zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Inkomen Afrikaan stijgt met 50 procent

27 april 2012 - Het inkomen per hoofd van de bevolking in Afrika stijgt de komende twaalf jaar met 50 procent. Daarnaast zal de economie in de sub-Sahara landen tussen 2011 en 2016 groeien met 5,4 procent. Afrika herstelt daarmee sneller van de crisis dan de rest van de wereld en wordt de nieuwste groeiregio. Dat voorspelt Roland Berger Strategy Consultants op basis van de studie ‘Inside Africa’ over het zakelijk potentieel van het continent.

"Het is een achterhaalde gedachte om te stellen dat bedrijven geen kans van slagen hebben in Afrika," zegt Tijo Collot d´Escury, managing partner bij Roland Berger in Nederland. "Het economisch potentieel van veel Afrikaanse landen is op het niveau van de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) twintig jaar geleden. Destijds had men geen vertrouwen in het vermogen van deze landen, omdat de politieke en economische stabiliteit ontbrak. Toch zijn de BRIC landen uiteindelijk een grote rol gaan spelen in de wereldeconomie." Met name de Afrikaanse energie- en de financiële sector ontwikkelen zich snel. Roland Berger ziet echter ook groeipotentieel in de retail-, transport-, industriële en publieke sector. 



Afrika herstelt snel van crisis

In de top tien snelst groeiende economieën tussen 2001 en 2010 staan zes Afrikaanse landen, met Angola, Nigeria en Ethiopië voorop. Zo groeide de Angolese economie de afgelopen tien jaar met maar liefst 11 procent. Roland Berger voorspelt dat de economie in de sub-Sahara landen tussen 2011 en 2016 zal groeien met 5,4 procent, terwijl de wereldeconomie met slechts 2,9 procent groeit. Roland Berger verwacht dat het aantal Afrikaanse landen in de top tien van snelst groeiende economieën de komende vijf jaar zal stijgen naar zeven. 

’Technological leapfrogging’

"De ontwikkelingen in Afrika zijn indrukwekkend," aldus Collot d’Escury. "Er zijn er inmiddels bijvoorbeeld meer mobiele telefoons dan volwassenen. Dit komt door een ontwikkeling die door experts ‘technological leapfrogging’ genoemd wordt. Afrikaanse landen nemen de meest moderne en groene versies van nieuwe technologieën over. Zij slaan als het ware eerdere fases van ontwikkeling over. Zo hebben veel Afrikaanse regio’s de dure, tijdsintensieve fase van het aanleggen van landlijnen voor telefonie overgeslagen Nu communiceren ook de bewoners in afgelegen gebieden met hun mobiele telefoon." 

Privatisering trekt investeerders

Roland Berger voorspelt met name groei in de energie- en financiële sector. In beide sectoren kan het aantal consumenten nog flink toenemen, omdat een groot deel van de Afrikanen geen toegang heeft tot elektriciteit en financiële dienstverlening. Door de privatisering van energiebedrijven en banken, worden investeerders aangetrokken. Ook in de energiesector geldt het principe van technologische ontwikkelingssprongen : door het gebruik van duurzame energie, zoals zonnepanelen, wordt energie snel bereikbaar voor grote groepen mensen. Door de vernieuwing en de liberalisering van de financiële sector kunnen meer ondernemers en kleine bedrijfjes leningen afsluiten. Roland Berger verwacht dat de bankensector jaarlijks met vijftien procent zal groeien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toptalenten maken meeste kans op salarisverhoging
 Europeaan verwacht in 2012 verdere economische problemen
 'Europa meest risicovolle beleggingsgebied, maar euro blijft'
 Afrika steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10