zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Gemeentemanagers zijn moderne leiders'

21 december 2011 - Gemeentemanagers passen moderne leiderschapsstijlen toe, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Leidinggevenden van 97 procent van de onderzochte gemeenten hanteren samenwerkend en delegerend leiderschap. Dienend leiderschap, de volgende leiderschapsstijl, wordt al door drie procent van de gemeenten toegepast. De klassieke hiërarchische stijl van leiding geven, het sturend leiderschap, blijkt hiermee in zijn geheel van het toneel te zijn verdwenen.

De moderne leiderschapsstijlen kenmerken zich door relatief grote zelfredzaamheid van de werknemer. Hij is bekwaam genoeg om zijn taak uit te voeren. Hoe moderner de leiderschapsstijl, hoe meer vrijheid en zelfstandigheid de medewerker krijgt in het vervullen van zijn werkzaamheden. Waar bij samenwerkend leiderschap de leidinggevende vooral gericht is op het delen van verantwoordelijkheid en samen bepalen hoe taken worden uitgevoerd, vraagt delegerend leiderschap de leider om meer op afstand te staan. Hij schept enkel de randvoorwaarden waarbinnen de medewerker op eigen kracht kan functioneren. Dienend leiderschap gaat een stap verder. Dienstbaarheid aan medewerkers, klant en gemeenschap staat voor hem centraal. De leider houdt zich op de achtergrond en stimuleert zijn medewerkers alleen daar waar nodig, om het beste uit zichzelf te halen en de gemeenschap te dienen. 



Betere dienstverlening
Bij drie procent van de onderzochte gemeenten wordt inmiddels op deze wijze gestuurd. Berenschot-adviseur Gemma Post verwacht dat dit percentage de komende jaren snel zal toenemen: "Deze vorm van leiderschap past bij het nieuwe werken. Medewerkers zijn niet meer fysiek aan de locatie van de werkgever gebonden. Hierdoor kan de manager niet meer direct sturen op alle relevante randvoorwaarden. Hij helpt zijn medewerker wanneer deze aangeeft daaraan behoefte te hebben en biedt hem zo de mogelijkheid te groeien."
Post verwacht dat deze ontwikkeling de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening ten goede komt: "Deze leiderschapsstijl past bij uitstek bij een dienende gemeente, een gemeente waar de medewerkers uitblinken door een dienstbare opstelling. Gezamenlijk met de burgers zorgen zij voor een gemeenschap waar het goed wonen, werken en ondernemen is." 
Toch is hiermee niet gezegd dat ook bij de gemeenten die reeds met dienend leiderschap werken, de transformatie naar de nieuwe leiderschapsstijl al volledig heeft plaatsgevonden. Post: "Vaardigheden als authenticiteit en outside in-denken, blijken al tot ontwikkeling te komen. Andere kenmerken van dienend leiderschap zijn echter nog amper daar. Denk dan aan nederigheid, interpersoonlijke acceptatie en het ontwikkelen van medewerkers.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie leiderschapscompetenties die onmisbaar zijn in Het Nieuwe Werken
 Leiderschap als ‘moderne krijgskunst’
 Zeven tips voor saamhorig leiderschap
 Herstel vertrouwen vraagt daadkrachtig en verantwoord leiderschap
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
21-12-2011
 | 
09:15 uur
Dus meteen maar naar de website gegaan, want echt HRM in plaats van personeelszaken, dat is mijn passie, een van mijn bog five\\\'s.
En dan de eerste vraag van de eerste test, wat voor kleur denken is dit...........
Zo 1960, zo personeelszaken, zo sociale zaken en zo weinig HRM.
Opnieuw een bevestiging dat 80% van de HRMers gewoon personeelwerkers zijn.
Ad de Beer  |   | 
21-12-2011
 | 
09:19 uur
Typisch Beerenschot, een onderzoek met een hoog \\\'\\\'Stapel\\\'\\\' gehalte.
Een grote reclamefolder eigenlijk, want als ik bij gemeentes rondkijk, en er zijn er heel wat die interesse hebben in Agamedes, dan zie ik nog steeds sturend en hiërarchisch leiderschap en zijn de elementen van Boeman 2.0 nog ver weg.
B  |   | 
27-12-2011
 | 
08:12 uur
\\\'Gemeentemanagers zijn moderne leiders\\\'. Hihihi. I lolled!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10