zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Daling vacatures logistiek en inkoop

28 juni 2012 - Vacatures voor logistieke functies zijn tot en met het tweede kwartaal van 2012 gedaald met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Ook inkoopfuncties worden geconfronteerd met een daling van achttien procent. Na een goede start van het eerste kwartaal, is de vraag naar zowel logistieke- als inkoopprofessionals weggevallen.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Logistiek en Inkoop, 2e kwartaal 2012’ van Michel Verdoold, competence director L&P a.i. bij Yacht.


De daling is in lijn met de totale ontwikkeling van vacatures voor hoger opgeleiden. Die zijn in 2012 met negentien procent gedaald ten opzichte van 2011. Bij elkaar opgeteld is het aantal vacatures voor Logistiek en Inkoop gedaald met een procent van maart naar april en met achttien procent van april naar mei. 

Topsectoren

Verdoold: "Potentieel is dit een zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen voor werknemers in deze functie, maar ook voor onze economie als totaal. Nederland heeft Logistiek als een van de topsectoren benoemd. Als deze daling leidt tot uitholling van de logistieke en inkoopfuncties binnen organisaties, heeft dat grote gevolgen voor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Nederland. Waar we vorig jaar zagen dat de vraag naar logistiek- en inkoopprofessionals toenam vanwege hun bijdrage aan kostenbesparingsprogramma's, ontkomen ook deze functies niet meer aan een algehele vermindering van de vraag."
De daling van het aantal vacatures in het grootst bij de Overheid, -45 procent. Binnen de Financiële Dienstverlening is de krimp het kleinst met -tien procent. 

Lagere loopbaanmobiliteit

"Een belangrijke oorzaak van het kleinere aantal vacatures ligt in de lagere mobiliteit bij logistieke en inkoopprofessionals," aldus Verdoold. "Politieke onzekerheid en verslechterde economische vooruitzichten zorgen ervoor dat velen voorlopig niet van baan willen veranderen en blijven zitten bij de organisaties waar ze nu aan de slag zijn. Begrijpelijk, maar niet bevorderlijk voor de doorstroming en vernieuwing in het vak."
Verdoold: "Zowel de inkoop als de logistieke functie levert een belangrijke bijdrage aan kostenbesparingsprogramma's bij organisaties. We zien in de markt een toename aan procesoptimalisatie-programma's, een groeiende behoefte aan voorraadoptimalisatie, meer nadruk op prestatieinkoop en veel aandacht voor duurzaam inkopen. Je zou verwachten dat dit de vraag naar inkoop- en logistieke professionals opdrijft. Dat is echter geenszins het geval. Deze professionals spelen een belangrijke rol bij de optimalisatie van processen en systemen een leveren zo een essentiële bijdrage aan het wendbaarder maken van organisaties. Investeren in deze professionals is voor elke organisatie een belangrijke factor voor succes." 

Maak uw toegevoegde waarde duidelijk

Voor logistiek- en inkoopprofessionals die op zoek zijn naar een nieuwe baan zijn er nog steeds kansen, maar de concurrentie is groter dan voorheen omdat de spoeling dunner is. Verdoold: "Het is belangrijk om heel duidelijk in het CV en de gesprekken aan te geven welke concrete resultaten men heeft behaald met kostenbesparingsprogramma's in eerdere functies en de bijdrage die men heeft geleverd aan het duurzaam maken van de inkoopfunctie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beursgenoteerde bedrijven versterken greep op inkoop
 Vacatures Inkoop en Logistiek trekken goed aan
 Vooruitzichten zetten rem op groei vacatures logistiek en inkoop
 Finance & control en inkoop zijn vooral in crisistijd verweven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10