zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De meest bizarre gevallen van dataverlies van 2011

24 november 2011 - Door verborgen risico's kan het zomaar opeens gebeuren; dataverlies. De gevolgen kunnen fataal zijn. Het kan betekenen dat het functioneren van een bedrijf of zelfs een complete overheidsinstelling volledig stil komt te liggen. Zoals het ook kan gebeuren dat alle metingen van een duur onderzoeksproject zomaar als sneeuw voor de zon verloren gaan.

Uit een aantal bijzondere cases die Attingo Datarecovery het afgelopen jaar in haar laboratoria in Hamburg, Wenen en Amsterdam binnenkreeg, kan voor 2012 lering worden getrokken. Veel leed is eenvoudigweg te voorkomen. Zwarte vrijdag

Op een noodlottige vrijdag ging niet alleen het administratief personeel van een groot bedrijf met weekendverlof, maar gooiden ook een aantal belangrijke servers er het bijltje bij neer. Daaronder ook een systeem met een schijf met diverse gevirtualiseerde systemen, waardoor e-mail en webverkeer totaal stil kwamen te liggen. Het bleek daarbij uiteindelijk te gaan om een reeks onopgemerkte fouten in de firmware van de harde schijven die hier werden gebruikt. Attingo Datarecovery is een volledig etmaal bezig geweest om alle systemen weer in de lucht te krijgen en de schade tot een minimum te beperken. 

Onderzoek met explosieve kracht

De technische universiteit van Lulea in Zweden had het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk te maken met een schokkende ervaring. Gedurende een jaar had een onderzoeksteam een experiment voorbereid waarbij de kracht van een explosie gemeten zou worden. Tijdens het meten van de explosie werden de gemeten waarden naar een datalogger verstuurd. Door de grote luchtdrukgolf die bij de explosie vrij kwam, werd de harddisk echter volledig uitgeschakeld. Even leek het er op dat alle data van het experiment waar lang aan was gewerkt, verloren was gegaan. Dankzij speciale reconstructieprocedures en jarenlange ervaring, zag Attingo Datarecovery toch nog kans deze data te herstellen. 

Pure nostalgie

Van een particulier kwamen er bij Attingo Datarecovery honderden oude Commodore 64-diskettes in het laboratorium binnen. Deze klant had de wens dat alle spellen die daar op stonden, ook op een moderne pc weer gespeeld konden worden.
Een bijzondere uitdaging voor de technici van Attingo Datarecovery die hiervoor flink aan de slag moesten met oude onderdelen en 'oeroude' technologie om de diskettes te kunnen uitlezen. Vervolgens konden de spellen alsnog geconverteerd worden zodat ze op een moderne pc gespeeld kunnen worden. 

Bom versnipperde filmopnamen
Een verslaggever van een nieuwszender zag de opnames die hij had gemaakt in een oorlogsgebied verloren gaan door een verdwaalde granaat die zowel zijn camera als zijn Blu-ray schijven volledig beschadigde. . 

Gevalletje 3 terabyte

Een omroep had voor het opslaan van een aantal belangrijk videobeelden een gloednieuwe 3-terabyte harddisk gebruikt. Wat men echter niet wist, was dat deze schijf een verborgen bug bevatte die ondanks de allernieuwste technologie in combinatie met oude chipsets en drivers, onherroepelijk tot opslagproblemen leidt. Door deze bug werd de harddisk niet voor een 3- maar een 2-terabye harddisk aangezien. Op het moment dat de schijf vol raakte werd op miraculeuze wijze alle eerder opgeslagen data gewoon overschreven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dataverlies neemt aanzienlijk toe tijdens zomervakantie
 Dataverlies na hacking hoeft niet definitief te zijn
 Acht tips om dataverlies tijdens vakantie te voorkomen
 Manager bang voor dataverlies
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10