zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager van 40+ wil naar buitenland voor nieuwe baan

1 februari 2012 - Een op de tien Nederlanders die op zoek is naar een nieuwe baan, vindt deze het liefste in het buitenland. België, Duitsland en de VS zijn het meest populair. Vooral hoger opgeleiden, jongeren en ouderen willen weg. Opvallend is het relatief hoge aantal 40-plussers met uitgebreide (management) ervaring die hun heil in het buitenland zoeken.

Pas-afgestudeerden zien al langere tijd buitenlandse ervaring als een pluspunt voor hun c.v. Het meest in een buitenlandse baan geïnteresseerd zijn zelfstandigen zonder personeel. De verklaring voor deze oververtegenwoordiging is waarschijnlijk de zware concurrentie die zij op de Nederlandse markt ervaren. Lager opgeleiden met een technische achtergrond of ervaring in productie en industrie zijn het minst reislustig. Geringere taalvaardigheid en -vooral voor technici- voldoende kansen op de Nederlandse markt zijn hiervoor redenen. 



Ondernemingslust
Jan-Peter Cruiming van Jobbird.com over de uitkomsten: "Het zijn niet alleen de slechtere economische omstandigheden die mensen naar buitenlandse arbeidsmarkten drijft. Ondernemingslust speelt een belangrijke rol, evenals het gevoel dat andere landen meer dan in het verleden open staan voor internationalisering van hun werkkracht. Dat zijn positieve ontwikkelingen. Negatieve aspecten heeft echter de constatering dat ouderen over de grenzen zoeken. Dat blijkt deels te maken te hebben met het feit dat zij onvoldoende mogelijkheden krijgen in eigen land. Oudere slachtoffers van de huidige reorganisatiegolf hebben niet de indruk dat zij een goede nieuwe plek kunnen vinden. Daarmee laat Nederland waardevol potentieel lopen." 

Ergernis
Daar staat tegenover dat een -relatief grote- groep juist uit ergernis Nederland wenst te verruilen. Het gaat hier om hoog opgeleiden met een goede baan die dus geen economische noodzaak hebben om te vertrekken. In beloning, waardering en bewegingsvrijheid zijn zij elders meer mogelijkheden. Cruiming: "Dit is de echte brain drain die dreigt. Niet een handjevol topwetenschappers, maar een substantieel aantal managers en professionals die het hart en brein van elk personeelsbestand vormen. Dit risico is onvoldoende doorgedrongen tot beleidsmakers en werkgevers."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf Nederlanders gaan World of Difference maken
 Expat wil niet terug naar huis
 Man wil geld, vrouw wil reizen
 Acht dingen die u even moet weten voor u in het buitenland gaat werken
 
 
reacties
 
EK artikelen  |   | 
15-03-2012
 | 
13:33 uur
Ik vind ervaring opdoen in het buitenland een belangrijke zaak. Vooral Nederlands grootste handelsland Duitsland. Nederland verlaten i.v.m. ergernis kan ik me ook wel in vinden.
Vertaalbureau  |   | 
24-04-2012
 | 
11:38 uur
Ik had eigenlijk juist verwacht dat veel jongeren in het buitenland op zoek zijn naar een baan, omdat veel 40+ managers redelijk vaak een gezin hebben, wat het toch vaak net iets moeilijker maakt om de overstap te maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10