zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars

27 februari 2012 - Brancheorganisatie VBO Makelaar is blij met de steun van 22 gerenommeerde economen voor een integraal hervormingsplan voor de woningmarkt. Nu de regeringspartijen zich samen met de gedoogpartij opmaken voor bezuinigingsgesprekken, is dit het moment om de problemen op de woningmarkt in zijn geheel onder de loep te nemen.

VBO Makelaar probeert al vanaf begin vorig jaar de diverse partijen bij elkaar te krijgen om tot een gezamenlijk plan te komen.  Directeur Hans van der Ploeg: "Nu de hypotheekrenteaftrek de problemen op de woningmarkt opnieuw heeft gegijzeld, moet er maar eens definitief duidelijkheid komen zodat de consument weet waar hij de komende jaren aan toe is. Het consumentenvertrouwen slijt steeds verder af door deze telkens terugkerende discussie. Nu de economen met een budgetneutrale oplossing komen, moeten de voorstellen serieus op hun waarde worden beoordeeld. In een soort akkoord van Wassenaar zouden betrokken partijen er samen met deze economen en politici toch uit moeten komen om de woningmarkt een zachte landing te geven." 



Strenge regels
Hoewel de brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs het voorstel voor afschaffing van de overdrachtsbelasting en het meer marktconform maken van de huurprijzen toejuicht, plaatst VBO Makelaar kanttekeningen bij het beperken van de hypotheekschuld tot 100 procent. Hans van der Ploeg: "Juist de laatste maanden is gebleken dat de zeer strenge regels voor hypotheekverstrekking, het met name voor starters heel moeilijk maken de woningmarkt te betreden. Ook het verder verlagen van de maximale grens voor Nationale Hypotheek Garantie na 2014, lijkt me niet zinvol. Er zijn genoeg stimuleringsmaatregelen voor starters verdwenen. Bovendien staat volgens mij het Waarborgfonds Eigen Woningen als een huis en kan zij zelfs met zeer forse prijsdalingen nog aan haar verplichtingen voldoen." 

Tijdelijke maatregelen
Wat de brancheorganisatie betreft, is de tijd van lapmiddelen voorbij. Hans van der Ploeg: "Tijdelijke maatregelen leveren niet het gewenste effect. Zo werd het beoogde effect van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting teniet gedaan door een strenger beleid op het gebied van de hypotheekverstrekking. Een helder hervormingsplan waarin de maatregelen goed op elkaar worden afgestemd, zeer geleidelijk worden ingevoerd en de fiscale behandeling van de woningmarkt voor de consument budgetneutraal wordt opgelost, moet een hap-snap beleid en onduidelijkheid voorkomen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Elco Brinkman: Blokkades voor starters nu opheffen
 Breed front komt op voor huisvesting middeninkomens
 Woningmarkt verder op slot door onzekerheid hypotheekrenteaftrek
 Minder woningtransacties in 2011
 
 
reacties
 
Makelaar Amstelveen  |   | 
9-06-2021
 | 
15:02 uur
Mooi om dit artikel als makelaar bijna 10 jaar na dato terug te lezen. 10 jaar later.. en nog steeds dezelfde thema’s: de hypotheekaftrek, de te beperkte NHG-grens en de (grote) problemen van starters. Goed beleid voor de huizenmarkt, zou het ooit? Groet, Olivier.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10