zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wereldwijd zitten miljarden dollars onnodig vast in werkkapitaal

27 juni 2012 - Dat de economie nog steeds in slecht weer verkeert, behoeft geen nadere toelichting. Dit leidt er onder andere toe dat bedrijven moeilijk toegang krijgen tot financiering, bijvoorbeeld om het werkkapitaal te financieren, hetgeen investeren in verdere groei moeilijk maakt. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt echter dat er nog altijd 1.200 miljard dollar wereldwijd onnodig vastzit bij de top 2.000 bedrijven.

Door een reductie van het werkkapitaal zou dit geld ingezet kunnen worden voor investeringen die de economie zouden kunnen stimuleren.


Ondanks een bescheiden verbetering zit er bij de ondervraagde bedrijven – 2.000 van de grootste ondernemingen op basis van omzet– nog altijd 1.200 miljard dollar aan cash onnodig in werkkapitaal vast. Dat komt overeen met bijna zeven procent van hun omzet. Danny Siemes van Ernst & Young, verantwoordelijk voor Working Capital Advisory Services: "Er zijn weliswaar tekenen van vertrouwen onder ondernemers wereldwijd, maar veel bedrijven en financiële instellingen zijn door de macro-economische onzekerheid in Europa voorzichtig op het punt van financiering en groei. De tijd is rijp voor bedrijven om hun werkkapitaalprestaties kritisch te bekijken en aan de hand van een effectieve strategie het surplus aan cash vrij te maken. Op die manier kunnen zij hun netto schulden verlagen, groei of bedrijfstransformatie financieren en zelfs rendement bieden aan de aandeelhouder." 

Meeste kapitaal vast in Europa

Het verschil in werkkapitaalprestaties tussen Europa en de VS is in 2011 toegenomen, terwijl Europa in 2009 en 2010 juist inliep op de VS. De werkkapitaalprestaties van bedrijven in Europa zijn in 2011 gestagneerd ten opzichte van 2010, terwijl ondernemingen in de VS juist een lichte verbetering (drie procent) lieten zien. Daarmee neemt de concurrentiepositie van Europese bedrijven af ten opzichte Amerikaanse bedrijven. De omvang van het werkkapitaal is in de VS opnieuw veel kleiner. Bedrijven in de VS vertonen met name sterke prestaties qua voorraadvolumes (vijftien procent lager dan in Europa). Slechts 49 procent van de Europese bedrijven rapporteerde betere werkkapitaalprestaties, beduidend lager dan de 57 procent van 2010. Een iets groter aantal bedrijven noteerde een verbetering in debiteuren en crediteuren (beiden 50 procent) bij een verbeterde voorraadpositie (42 procent). 

Nederlandse bedrijven positieve uitschieters
Binnen Europa blijken Nederlandse bedrijven het beter te doen op het gebied van werkkapitaalmanagement. Van de Nederlandse bedrijven in het onderzoek is de cash-to-cash-cycle in 2011 ten opzichte van 2010 zelfs met 14 procent afgenomen. Danny Siemes: "De verbetering is vooral het gevolg van een reductie in voorraden; het gewogen gemiddeld aantal dagen in voorraad is gedaald van 30 tot 27. Bedrijven in Nederland hebben het afgelopen jaar met name vooruitgang geboekt door meer aandacht te besteden aan het terugdringen van de voorraadniveaus. Er is echter ook voor de Nederlandse bedrijven nog steeds ruimte voor verdere verbetering. In deze bedrijven zit vergeleken met de best presterende Nederlandse bedrijven in het onderzoek nog steeds ruim 20 miljard Euro aan werkkapitaal onnodig vast." 

Vooruitzichten voor 2012
Gezien de verwachte continuering van de macro-economische situatie en de daarbij behorende financiële uitdagingen op de financiële markten, is het cruciaal dat bedrijven een effectief en duurzaam werkkapitaalbeleid blijven voeren. Het afgelopen jaar hebben Nederlandse bedrijven laten zien dat meer aandacht en focus op voorraadbeheer kan leiden tot een (in sommige gevallen zelfs aanzienlijke) reductie van het werkkapitaal. De nog relatief grote verschillen tussen betalingstermijnen van crediteuren van Nederlandse en andere Europese bedrijven laten zien dat er voor Nederlandse bedrijven nog veel winst te behalen is. Daarnaast tonen met name de prestaties van Amerikaanse bedrijven aan dat ook op het vlak van debiteuren er een verdere verbetering mogelijk moet zijn.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkkapitaal verslechtert bij meeste bedrijven
 Bedrijven hebben meer cash dan ze denken
 Miljarden euro's vast in werkkapitaal van Nederlandse ondernemingen
 Snel groeiende bedrijven leggen nadruk op cash flow en kostenbeheersing
 
 
reacties
 
NumoQuest©  |   | 
27-06-2012
 | 
17:18 uur
Wat een volkomen non artikel uitgerekend uit de koker van een toch een ietwat reputatie beschadigd clubje.

1. Informatie
In plaats van een artikel hier te plaatsen die alle kanten uit kan, staat er nergens weergegeven waar het volledige onderzoek gelezen kan worden en wie dat onderzoek heeft gefinancieerd.

2. Doel
Met welk doel is dit onderzoek gedaan? Wat was de vraagstelling? Welk oogmerk lag er ten grondslag aan dit onderzoek?

3. participanten
Aan wie zijn die vragen gesteld en wat was de achtergrond van die vragen?

4. Data
Op welke wijze heeft Danny Siemes deze data geëxtraheerd en over welke data hebben we het dan?

5. Onnodig werkkapitaal
Definieer onnodig werkkapitaal en op welke wijze is deze definiëring tot stand gekomen? Immers, dat opgesloten kapitaal zou heel goed een cash reserve kunnen blijken in de ogen van de betreffende onderneming.

6. Stimulering van de economie
Het artikel brengt naar voren dat deze 1200 miljard zeer goed kan worden aangewend tot stimulering van de momenteel 'volatile' economie.

Heeft Danny Siemes dan niet hard genoeg gelobbyd bij Jan Peter Balkenende om overheids miljarden de economie in te pompen zodat de economie van Nederland vele malen beter overeind zou kunnen blijven dan dat Rutte en Co Miljarden ter beschikking hebben gesteld aan de EU????

Heeft E&Y erg hun best gedaan mede zorg te dragen voor een 'durable sustainable Dutch economy' of speelt E&R het spelletje van Jan Peter Balkenende en Rutte en anderen driftig mee zodat zij mee kunnen snoepen uit die nieuwe miljarden ruif die straks zal gaan ontstaan, als men deze weg verder bewandeld?

Heeft E&Y de Nederlandse overheid gewaarschuwd voor de enorme problemen de komenden twee decennia? Me dunkt dat E&Y een aardig beeld heeft van de financiële situatie van de NV Nederland.

Kort en goed, een non artikel, vaag en niet onderbouwd.

We gaan dergelijke artikelen bijna gewoon vinden van E&Y

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10