27 oktober 2011 -
Vlees staat bij veel Nederlanders niet meer elke dag op tafel. Meer dan de helft kiest minimaal één dag per week bewust voor een vegetarische optie. Deze tendens zet zich ook door in bedrijfsrestaurants. Vlees boet in aan populariteit. Vis wordt daarentegen vaker gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurest, gehouden onder ruim 400 gasten in Nederlandse bedrijfsrestaurants.
Maar liefst 57 procent van de respondenten geeft aan één of meerdere keren per week bewust geen vlees of vis te eten. Deze zogenaamde deeltijdvegetariërs kiezen in plaats van vlees of vis een vegetarisch alternatief. Vooral vlees wordt minder populair: bijna een kwart van de respondenten is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten. Bij het overgrote deel is de vleesconsumptie gelijk gebleven. Bij vis is een omgekeerde trend zichtbaar. Meer dan een kwart van de ondervraagden is meer vis gaan eten ten opzichte van vorig jaar.
Gezond en gevarieerd menu De meest gehoorde reden om minimaal één dag per week vegetarisch te eten is dat de ondervraagden vinden dat dit beter past in een gezond en gevarieerd menu (40 procent). Een kleine groep mensen eet vegetarisch vanwege gezondheidsredenen (zeventien procent). Opvallend is dat dierenwelzijn of milieuoverwegingen hierin een minder belangrijke rol spelen. Slechts tien procent van de respondenten geeft aan dat dit voor hen de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor vegetarische opties.
Biologisch eten populairder, maar prijs blijft doorslaggevend Uit het onderzoek van Eurest blijkt daarnaast dat bijna de helft van de ondervraagden zo nu en dan kiest voor biologische alternatieven. Van de respondenten geeft dertien procent aan altijd te kiezen voor biologisch vlees en vis. Een percentage van 41 procent kiest zelden tot nooit voor het biologische stukje vlees of vis. Voor bijna een derde van de ondervraagden is een hogere prijs de voornaamste reden om af te zien van een biologisch product. Joop Stutterheim, Manager Marketing & Merchandise Management van Eurest: ‘Het aanbod van biologische producten in bedrijfsrestaurants is de afgelopen jaren enorm gestegen. De aandacht voor biologische producten is geen tijdelijke hype, het is doorgedrongen in verschillende lagen van de maatschappij. Dat zie je terug in het consumptiegedrag, ook op het werk. Wel zien we dat de prijs nog steeds een drukkend effect heeft op de verkoop van biologische producten.’ Bijna tweederde van de ondervraagden is tevreden over het aanbod in hun bedrijfsrestaurant, de rest ziet graag extra biologische alternatieven aan het assortiment toegevoegd.
Verduurzaming in de catering
In de afgelopen jaren is een groot deel van het aanbod verduurzaamd. Rode vissoorten worden niet meer verkocht, en melk en karnemelk zijn steeds vaker biologisch. In de samengestelde producten, zoals salades, belegde broodjes en wokschotels wordt gebruik gemaakt van meer en meer duurzame producten. Ook een 100 procent biologische menucyclus behoort tot de mogelijkheden.
Een goede trend, niet alleen is biologisch beter voor onze aarde, de mensen zelf worden er ook veel fitter van. De prijs zal dalen naarmate het aanbod van biologische voeding stijgt.
Wie van zijn vriendenkring wil herzien kan dat doen door vegetariër te worden. Of door hoofddoekdraagster cum suis te worden.Alleen de ''echte'' vrienden bljven zo over.Hopelijk blijven er bij de nieuwbakken deeltijdvegetariërs voldoende vleesdagen over om nog samen te kunnen eten. Een van de factoren waardoor ''multiculti'' nooit een succes zal worden.Ook niet op het werk.