zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Miljarden euro's vast in werkkapitaal van Nederlandse ondernemingen

10 september 2006 - In het Nederlandse bedrijfsleven zitten miljarden euro's 'vast' in het werkkapitaal. Dit geld is daardoor niet beschikbaar voor het doen van investeringen die kunnen bijdragen aan de groei van ondernemingen en daarmee de groei van de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het rapport 'Werkkapitaal in Nederland; het verborgen werkkapitaal in BV Nederland'.

Als managers van Nederlandse ondernemingen meer inzicht zouden hebben in de situatie van het eigen werkkapitaal dan zouden ze meer geld kunnen investeren in de groei van de bedrijven. Kengetallen over het werkkapitaal maken echter onvoldoende deel uit van de huidige financiële rapportages.

Door het gebrek aan inzicht wordt er door ondernemingen nog onvoldoende gestuurd op de relevante werkkapitaalkengetallen. Analyse van jaarrekeningen ABN AMRO heeft, door middel van een analyse van jaarrekeningen en een enquête onder ruim 200 financieel managers, uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkkapitaalsituatie in Nederland. De analyse van de jaarrekeningen laat zien dat er in Nederland sprake is van gemiddeld 42 debiteurendagen. De wettelijke norm is 30 dagen. Kennelijk hebben ondernemingen gemiddeld twaalf dagen extra nodig om hun facturen te voldoen.



Verschillen tussen sectoren
Ondernemingen in de bouwnijverheid, industrie, transport en dienstverlening lijken hun debiteurenbeheer het minst goed op orde te hebben (meer dan 50 debiteurendagen). De agrifood business en handelsondernemingen doen het beter (minder dan 30 debiteurendagen). Het werkkapitaal van het Nederlandse bedrijfsleven bedraagt 44 dagen (voorraad- en debiteurendagen minus crediteurendagen). Omgerekend gaat het om een bedrag van 125,2 miljard euro.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer A Daal  |   | 
20-09-2006
 | 
01:23 uur
Is het dat de klanten 12 dagen meer nodig hebben of is het dat de ondernemingen niet voldoende maatregelen treffen om hun geld eerder binnen te krijgen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10