein bedrag is, blijft de vraag: 'Welk gedeelte van de jaarrekening komt werkelijk toe aan de beursgenoteerde onderneming'? Deze onzekerheid is groot, onnodig en kan vaak eenvoudig met toelichting worden weggenomen. Het principe van volledige consolidatie staat niet ter discussie. 

'Belang derden'
Eumedion vraagt beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd de post 'belang derden' toe te lichten, de International Accounting Standards Board deze toelichting explicieter verplicht te stellen voor alle beursgenoteerde ondernemingen en publieke toezichthouders wereldwijd om op te komen voor goede toelichting op de post 'belang derden'.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzaamheidsinformatie weegt vaker mee bij beleggingsbesluit
 'Europa meest risicovolle beleggingsgebied, maar euro blijft'
 Analisten: geen nieuws is slecht nieuws
 Analisten: ondernemingstrategie open deur
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10