zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Egoïsme en wantrouwen belemmeren teamresultaat

2 mei 2012 - High performance organisaties staan erom bekend dat ze een speciale sfeer of bedrijfscultuur hebben waarin mensen zich op hun best voelen en uitstekend presteren. Maar niet veel organisaties voldoen aan dat profiel, omdat ze slecht functionerende teams niet uit hun dagelijkse sleur weten te halen.

"De beste manier om dat wel voor elkaar te krijgen is groepscoaching," concludeert INSEAD-hoogleraar Manfred Kets de Vries in zijn boek Het Egeleffect.


High performance organisaties staan erom bekend dat ze een speciale sfeer of bedrijfscultuur hebben waarin mensen zich op hun best voelen en uitstekend presteren. 
De oorzaak van het slecht functioneren van teams ligt volgens Kets de Vries besloten in onze menselijke natuur. "Ons beperkte vermogen om elkaar te vertrouwen en onvermogen om verder te kijken dan onze eigen behoeften zorgt ervoor dat we nooit echt goed samenwerken," licht de managementwetenschapper toe. "Dat is een soortgelijk dilemma waarmee egels tijdens de winter te maken krijgen." 

Het Egeleffect

Om de uitdagingen van menselijke intimiteit te illustreren gebruikt Kets de Vries het egeleffect metafoor: Egels proberen dicht bij elkaar te kruipen als het koud wordt. Zodra ze dat echter doen, bezeren ze zich aan elkaars stekels. Uiteindelijk, na veel ongemakkelijk gekruip en kil uiteengaan, dringt het door dat ze het beste af zijn als ze een beetje afstand tot elkaar bewaren. Teamleden vertonen op de werkvloer hetzelfde ineffectieve gedrag. 

Coachingscultuur
Er is een uitweg uit dat dilemma voor organisaties en leidinggevenden die, ondanks de psychologische barrières, effectievere teams willen creëren. "Hierbij moeten executives zich wel realiseren wat er zich allemaal onder de oppervlakte kan afspelen, als ze teams creëren," vertelt Kets de Vries verder. "Ze moeten een coachingscultuur oproepen waarin deelnemers openhartige, respectvolle gesprekken aan kunnen gaan, zonder beperkt te worden door gezagsverhoudingen of vrees voor repercussies." 

Coachingscultuur
Valt dat te leren, zo'n cultuur creëren binnen organisaties? Daar zijn specifieke inzichten en vaardigheden voor nodig, die te leren zijn door leiderschapscoaching. Kets de Vries: "Dat is waar Het Egeleffect over gaat. Leiderschapscoaching gebeurt vaak een-op-een tussen een executive en een coach. Die aanpak heeft voordelen, maar uit eigen ervaring weet ik dat groeps- of teamcoaching uiteindelijk effectiever is." Er is dan meer kans dat de doelen van de individuele groepsleden worden afgestemd op die van de organisatie. Dat leidt tot meer commitment, tot een grotere mate van accountability, en tot een constructievere manier van conflicten oplossen. Werknemers hebben er plezier in om in zo'n creatieve, dynamische en productieve omgeving te werken. "Dat geeft ze een gevoel van trots. Ze werken graag samen, omdat ze ervaren dat het niet alleen efficiënter is om in een goed functionerend team te werken maar ook leuker," aldus Kets de Vries.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'Dominante rol ransomware, stalkerware en MFA-bypasses'
 Vijf tips voor werknemers om overmatig stress te voorkomen
 Meerderheid bedrijven gebruikt technologie om personeelstekorten aan te vullen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Laat uw team zelf nieuwe technologieën kiezen
 Agile werken leidt tot betere resultaten en meer werkplezier
 Zeven tips voor saamhorig leiderschap
 Coachend leidinggeven is een illusie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
Bedrijven investeren in Open Banking om besluitvorming te verbeteren
Werkgevers krijgen advies: ''Stel harde regels op, tot ontslag aan toe''
De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
Ziekteverzuimpercentage 2022 na twintig jaar weer boven de vijf procent
meer top 10