zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers zijn positiever dan drie jaar geleden

13 december 2011 - Werknemers zijn in de periode 2010/2011 positiever over hun collega’s en werkomstandigheden dan in de periode 2007/2008. Collega’s zijn beter op de hoogte van elkaars kennis en expertise en men heeft vaker het gevoel dat er aan een gemeenschappelijk doel wordt gewerkt. Ook het uitwisselen van informatie en de toegang daartoe scoren nu beter dan drie jaar geleden.

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat werknemers nu minder positief zijn dan drie jaar geleden over de snelheid van besluitvorming en over de mogelijkheid om belangrijke privézaken op het werk te bespreken. Dit blijkt uit onderzoek van de Factor 4 Index; een onderzoekinstrument dat het groeipotentieel in organisaties zichtbaar maakt, gekoppeld aan Het Nieuwe Werken. 



Beter weten wat uw collega kan

Gerrit Jan Bloem van Calanza vindt het interessant om te zien dat collega’s beter op de hoogte zijn van elkaars kennis en expertise. Door de opkomst van Het Nieuwe Werken is het belangrijker geworden voor werknemers om zich binnen hun organisatie te profileren. Als dit – bijvoorbeeld via sociale media - gebeurt, is het gemakkelijker om collega’s te vinden die de benodigde informatie of kennis bezitten.
Bloem ervaart het in de praktijk: "Wie dit personal branden goed onder de knie heeft, plukt daar de vruchten van: het opent deuren naar leuker werk dat beter past. Werkgevers die hun medewerkers de ruimte bieden zich te profileren, kunnen een grotere loyaliteit terugverwachten."

Snelheid besluitvorming

Edith Zwagerman, oprichter van Thinnc, vindt het opvallend dat de snelheid van besluitvorming nu minder goed beoordeeld wordt dan drie jaar geleden: "Je ziet dat er nu meer openheid, eenheid in visie, samenwerking en toegang tot informatie is dan drie jaar geleden. Daardoor zou men in principe in staat moeten zijn om sneller te beslissen." De resultaten uit het onderzoek laten echter zien dat respondenten de snelheid van besluitvorming nu lager beoordelen dan drie jaar geleden.
De adviseurs van Thinnc ervaren dat er andere krachten spelen die van invloed zijn op de besluitvorming. Bijvoorbeeld managers die moeten wennen aan het leidinggeven op afstand. Ze vragen zich af wat dit inhoudt voor de prestaties van de medewerkers en voor hun eigen span of control. Zwagerman raadt aan: "In de controlemodus schieten uit angst voor tegenvallende prestaties. De kunst is juist om los te laten en erop te vertrouwen dat medewerkers het goed gaan doen."
Bloem bekijkt het meer vanuit de veranderde perceptie: "Door het toegenomen gebruik van mobiel internet en smartphones leven we veel meer in het nu dan drie jaar geleden. Alles gaat sneller en dat verwachten we ook, waardoor de besluitvorming in onze perceptie traag verloopt."

Privézaken minder goed bespreekbaar

Hans van der Meer - Marketingmanager bij Microsoft Nederland - vindt een in het oog springende conclusie de (gepercipieerd) verminderde mogelijkheid om privézaken op het werk te bespreken: "Door de flexibilisering in het waar en wanneer mensen werken, is er minder gelegenheid een band met elkaar op te bouwen. Hierdoor neemt de sociale cohesie binnen bedrijven af en daarmee verdwijnt de vertrouwdheid die nodig is om belangrijke privézaken te bespreken."
De taak om dit te voorkomen, ligt volgens Van der Meer bij de managers: "Zij moeten zich bewust zijn van de risico’s en de gelegenheid creëren voor medewerkers om een vertrouwensband met elkaar op te bouwen."

Ontwikkelingen

Van der Meer verwacht dat door de ontwikkeling van de cloud de scores er over twee tot drie jaar nog positiever uitzien. "Er komen razendsnel nieuwe mogelijkheden bij die werknemers meer vrijheid en gemak gaan bieden." Edith Zwagerman ziet in haar dagelijkse praktijk de voortekenen van een toename in het gebruik van sociale media en het afdelingsoverschrijdend werken. Bloem voorspelt dat het plaats- en tijdonafhankelijk werken een nog grotere vlucht gaat nemen: "Het positieve effect van Het Nieuwe Werken op de hoeveelheid files kunnen we in 2012 niet meer uitvlakken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Negen slimme tips voor uw thuiswerkdag
 Nederlanders klagen minder dan gedacht
 Indiase medewerkers meest positief van alle BRIC landen
 Nooit meer in de file, nooit meer te laat, altijd productief
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10