zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Egoïsme en wantrouwen belemmeren teamresultaat

2 mei 2012 - High performance organisaties staan erom bekend dat ze een speciale sfeer of bedrijfscultuur hebben waarin mensen zich op hun best voelen en uitstekend presteren. Maar niet veel organisaties voldoen aan dat profiel, omdat ze slecht functionerende teams niet uit hun dagelijkse sleur weten te halen.

"De beste manier om dat wel voor elkaar te krijgen is groepscoaching," concludeert INSEAD-hoogleraar Manfred Kets de Vries in zijn boek Het Egeleffect.


High performance organisaties staan erom bekend dat ze een speciale sfeer of bedrijfscultuur hebben waarin mensen zich op hun best voelen en uitstekend presteren. 
De oorzaak van het slecht functioneren van teams ligt volgens Kets de Vries besloten in onze menselijke natuur. "Ons beperkte vermogen om elkaar te vertrouwen en onvermogen om verder te kijken dan onze eigen behoeften zorgt ervoor dat we nooit echt goed samenwerken," licht de managementwetenschapper toe. "Dat is een soortgelijk dilemma waarmee egels tijdens de winter te maken krijgen." 

Het Egeleffect

Om de uitdagingen van menselijke intimiteit te illustreren gebruikt Kets de Vries het egeleffect metafoor: Egels proberen dicht bij elkaar te kruipen als het koud wordt. Zodra ze dat echter doen, bezeren ze zich aan elkaars stekels. Uiteindelijk, na veel ongemakkelijk gekruip en kil uiteengaan, dringt het door dat ze het beste af zijn als ze een beetje afstand tot elkaar bewaren. Teamleden vertonen op de werkvloer hetzelfde ineffectieve gedrag. 

Coachingscultuur
Er is een uitweg uit dat dilemma voor organisaties en leidinggevenden die, ondanks de psychologische barrières, effectievere teams willen creëren. "Hierbij moeten executives zich wel realiseren wat er zich allemaal onder de oppervlakte kan afspelen, als ze teams creëren," vertelt Kets de Vries verder. "Ze moeten een coachingscultuur oproepen waarin deelnemers openhartige, respectvolle gesprekken aan kunnen gaan, zonder beperkt te worden door gezagsverhoudingen of vrees voor repercussies." 

Coachingscultuur
Valt dat te leren, zo'n cultuur creëren binnen organisaties? Daar zijn specifieke inzichten en vaardigheden voor nodig, die te leren zijn door leiderschapscoaching. Kets de Vries: "Dat is waar Het Egeleffect over gaat. Leiderschapscoaching gebeurt vaak een-op-een tussen een executive en een coach. Die aanpak heeft voordelen, maar uit eigen ervaring weet ik dat groeps- of teamcoaching uiteindelijk effectiever is." Er is dan meer kans dat de doelen van de individuele groepsleden worden afgestemd op die van de organisatie. Dat leidt tot meer commitment, tot een grotere mate van accountability, en tot een constructievere manier van conflicten oplossen. Werknemers hebben er plezier in om in zo'n creatieve, dynamische en productieve omgeving te werken. "Dat geeft ze een gevoel van trots. Ze werken graag samen, omdat ze ervaren dat het niet alleen efficiënter is om in een goed functionerend team te werken maar ook leuker," aldus Kets de Vries.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Laat uw team zelf nieuwe technologieën kiezen
 Agile werken leidt tot betere resultaten en meer werkplezier
 Zeven tips voor saamhorig leiderschap
 Coachend leidinggeven is een illusie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10