zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leiding geven: van sturen naar inspireren en motiveren

19 maart 2012 - Coördinatie van activiteiten vereist steeds meer persoonlijk leiderschap van steeds meer individuen. Inspirerend en coördinerend leiderschap gaat dan ook steeds meer de moderne managementagenda bepalen, ook in steeds wisselende projecten binnen organisaties. Persoonlijk leiderschap gaat dus iedereen aan. Dit stelt Nico Smid van Pi Company.


Bij leidinggeven gaat het erom resultaten te behalen, met en door anderen. Anderen motiveren om gezamenlijk iets te realiseren wat niemand alleen had gekund. Niet iedereen kan dat even goed. Een competente leider weet niet alleen wat hij moet doen of laten, maar ook in hoeverre zijn persoonlijke achtergrond hem daar meer of minder behulpzaam bij is. Op basis van die persoonlijke achtergrond kunt u gericht die leiderschapscompetenties verder ontwikkelen waarvoor u talent hebt. Inzicht in talent
Inzicht in uw talent voor leidinggeven is relevant voor ons allemaal, niet alleen voor mensen die daar formeel in een organisatie mee belast zijn. In onze moderne informatiemaatschappij is langzamerhand iedereen wel op de een of andere manier afhankelijk van anderen om resultaten te realiseren. Geeft u leiding aan een afdeling of team in een organisatie? Dan kunt u nog de illusie koesteren dat alleen die positie u een machtsbasis geeft om uw medewerkers te laten doen wat ze volgens u zouden moeten doen. Maar die vlieger gaat steeds minder op. 

Inspireren en motiveren
Onze wereldwijd verbonden informatiemaatschappij leidt tot een steeds snellere veroudering van bestaande kennis en vaardigheden en daarmee tot de noodzaak om steeds nieuwe op te doen. Een medewerker die daarin meegaat wordt dan ook steeds meer een unieke professional die niet verteld moet worden wat hij moet doen maar dat zelf het beste weet. Als leidinggevende rest u dan weinig anders dan medewerkers inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Leiding geven wordt dan anderen richtinggevend inspireren om met inzet van ieders persoonlijke expertise een gezamenlijk resultaat te behalen. 

Wisselende samenwerkingsverbanden
Coördineren van activiteiten van anderen met het oog op een concreet resultaat vindt doorgaans plaats in een organisatorische context. Maar organisatorische contexten zijn er in allerlei soorten en maten. Van de grote multinationals waar klassieke organogrammen nog steeds een belangrijke basis zijn tot netwerkorganisaties van professionals die ieder voor zich en voor eigen rekening en risico in steeds wisselende verbanden samenwerkingen aangaan. Wie in zo’n project welke activiteiten van anderen moet coördineren hangt telkens af van het gewenste resultaat en de diverse competenties van de projectleden. De leidinggevende van vandaag is hier de medewerker van morgen. In onze snel veranderende maatschappij zijn netwerkorganisaties dan nogal eens in het voordeel boven grote bedrijven met een klassiek organogram. Sneller, beter en meer klantgericht. Gebrek aan formele structuur is hier een voordeel onder de voorwaarde dat er competent wordt leiding gegeven. 

Verschillende rollen
Effectief richten van verschillen in expertise, wensen en belangen binnen een team vraagt de ene keer om aandacht voor de onderlinge samenwerking, de andere keer om het verhelderen van de gezamenlijke koers in een veranderende wereld, en weer een andere keer om het goed definiëren en bewaken van de resultaten en de weg daarnaar toe. Dat verwijst naar evenzoveel verschillende rollen die een competente leider moet kunnen spelen. Verschillen in talent voor elk van die rollen berusten op verschillen in persoonlijkheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Investeren in leiderschap cruciaal voor groei
 Bedrijfsleven stelt tegenstrijdige eisen aan leidinggevenden
 Verwachting in 2020: gedecentraliseerde organisatiestructuren
 Kwart werknemers blij met controle door leidinggevende
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10