zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders bezuinigen nu meer dan vijf jaar geleden

3 mei 2012 - Het kabinet in Nederland valt na een onopgeloste discussie omtrent het begrotingstekort dat niet voldoet aan de Europese normen. Intussen wordt de economie er de komende jaren niet veel beter op door een oplopende werkloosheid en een lagere (gezins-)consumptie, aldus het Centraal Planbureau. Deze aanname wordt bevestigd door onderzoek van Markteffect, dat uitwijst dat Nederland de hand op de knip houdt.

Volgens onderzoek, gehouden onder meer dan 1.000 Nederlanders vanaf achttien jaar, blijkt dat 63 procent van de Nederlanders nu meer bezuinigt dan vijf jaar geleden. Opvallend is dat zij aangeven vooral te bezuinigen op uit eten gaan, vermaak en elektronica. Met betrekking tot de dagelijkse boodschappen en benzine wordt er door de meerderheid niet minder geld uitgegeven. Leeftijd
Opvallend hierin is dat meer Nederlanders bezuinigen naarmate ze ouder worden. Onder de 18-25 jarigen bezuinigt slechts 48 procent meer dan vijf jaar geleden, terwijl dit onder 25-40 jarigen 65 procent is en onder 41-55 jarigen 73 procent. Van de 55-plussers geeft maar liefst 76 procent aan nu meer aan bezuinigingen te doen dan vijf jaar geleden.
Omtrent opleidingsniveau zijn er eveneens verschillen aanwezig. Zo geeft 72 procent van de lager opgeleiden (basisschool/lbo/vmbo) aan te bezuinigen, ten opzichte van 58 procent van de hoger opgeleiden (hbo/universiteit). 

Kinderen

De groep Nederlanders die het meest bezuinigt, zijn alleenstaanden met kinderen. Maar liefst 82 procent van hen geeft aan nu meer te bezuinigen dan vijf jaar geleden. Van de alleenstaanden zonder kinderen bezuinigt iets meer dan de helft (56 procent). De groep die het minst de hand op de knip houdt zijn Nederlanders die inwonend zijn bij ouders/familie. Ook het verschil tussen studenten, werkende mensen en werklozen is groot. Zo blijkt 46 procent van de studenten momenteel te bezuinigen, ten opzichte van 81 procent van de werklozen in ons land. Twee derde van de werknemers in Nederland geeft aan minder geld uit te geven. 

Mannen versus vrouwen

Tenslotte zitten de grootste verschillen in bezuinigingen tussen mannen en vrouwen in de categorieën kleding/schoenen en vakanties. Zo geeft 63 procent van de vrouwen aan momenteel te bezuinigen op kleding en schoenen, ten opzichte van 46 procent van de mannen. Met betrekking tot vakanties wordt door een meerderheid van de vrouwen (60 procent) aangegeven hierop te bezuinigen, terwijl slechts 45 procent van de mannen hieraan minder geld uitgeeft.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Er gloort licht aan de Europese horizon in 2013'
 Nederlander bezuinigt op uitgaan en boodschappen
 CNV over de CPB-cijfers: geen bezuinigingen zonder hervormingen
 Bezuinigen is steeds vaker een goed voornemen
 
 
reacties
 
A  |   | 
4-05-2012
 | 
08:51 uur
geen wonder dat lager opgeleiden meer bezuiningen dan hoog opgeleide mensen, die laatste groep heeft vele male meer te verteren dan de eerste groep. Die hoog opgeleide krijgen kunnen zich alles permiteren en worden als er wordt bezuinigt ontzien. Belachelijk eigenlijk. Schaf de renteaftrek boven 300.000 af en je zult zien alles gaat weer lopen, En de arme en de rijke worden in dezelfde mate belast.
Theo  |   | 
7-05-2012
 | 
07:47 uur
We moeten een keer af van de term bezuinigen. Wat de regering invoert zijn keiharde lastenverzwaringen. Gevolg is minder geld in de knip wat niet uitgegeven kan worden. Dat is geen bezuinigen, dat is dat je minder te besteden hebt, dat je als een citroen wordt uitgeknepen. Alleen de heffing op de kilometervergoeding betekent uiteindelijk dat er ca 1 miljard minder de economie ingaat. Nederland wordt economisch vermoord.
Ellen  |   | 
7-05-2012
 | 
19:45 uur
Zoals Theo aangeeft, het is nu veelal niet de hand op de knip houden, maar dat er gewoon minder in de knip zit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10