zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Bring Your Own Device’ is al dagelijkse realiteit

14 maart 2012 - ‘Bring Your Own Device’ of BYOD is in Nederland inmiddels geen trend meer, maar realiteit: 85 procent van de Nederlandse werknemers gebruikt een privé-apparaat voor werkdoeleinden. Twaalf procent gebruikt zelfs twee privé-apparaten. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek dat door Cisco is gehouden in België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Nederland.

Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse werknemers meent dat de mogelijkheid om op afstand te werken (remote access) een recht is. Dit percentage is hoger dan het gemiddelde in de onderzochte landen (zeventien procent). Van de werknemers die via remote access kunnen werken, geeft 63 procent aan dat ze per dag een extra uur productief zijn. 32 procent werkt zelfs twee tot drie uur langer. Het onderzoek van Cisco is in februari 2012 gehouden onder ruim 1.000 eindgebruikers en IT-beslissers van 22 jaar en ouder. 



IT-organisatie
Veel Nederlandse bedrijven zijn momenteel actief bezig om de organisatie zo in te richten dat werknemers met hun eigen apparaten (‘Bring Your Own Device’) mobiel op andere locaties kunnen werken: 45 procent van de IT-beslissers geeft aan dat hier actief aan wordt gewerkt. In de overige landen uit het onderzoek is dit gemiddeld 36 procent. Voor wat betreft het aantal organisaties dat hiermee al helemaal klaar is, lopen Noorwegen en Denemarken echter voorop in Noord-Europa.
"Het onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de bedrijven in Nederland nu bezig is om de organisatie en de IT-infrastructuur in te richten voor mobiel werken en BYOD. De overgrote meerderheid van alle werknemers in Nederland gebruikt al een of twee apparaten voor het werk. Daar moet je als organisatie rekening mee houden, ook gelet op veiligheid," zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland. "Nederland is ook een van voorlopers in Europa op het gebied van thuiswerken en Het Nieuwe Werken. Het feit dat bijna een kwart van de werknemers het werken op afstand als een recht ziet, betekent dat Nederlandse ondernemingen hierop moeten inspelen om nieuwe medewerkers aan te trekken en bestaande medewerkers te behouden. Zeker wanneer je ziet dat werknemers die deze mogelijkheid hebben, productiever zijn." 

Overige uitkomsten

• Volgens de helft (50 procent) van de Nederlandse werknemers is het officieel niet toegestaan om privé-apparatuur te gebruiken om data op het bedrijfsnetwerk te benaderen.
• Maar liefst de helft (50 procent) van de Nederlandse werknemers geeft aan zich niet altijd te houden aan het IT-beleid van hun bedrijf, omdat het hen niet uitkomt. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de onderzochte landen (twintig procent).
• 60 procent van de Nederlandse IT-beslissers denkt dat remote access zorgt voor hogere productiviteit (gemiddelde in het onderzoek: 60 procent). 51 procent denkt verder dat het ook concrete kostenbesparingen oplevert, bijvoorbeeld door lagere energiekosten en besparingen in kantoorruimte (gemiddelde in het onderzoek: 41 procent). Aan de andere kant meent 42 procent dat remote access zorgt voor meer beveiligingsproblemen (gemiddelde in het onderzoek: 39 procent).
• Bijna de helft (49 procent) van de Nederlandse werknemers is bereid iets aan salaris in te leveren voor de mogelijkheid om op afstand te kunnen werken. Dit is iets lager dan het gemiddelde in het onderzoek (53 procent).
• 54 procent van de Nederlandse IT-beslissers geeft aan dat cloudcomputing de komende drie jaar de belangrijkste technologie en trend zal zijn voor het datacenter van hun bedrijf. Dit percentage is hoger dan het gemiddelde in het onderzoek (39 procent).
• 55 procent van de Nederlandse IT-beslissers denkt dat videocommunicatie in de toekomst een belangrijkere rol zal gaan spelen. Dit is iets lager dan het onderzoek gemiddelde (60 procent). Vooral in Denemarken denkt men dat de rol van video voor zakelijk gebruik de komende jaren zal toenemen (73 procent). 39 procent van de Nederlandse werknemers kan op dit moment tijdens het werk al gebruikmaken van video. Dit is redelijk in lijn met het onderzoek gemiddelde (41 procent). Zweden is hierbij de uitschieter: 51 procent van de werknemers geeft aan dat ze video kunnen gebruiken.
• Het grootste deel van de Nederlandse IT-beslissers staat positief tegenover het gebruik van social media tijdens werktijd. 22 procent ziet dat andere bedrijven dit al doen en is bang om achterop te raken; 30 procent meent dat social media een ‘fact of life’ is en onderdeel is van de werk/privé balans en van de bedrijfscultuur. 25 procent van de Nederlandse IT-beslissers geeft aan dat werknemers van het bedrijf social media al actief inzetten voor zakelijke doeleinden. Dit is het hoogste percentage van de onderzochte landen (onderzoek gemiddelde: twintig procent). 32 procent meent dat social media tijdverspilling is en daarom onder werktijd niet zou moeten worden toegestaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Checklist: Bring Your Own
 In 2012 gaan we ‘Smart’ denken
 ‘Zware netwerkbelasting in 2012’
 'Bring Your Own’: het businessmodel voor nieuwe generatie werknemers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10