zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dreigend tekort aan 300 miljoen specialisten in 2030

6 juli 2012 - 2030 zal er een tekort aan 50 miljoen hoog opgeleide werknemers in Europa zijn. Wereldwijd zal dit aantal de komende twintig jaar oplopen tot 300 miljoen vakbekwame medewerkers. Van de huidige beroepsbevolking is 80 procent opgeleid in de opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Deze landen bieden veel potentie voor de human resource afdeling van internationale bedrijven. 

Dit blijkt uit de publicatie ‘Eight Billion Business Opportunities’ van Roland Berger Strategy Consultants.Focus op opkomende economieën
Europa kampt met een tekort aan specialisten, groeiend tot tussen de 200 en 300 miljoen specialisten in 2030 wereldwijd. Dit vormt een grote bedreiging voor bedrijven, die goed opgeleide mensen nodig hebben om te blijven groeien. De strijd om toptalenten stijgt nu al tot een hoogtepunt. Experts van Roland Berger menen dat bedrijven zich met hun personeelsbeleid moeten focussen op de opkomende economieën.
In deze opkomende economieën, ook de ‘Focus 20 landen’ genoemd, is het aantal afgestudeerden gestegen met 30 tot 50 procent in de afgelopen jaren. Slechts maximaal twintig procent voldoet echter aan de westerse norm, waaronder de beheersing van de Engels taal. Voor westerse bedrijven die zoeken naar goed opgeleid personeel is dit een onoverkomelijke hindernis. Om de brug te slaan, moeten deze bedrijven meer investeren in opleiding en taalvaardigheid van lokale niet-westerse werknemers. Daarnaast is communicatie zeer belangrijk om interculturele verschillen te overbruggen. 

Economie in stijgende lijn
Niet alleen stijgt het aantal afgestudeerden in deze ‘Focus 20 landen’, ook de economie zit in de lift. Al in 2010 werd een derde van de nieuwe banen in China en India gecreëerd. Roland Berger verwacht dit jaar een toename van een procent van het Bruto Binnenlands Product in Europa. In de opkomende economieën ligt dit tussen de vier en acht procent. In 2030 zullen deze landen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de groei van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product. Dit betekent een enorme impuls voor de lokale markten. 

Talent aan boord houden

Een werknemersportefeuille, waarin een goede balans ligt tussen man, vrouw, oud, jong, en verschillende nationaliteiten en culturen, levert veel voordelen. Bedrijven kunnen gemakkelijker internationale beslissingen nemen, sneller nieuwe markten aanboren en de productiviteit en creativiteit van hun medewerkers verbeteren. Wat weer ten goede komt aan de motivatie en loyaliteit van de medewerkers. In de Verenigde Arabische Emiraten is 65 procent van alle afgestudeerden vrouw, in Brazilië en China ligt dit respectievelijk op 60 en 47 procent. In Rusland studeert nu 86 procent van de vrouwen tussen de achttien en 23 jaar. Bedrijven moeten niet alleen deze talentvolle mensen aannemen, maar ook zorgen dat ze aan boord blijven door middel van onder andere: talentmanagement, persoonlijke opleidingstrajecten, periodieke evaluaties en transparante carrièremogelijkheden voor internationale werknemers.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Google nog steeds magisch aantrekkelijk voor hoogopgeleiden
 Crisis maakt hoogopgeleiden armer en minder veeleisend
 Lichte stijging aantal vacatures voor hoogopgeleiden
 HBO-crisis of niet: hoogopgeleiden alleen maar gewilder
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
9-07-2012
 | 
14:52 uur
Ik haal bij het lezen van dit artikel maar even de schouders op. Op geen enkele wijze worden cijfers en de wijze waarop die tot stand zijn gekomen waardoor dit tegelijkertijd de ontkrachting van het artikel word.

Wanneer we de inhoud naar Nederlandse maatstaven beredeneren dan zouden bedrijven toch het best een redelijk gemiddelde van de beroepsbevolking af zijn dan wat men momenteel aan het bedrijven is.

Tja .......

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10